Autor Wątek: Eureka czy może coś innego?  (Przeczytany 35850 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Eureka czy może coś innego?
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Styczeń 2016, 19:48:56 »
Wega 5.8 aka Compak K3

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Styczeń 2016, 20:40:41 »
słyszałem o tej konstrukcji i rozważałem jej zakup, ale ciężko ją nazwać małym młynkiem: 50x37 (macap o którym mówiłem jako max wielkość ma bez gumowej podkładki 38x20). Gdyby wega/compak miał zdejmowaną przednią część podstawy to chociaż głębokość by się trochę zmniejszyła, a tak... :(

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Styczeń 2016, 20:50:54 »
Anfim K-ST

ECM Casa

Profitec Pro T64

Mazzer Mini
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Styczeń 2016, 21:10:47 »
Olympia Moca to niewysoki młynek.

Offline grex

« Odpowiedź #79 dnia: 04 Styczeń 2016, 22:58:05 »
a co sądzicie o Macap MC4 (9kg, żarna 58mm) http://www.1st-line.com/store/pc/catalog/Macap/MC4C18_detail.jpg ?
Jest masywniejszy ale ma zbliżony rozmiar do M2M, dużo mniejszy od Wegi/Compak bo 43x22cm (bez gumowej podkładki). To chyba podobna klasa sprzętu co Wega (?). Wydaje się być popularny bo nawet znalazłem jakieś używane modele ze sklepów z kawą.

Z drugiej strony wyszukałem w sieci duży niemiecki test młynków z 2013 r. przeprowadzony przez pismo Cremamagazin: http://www.cremagazin.de/der-grosse-muehlentest/ gdzie eureka dostała słabsze noty za "ergonomię mielenia", żebyście nie mówili że tylko zachwalam. Z tego co zrozumiałem niska ocena jest głównie za nieudany timer (starszych wersji), i trochę za zbrylanie kawy, z tym że tutaj piszą iż po rozbiciu bryłek jakość kawy wyszła dobra.
Dla porównania podam jakie oceny wystawiono konkretnym produktom w kategorii "jakość espresso":
graef80/iberital - 7, baratzaVario/eurekaM./ecmCasa - 8, macapMC4/quamar80/mahlkoenigK30 -9, MahlkoenigProM -10

Offline Federerer Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Sierpień 2016, 22:53:09 »
Odkopię. Dzisiaj wymontowałem ten plastikowy element mieszczący się w wylocie, bo miałem problemy z dystrybucją spowodowane zbrylaniem przemiału. U mnie był on fabrycznie przycięty i blokował tylko dwa zamiast trzech z czterech otworów. Po tej operacji zbrylanie nie następuje. Zauważyłem przy okazji, że wylot przemiału nie jest nachylony tylko płaski i z tego powodu zbiera się tam całkiem spora ilość kawy. Zwykle wsypuję do młynka odważoną ilość, mielę a następnie stukam i pukam młynkiem, żeby wszystko wyleciało. Pomimo tego, po rozkręceniu znalazłem tam dobre kilka gramów przemiału. Będzie trzeba wymyślić na to jakiś patent.  kawka

Offline grex

« Odpowiedź #81 dnia: 08 Sierpień 2016, 18:03:40 »
można nachylić młyn pod kątem 45' i wtedy ostukać, albo lepiej przeprowadzać ostukiwanie na bieżąco w czasie pracy żeby to co ewentualnie miałoby się osadzać i tworzyć bryłki od razu wypadało. Na ewentualne zbrylanie pomaga mielenie do mini-kubeczka + wykałaczka, szybkie, proste i nie ma szans żeby jakaś bryłka pozostała.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Sierpień 2016, 09:54:54 »
Albo dać sobie z tym spokój ☺
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Sierpień 2016, 13:32:51 »
mielę a następnie stukam i pukam młynkiem, żeby wszystko wyleciało. Pomimo tego, po rozkręceniu znalazłem tam dobre kilka gramów przemiału. Będzie trzeba wymyślić na to jakiś patent.
Robić dziennie więcej kaw a wtedy nie będzie to problemem :)
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2016, 15:16:47 wysłana przez Bacek »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi