Autor Wątek: Dual boiler vs HX  (Przeczytany 4255 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Dual boiler vs HX
« dnia: 07 Listopad 2022, 12:55:48 »
Na blogu naszego partnera znalazłem taki poradnik https://www.coffeesite.pl/blog/na-jaki-bojler-sie-zdecydowac-b14.html

Podzielcie się swoimi doświadczeniami, jakie wady i zalety posiadają te konstrukcje.
Pomoże to poszukującym w dokonaniu wyboru.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dual boiler vs HX
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopad 2022, 13:40:14 »
Bardzo fajnie i zwięźle to opisali.
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach - możliwościach ustawień parametrów preinfuzji, podłączenia do wody itd.
Nie miałem dotychczas jednobojlerowca - HX, DB, termoblok przerobiłem. W użytkowaniu domowym
moim faworytem jest DB - shoty powtarzalne i dlatego chyba najlepsze, a komfort obsługi duży.
Naturalnie wyższe koszty zakupy i eksploatacji.
Do kawiarni wziąłbym pod uwagę HX.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopad 2022, 18:23:46 »
Jak dla mnie, to nikt mnie nie przekona, że HX zrobi lepsze espresso od DB pid z dużym bojlerem kawowym, chyba że będzie to ekspres gastro.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopad 2022, 18:34:07 »
Nigdy nie mów nigdy ;). Mam duży ekspres DB z dużym kawowym bojlerem sprzężonym z grupą. Espresso z małej Noty marki Orchestrale było lepsze, a to zwykły HX jest.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2022, 18:42:08 wysłana przez Antonio »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2022, 18:59:11 »
Mam duży ekspres DB z dużym kawowym bojlerem sprzężonym z grupą
Jaki?
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopad 2022, 19:03:55 »
Wega Concept.

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopad 2022, 19:22:54 »
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopad 2022, 19:32:04 »
To samo wnętrze, wcześniejsza obudowa. Nie narzekam jakoś na tę maszynę, bo ma mnóstwo zalet. Nota z kolei ma mnóstwo mankamentów w postaci dźwigienki ale espresso dawała świetne.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2022, 19:36:49 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopad 2022, 20:13:25 »
To samo wnętrze, wcześniejsza obudowa. Nie narzekam jakoś na tę maszynę, bo ma mnóstwo zalet. Nota z kolei ma mnóstwo mankamentów w postaci dźwigienki ale espresso dawała świetne.

Może banalnie bardziej Ci smakowało espresso z Noty niż z Wegi, bo co do jakości, to nie chcę mi się wierzyć.
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopad 2022, 20:38:57 »
Dlaczego? Jakość równie dobra, tylko nieco inne profile.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopad 2022, 21:52:29 »
Przyjemnie się czyta takie opinie. Jak tak sobie o tym kiedyś myślałem, to w sumie nie znalazłem żadnych danych, które by jednoznacznie stwierdzały, że maszyna zapewniająca bardzo stabilną temperaturę w trakcie parzenia daje smaczniejszą kawę niż maszyna, gdzie temperatura jest trochę mniej precyzyjna i np. spada w trakcie ekstrakcji. Odnoszę wrażenie, że trochę zafiksowaliśmy się na liczbach i regułach, które łatwo się definiuje i sprawdza np. kiedyś odnosiło się to do ciśnienia: miało być równe 9 barów. Aktualnie chcemy je profilować. Podobnie z temperaturą: miała być super stabilna, a dzisiaj użytkownicy Decentów zabierają się za naśladowanie dźwigni. Ekstrakcja: 23%+ albo kawa do zlewu. Manualne maszyny jak np. Rota czy Robot zdają się to wszystko potwierdzać. Moje spostrzeżenia są takie, że w całym tym hobby domowego baristy sprzęt, jego wykonanie, unikatowość jest równie ważny, a czasami nawet ważniejszy niż sama kawa. Łatwo to zobaczyć analizując ile na forach jest wątków dotyczących analizy sensorycznej i smaku espresso, a ile dotyczy rozważań sprzętowych. Żeby nie było - sam dokładam swoją cegiełkę. ;)

Oczywiście są też pewne granice i ekspres w tych czasach powinien jednak zapewniać powtarzalny profil temperatury niewielkim wysiłkiem, dlatego wg mnie HX mają coraz mniej zalet w porównaniu z DB. Głównymi wg mnie są kompaktowość i prostota konstrukcji: 1 bojler, 1 grzałka itd.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2022, 21:56:43 wysłana przez arob »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopad 2022, 08:00:44 »
że HX zrobi lepsze espresso od DB pid z dużym bojlerem kawowym,
Duży bojler kawowy w db to trochę zaprzeczenie idei łatwej regulacji temperatury. Jak dla mnie najfajniejsze jest połączenia obydwu swiatów. Mały bojler kawowy napełniany przez  wymiennik hx w parowym. Kilka BD ma takie rozwiązanie.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopad 2022, 08:29:10 »
Właśnie takiego DB używam

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopad 2022, 11:53:25 »
W takim przypadku oba bojlery muszą być włączone.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopad 2022, 12:00:54 »
Dlaczego, możesz dostarczać wodę bez podgrzewania w wymienniku, z wyłączonym bojlerem parowym.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi