Autor Wątek: Eureka czy może coś innego?  (Przeczytany 35866 razy)

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Eureka czy może coś innego?
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Grudzień 2015, 23:33:29 »
Udało mi się kilka razy zaklinować Eurekę ale tylko w przypadku znacznej zmiany grubości mielenia - espresso --> drip. Rozważ i-1, bo jest tańszy i ma trochę większe żarna. Ascaso i-1 pracuje w tandemie z ekspresem Dream u moich rodziców i sprawdza się bardzo dobrze. Za Eureką przemawia cichsza praca i szybsze mielenie.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Grudzień 2015, 00:00:03 »
i-1 jest tańszy i ma trochę większe żarna.  Za Eureką przemawia cichsza praca i szybsze mielenie.

i-1 jest całkiem ładny, zwłaszcza w obudowie mini. I to jest w sumie największy dylemat, ponieważ jest sporo tańszy.
Ja sam nie miałem bezpośrednio do czynienia ani z jednym ani z drugim, ale natrafiłem na test bezpośrednio porównujący ze sobą akurat te właśnie młynki: http://www.bellabarista.co.uk/pdf/compact-grinder-1-closerlook.pdf
Z tego co podaje autor testu eureka mimo odrobinkę mniejszego żarna mieli lepiej od i-1 i w podsumowaniu napisano, że zdecydowanie warto do niej dołożyć.

Z kolei w tym teście porównującym ją z Vario opisano ją jako "super super super moulin pour espresso" (15:20' filmu): http://youtu.be/ayh7GC2T92o?t=15m24s
Także tu przemiał z Eureki w kategorii "pod espresso" dostał najwyższą notę, dorównującą znacznie droższym konstrukcjom: http://www.coffeecircle.com/produkt-test/elektrische-kaffeemuehlen/

Jak się człowiek naczyta takich recenzji tego produktu, których jest całkiem sporo, to ma się wrażenie że przy stosowaniu go tylko pod espresso niespecjalnie ma on jakąkolwiek konkurencję w swojej grupie cenowo-wielkościowej.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2015, 00:26:24 wysłana przez Greg. »

• Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Grudzień 2015, 00:20:41 »
Oba młynki są bardzo ładnie zaprojektowane. Kierując się względami wizualnymi sprawiamy sobie dodatkową trudność w wyborze. Ja lubię ładny design i nie cierpię brzydoty, więc dla mnie jest to istotne.
Niestety nie wykonywałem bezpośrednich testów obu młynków, więc nie mogę stwierdzić, że np. Eureka mieli lepiej.
Widzę, że sprzedajesz Greafa, więc oba młynki będą poważnym skokiem jakościowym. Jeśli masz zamiar bawić się w alternatywę, to ja bym zakupił i-1 i np. Wilfę czy Nivonę z przeznaczeniem do alternatyw - pomiędzy i-1 i Eureką jest około 400 zł różnicy (zależnie od sklepu).
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline grex

« Odpowiedź #48 dnia: 26 Grudzień 2015, 00:35:24 »
Młynek elektryczny praktycznie tylko do ekspresu, przetestowawszy różne metody jednak najbardziej lubię kawę z ciśnieniowca.
Do sporadycznego przelewania w Phinie gdzieś na wyjeździe lepiej zabrać jakiś ręczny mikromłynek, bo to w ogóle przenośny sprzęt. Zresztą dotąd sypałem mu ten sam przemiał co w espresso, tylko bez ubijania, i nie było problemu.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2015, 00:39:14 wysłana przez Greg. »

« Odpowiedź #49 dnia: 26 Grudzień 2015, 00:49:35 »
Jeśli młynek nie musi być nowy i nie masz ograniczeń wysokościowych (zawsze można mniejszy hopper zakupić lub całkiem wywalić), to ja bym wybrał używaną klasykę - Mazzera SJ ;). Nie ma to jak 64 mm w kuchni  [emoji38].

Offline grex

« Odpowiedź #50 dnia: 26 Grudzień 2015, 01:48:29 »
nie musi być nowy, ale wielki młyn odpada (nie tylko na wysokość, ale i szerokość oraz głębokość). Nawet bez hoopera Mazzer SJ jest ze 3x większy od eureki: http://dark-angel.elsat.net.pl/mazzer/IMAG0366.jpg
Ja zdecydowanie nie jestem kawowym fanatykiem. Biorę pod uwagę TYLKO kompaktowe młynki, to ma być w końcu do okazyjnego użytku domowego, a nie do kawiarni :) Zresztą po co taki brzydal na pół kuchni skoro są udane i małe konstrukcje, które w recenzjach zbierają świetne opinie i nierzadko pada tam zdanie, że przemiał mają podobny jak w tych kolosach..
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2015, 01:54:37 wysłana przez Greg. »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Grudzień 2015, 09:32:49 »
Spójrz na Wegę od Andrzeja.

Większy niż Eureka ale od takiego Macapa m2m już nie wiele większy. A moim skromnym zdaniem to jeden z lepszych młynów.
LMWDP #469

Offline grex

« Odpowiedź #52 dnia: 26 Grudzień 2015, 13:19:15 »
Ze względu na to, iż wiele osób podpowiada zakup dużych gastro a trudno zwizualizować sobie ich rozmiar na podstawie suchych cyferek podanych w opisach pokusiłem się o wykonanie porównania wielkości różnych młynków na tle ekspresu Ascaso, mniej więcej tak to wypadło:
http://images76.fotosik.pl/185/dcb57d5d1fcab4ed.jpg
Eureka czy może coś innego?

W m2m można nieco zmniejszyć głębokość zdejmując gumową podkładkę, ale z taką Wegą lub podobnym sprzetem nic się nie zrobi, jest i zawsze będzie kloc. Poza potężną podstawą i korpusem ten młynek ma pół metra, czyli tyle ile przeciętnie wynosi odległość między blatem a kuchennymi szafkami. Nawet z mini hopperem będzie mieć jakieś 43cm, chcąc dosypać ziaren ledwie zmieści się tam dłoń.

Za jakiś czas tak duży młyn mógłby irytować i przeszkadzać, a mini ekspresik + mini młynek zawszę będą ładne i poręczne, da się je ustawić w różnych miejscach tak aby nie zawadzały. A swoją rolę i tak będą przecież spełniać.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2015, 15:11:58 wysłana przez Greg. »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Grudzień 2015, 14:35:18 »
a ja mam trochę inne pytanie. z mieleniem pod espresso eureka sobie radzi, a jak z alternatywą? ogarnie mielenie w zakresie od espresso(czyli w sumie najdrobniejsze jakie jest) do fp(czyli chyba najgrubsze)? czy na takie coś trzeba dwa młynki lub jeden ale z wyższej półki?

Offline grex

« Odpowiedź #54 dnia: 26 Grudzień 2015, 16:10:59 »
jeszcze jedno porównanie, kompaktowe vs gastronomiczne: 
http://images76.fotosik.pl/185/e95267805afb8910gen.jpg
Eureka czy może coś innego?

zdjęcie mówi samo za siebie.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2015, 16:37:21 wysłana przez Greg. »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Grudzień 2015, 16:15:15 »
;) postaw tam teraz maszynę z e61 [emoji14]

Czy to nieporozumienie? Zależy czy z kawą zatrzymasz się na sprzęcie klasy jak na zdjęciu czy pójdziesz dalej.

A jak pójdziesz w alternatywy to i tak co innego bym kupowal :D

LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Grudzień 2015, 16:20:32 »
dla mnie młynek gastronomiczny w domu, do okazjonalnego użytku typu 1-2 kawy dziennie, to nieporozumienie
A dla mnie, przy wyborze młynka, liczy się jakość przemiału.

Offline grex

« Odpowiedź #57 dnia: 26 Grudzień 2015, 19:05:05 »
z "alternatyw" zamiast rozwodnionej kawy wolę niefermentowane herbaty "speciality" i świeże soki warzywno-owocowe własnej produkcji :szampan:

Dzięki za wszystkie uwagi, jeśli chodzi o kompaktowy młynek typowo pod espresso to chyba mój pierwszy wybór był trafny i należy się go trzymać.  :ok:

qba

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Grudzień 2015, 00:31:18 »
Greg, chłopaki mają rację:) Liczy się jakość przemiału (tj mniej kanałów, lepszy smak, mniej "kwaśnych" kaw), timer (wygoda i powtarzalność), trafianie do sitka (a nie rozrzut wszędzie dookoła i sprzątanie), cicha i szybka praca.

Ja miałem i1 bo wychodziłem z podobnego założenia co Ty ale to nie był dobry pomysł.

Jedyne co mogę powiedzieć na podstawie własnego doświadczenia to jeśli faktycznie nie dasz się obecnie przekonać na gastronomiczny młynek, to proponuję zakup używanego a nie nowego "domowego" młynka. Mniejsze straty finansowe później...

Offline grex

« Odpowiedź #59 dnia: 27 Grudzień 2015, 16:32:45 »
Myślę że jeśli już to trzeba bazować na zestawieniach, gdy ktoś bezpośrednio porównuje ze sobą  przemiał z konkretnych modeli, w tym samym czasie i na tym samym sprzęcie robiąc z nich kawę.
Inne porównania na podstawie samej średnicy żaren, albo na podstawie ceny, wielkości młynka itp. to trochę takie sobie gdybanie. Popularne na forach uproszczenia w stylu: "wszystkie młynki 50mm to mniej więcej to samo", lepsze od nich są 60mm a od nich jeszcze lepsze 80mm - mogą być po prostu fałszywe. Średnica niekoniecznie o wszystkim decyduje o czym mogłem się przekonać czytając liczne testy różnych urządzeń. Przykładowo w teście w którym porównano 2 modele Graefa 800 i 702 (mają teoretycznie te same żarna) oba dostały inne oceny za przemiał pod espresso - pierwszy 4 a drugi 3. http://www.kaffeevollautomat-im-test.com/kaffeemuehle-test/

Jesli chodzi o ascaso i-1 nie wiem czy to jest to samo co eureka, wyniki testów praktycznych zdają się temu zaprzeczać (co znów dowodzi że liczy się wiele czynników, a nie sama tylko średnica żaren). W jednym teście https://www.bellabarista.co.uk/pdf/compactgrinder1closerlookv3.pdf porównano je ze sobą bezpośrednio i przemiał z i-1 mimo większych żaren oceniono gorzej jako "not bad" a z eureki mimo nieco mniejszych żaren jako "excellent, almost Mazzer Mini". I taką ocenę wystawił posiadacz Mazzera, który w podsumowaniu stwierdza:  "You would have to spend an awful lot of money to significantly improve on the grind qualityof the Eureka!". Innymi słowy w przypadku eureki a młynka gastro różnica jakaś jest, ale drobna i zdecydowanie nie warta wydawania dużo więcej niż to co można osiągnąć na tym domowym młynku.

Cos podobnego sugeruje także ten test: http://www.coffeecircle.com/produkt-test/elektrische-kaffeemuehlen/ gdzie przemiał eureki w kategorii "espresso" oceniono tak samo jak znacznie droższych od niej Quamar M80E i Mahlkoenig ProM z większymi żarnami (63-65mm).

Czytałem jeszcze jeden test porównawczy na jakimś zagranicznym forum (nie mogę teraz odnaleźć linku) gdzie posiadacz młynka gastro - któraś z tych wielkich, renomowanych marek - z żarnami powyżej 60mm zakupil sobie jeszcze małą Eurekę i je porównywał. W porównaniu uczestniczył dodatkowo zawodowy barista, panowie ustawili oba młyny pod espresso i parzyli kawę na jakimś dużym ekspresie. Zdaniem testujących różnica przemiału między gastro a eureką była znikoma, a sam właściciel obu młynków powiedział nawet, że jego zdaniem eureka mieli troszkę lepiej. Konkluzja testu była taka, że w porównnaiu eureki do młynka gastro różnica w średnicy żaren objawia się głównie szybkością pracy i zdolnością przerobu dużej ilości surowca, ale nie jakością przemiału gdy w grę wchodzą maleńkie ilości kawy do domowego użytku.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2015, 17:30:58 wysłana przez Greg. »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi