Autor Wątek: Eureka czy może coś innego?  (Przeczytany 35890 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Eureka czy może coś innego?
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Grudzień 2015, 17:13:53 »
Chyba masz jakąś obsesję na punkcie Eureki? Jeżeli chcesz kupić ten młynek, to się nie zastanawiaj. I nie musisz przy tym wszystkich przekonywać, że jest lepszy od innych. Niezależnie od tego, że w sieci można znaleźć testy potwierdzające prawie wszystko, weź pod rozwagę jeszcze inne rzeczy. Po pierwsze Bellabarista jest autoryzowanym dystrybutorem Eureki w Wielkiej Brytanii. I z tego co pamiętam, test, na który tak często się powołujesz, powstał niedługo po tej nominacji. Po drugie na tym forum sporo osób zmieniło domowe młynki na gastronomiczne i wszyscy byli z tego zadowoleni. A po trzecie przez kilka dni miałem w domu Eurekę i mogłem ją porównać z Mahlkönigiem Vario. I na pewno, w przemiale na espresso, nie była od niego lepsza.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Grudzień 2015, 17:27:10 »
na tym forum sporo osób zmieniło domowe młynki na gastronomiczne i wszyscy byli z tego zadowoleni.
Jako żywo to poprawa tak wielka że zbędna dyskusja.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Grudzień 2015, 17:55:24 »
ja chętnie bym poczytał jakiś naprawdę rzetelny artykuł na ten temat, dlatego powołuję się na wiele różnych źródeł, nie bazuję tylko na jednym. Kłopot w tym, że z tych zupełnie różnych źródeł wynika mniej więcej to samo. To co piszecie to są głównie takie jednozdaniowe twierdzenia, typowe dla forów "jest tak a tak i już". Żadnych źródeł, żadnych konkretów, żadnego potwierdzenia jakimiś opiniami innych osób, testami czy czymkolwiek.

Odnośnie Vario i Eureki poza tym z bellabarista znalazłem jeszcze niemiecki test: http://www.coffeecircle.com/produkt-test/elektrische-kaffeemuehlen/ i francuski: - jeden może i był nierzetelny, ale wszystkie trzy dały podobny wynik i wszystkie przeczą temu co napisałeś.

Nie kwestionuję, że nie można być zadowolonym ze sprzętu do gastronomii, dużo zależy zapewne kto z czego na co się przesiadł i jakie ma oczekiwania. Jak się ktoś przesiadał z trabanta na dobrej klasy dostawczego Mercedesa to pewnie, że ten drugi wyda mu się lepszy pod każdym względem, ale może jakby pojeździł w międzyczasie osobowym Volvo, albo najlepiej jakby równocześnie miał je wszystkie i jeździł nimi na przemian, to miałby inne zdanie.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2015, 18:06:03 wysłana przez Greg. »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Grudzień 2015, 18:07:56 »
Zagryziesz się takim gdybaniem jeśli nie ma wyczerpujących informacji na temat młynków które Cię interesują, a i nawet wtedy gdy je znajdziesz, to dopóki sam nie sprawdzisz to na 100% się nie przekonasz. Bierz to, co Ci się zmieści, i jednocześnie podoba (bo wygląd też ma znaczenie), w maksymalnym budżecie jaki możesz wydać. Jak wielu już wspomniało, młyn, to najważniejszy element układanki, i jak raz dobrze kupisz, to będziesz miał spokój na długie lata.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Grudzień 2015, 18:19:56 »
Greg, kup Eureke. To zacny młynek. Zawodu co nie sprawi. Choć ja bym za tę pieniądze bym wolał Wege 5.8.
Potem weź Eureke, wbij się z paczką kawy do kogoś na forum co ma gastro młyn (zapraszam). Ustawcie wszystko aby mieć tyle samo gram zmielone i w tym samym czasie tyle samo gram w filiżance. A potem na ślepo testuj smak.

Jak już testy smaku skończysz to następne kilka kaw zrób sam i porównaj ergonomię pracy.

Kilka osób na forum miało/ma porownanie Eureki i czegoś klasy gastro. Jak oni mówią że jest różnica na korzyść gastro to znaczy ze jest. Po prostu im uwierz, bo nie jest to jakaś religia czy naginanie rzeczywistosci, tylko suche fakty. Jak ktoś mający i-mini mówi że ten mlyn zostawia na blacie mały śmietnik to wie co mówi. Zwłaszcza jak ma porównanie z czymś innym. Pytanie czy interesują Cię te różnice i niuanse czy po prostu chcesz mieć poprawną kawę. Czy będziesz szukał kawowego Gralla czy pił kawę.
Eureka jest dobra, nawet bardzo dobra, ale są od niej lepsze młynki. Tylko i aż tyle.
LMWDP #469

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Grudzień 2015, 18:28:33 »
Rozbieżności w ocenach wynikają z braku jednolitej metodologii przeprowadzania testów. Testy młynków pod espresso zawsze czytam z wielkim dystansem i omijam te, które publikują sklepy lub strony, które w teście wstawiają linki partnerskie do sklepów. Porównywanie makroskopowo przemiałów pod espresso i inne tego typu chałupnicze metody nie są dokładne, i najczęściej nie są to ślepe testy (świadomość, z którego młynka jest przemiał silnie oddziałuje na ostateczny osąd). Według testu z linka pierwszego młynki z takimi samymi żarnami dostają inne oceny - akurat droższy Graef 800 okazuje się lepszy od 702. Nie twierdzę, że tak nie jest ale testujący sugeruje się, że wyższy (droższy) model nie może milić gorzej niż tańszy. Dla mnie popularne testy młynków nie mają wartości, bo brak tutaj naukowej konsekwencji. Jeśli ktoś bez ścisłych metod umie różnicować młynki za podobne pieniądze i szeregować je w jakiejś skali ocen, np. ten mieli na 3 ale ten to już mocna 4 to gratuluje :).

Myślę, że temat został wyczerpany. Eureka Mignon to świetny młynek do espresso, a w dodatku jest pięknie zaprojektowany i będzie ozdobą każdej kuchni. Kupuj Eurekę i lepiej napisz coś o wrażeniach z użytkowania. Nie ma sensu licytować się na kolejne testy, linki, opinie bo to odbiera radość z samego procesu przygotowania espresso.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Grudzień 2015, 19:03:28 »
To co piszecie to są głównie takie jednozdaniowe twierdzenia, typowe dla forów "jest tak a tak i już". Żadnych źródeł, żadnych konkretów, żadnego potwierdzenia jakimiś opiniami innych osób, testami czy czymkolwiek.
Większość osób wypowiadających się na niniejszym forum pisze na podstawie własnych doświadczeń, na temat sprzętów, które miało w rękach dłużej niż 30s. Jeśli jedno zdanie takiej osoby jest dla Ciebie mniej ważne, niż niewiadomego pochodzenia test w internecie, to... to ja już nie wiem po co ten temat.

PS
Najczęściej jednozdaniowe twierdzenia mają swoją genezę w kilku, kilkudziesięciu poprzednich wypowiedziach na ten sam temat. No bo komu się chcę przy każdej okazji opowiadać całe swoje kawowe życie? kawka Kup młynek i ciesz się kawą. Pewnie i tak go kiedyś zmienisz, a szkoda czasu na gdybanie.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Grudzień 2015, 19:19:22 »
Miałem Eurekę dość długo i nie żałuję. Tyle mogę napisać. Czy przejście na "gastro" poprawiło diametralnie wrażenia smakowe? Nie.
Eureka "robiła" świetne espresso, Fiorek robi kapitalne - i tyle. Nie robiłem testów porównawczych, nie miałem też innych młynków elektrycznych. Design i funkcjonalność Eureki - to na pewno na plus.
A do czytania wszystkiego w internecie - nawet for - trzeba mieć odpowiedni dystans i swój rozum zachować. Nie można też za bardzo angażować się emocjonalnie czy intelektualnie w zakup. To tylko młynek do kawy, a nie nowa dziewczyna :)

Offline grex

« Odpowiedź #68 dnia: 27 Grudzień 2015, 19:53:54 »
Miałem Eurekę dość długo i nie żałuję. Tyle mogę napisać. Czy przejście na "gastro" poprawiło diametralnie wrażenia smakowe? Nie.
I to jest konkretna, merytoryczna wypowiedź, poparta wieloletnim doświadczeniem użytkownika tego konkretnego sprzętu. Dzięki.

Ja już swoją decyzję podjąłem, także się nie przejmujcie mną. Dyskusja ma charakter ogólny, pewnie jeszcze niejedna osoba będzie mieć w przyszłości podobny dylemat bo wśród małych modeli wybór jest nieduży a wielkogabarytowe wyposażenie gastronomiczne w domu nie każdemu pasuje.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2015, 20:00:37 wysłana przez Greg. »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Grudzień 2015, 20:26:05 »
I to jest konkretna, merytoryczna wypowiedź, poparta wieloletnim doświadczeniem użytkownika tego konkretnego sprzętu.
Szkoda, że nie dokończona. Cytujesz tylko to, co Ci odpowiada. Żenua!
W sumie to i tak nie ma znaczenia, bo Twój ekspres zniweluje różnicę w jakości przemiału. Wsio rawno, Graef czy Eureka.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Grudzień 2015, 20:38:22 »
 :mhh: no właśnie - dlatego piszę, że trzeba zachować swój rozum.
I pomyśleć. Bo z jednej strony nie żałuję posiadania Eureki i chwalę jej zalety, ale z drugiej strony wymieniłem ją na F6 i - o zgrozo - tej zmiany również nie żałuję, bo młynek to o grubą klasę lepszy... Ja bym w mojej poprzedniej wypowiedzi podkreślił słowo DIAMETRALNIE ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2015, 20:41:33 wysłana przez pafcio0 »

Offline grex

« Odpowiedź #71 dnia: 27 Grudzień 2015, 21:05:58 »
tak to właśnie odebrałem. Słowo-klucz "diametralnie" zostało ujęte w cytacie, także nie ma się o co spinać.
Zresztą z tego co właśnie uprzednio przytaczałem, z tych wszystkich testów, nie wynikało że nie ma zupełnie żadnej różnicy (choć faktycznie niektórzy testerzy mówili że różnicy nie zauważyli) , ale raczej że różnica jakaś jest, ale nie jest ona duża, diametralna, wyraźnie i dla każdego odczuwalna. I tyle.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Grudzień 2015, 19:31:46 »
Calm down and drink coffee  kawka  po co te emocje

Jeśli Greg wkręci się w kawowy świat na poważnie to i tak jeden młynek mu nie starczy ;) więc spokojnie przed nim całe gastro do sprawdzenia. Jak wspominają koledzy, Eureka starczy do świetnego espresso, a może kiedyś będzie miał kapitalne, a Eureka przejdzie np: do alternatyw.

Offline grex

« Odpowiedź #73 dnia: 29 Grudzień 2015, 10:09:45 »
a najlepsze, że jak już sprzedałem poprzedni młyn i zamówiłem kolejny to się okazało, że w kilku sklepach wszystko zostało już wykupione (no może poza nietypowymi, radosnymi kolorami) i trzeba czekać 2 m-ce na kolejną dostawę...
Trzeba będzie chyba odświeżyć znajomość z alternatywnymi sposobami parzenia :evil:

Offline grex

« Odpowiedź #74 dnia: 04 Styczeń 2016, 19:37:49 »
Czy znacie jakieś młynki gastro o niedużych rozmiarach, czy też jedyne co zostaje do wyboru z małych młynków (maksymalnie rozmiarów m2m) to oprócz eureki - ascaso i-1, baratza preciso/vario, macap m2m?
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2016, 19:44:00 wysłana przez Greg. »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi