Autor Wątek: Eureka czy może coś innego?  (Przeczytany 35841 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Eureka czy może coś innego?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Styczeń 2015, 09:33:58 »
Najwidoczniej miałem mniej szczęścia, bo u mnie taka blokada wystąpiła wiele razy i to przy ziarnach palonych pod espresso, a więc niezbyt twardych 
Zastanawiające. Może to mechanizm blokujący żarna u Ciebie nawala?
Nie sądzisz, że sam fakt nawet trzech zablokowań żaren w przeciągu pół roku to skandal przy młynku za ponad 1000zł?
Nie sądze tak, bo nie miałem innych młynków tej klasy do porównania. Nie wydało mi się to problemem, wręcz uznałem to za normalne, ot - zadziałał "bezpiecznik" chroniący żarna i silnik. Wystarczyło odkręcić trochę regulację mielenia i potrząsnąć, by ziarenka inaczej się ułożyły i wsio. Ziarna od Tima to czasem prawdziwe kamyczki i ręką ledwo radę daję...

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Styczeń 2015, 10:28:25 »
Też czytałem, że z tą Eureką coś jest nie tak przy innym niż espresso przemiale.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Styczeń 2015, 12:34:00 »
Zastanawiające. Może to mechanizm blokujący żarna u Ciebie nawala?
Możliwe, że tak. A jest jakaś metoda by sprawdzić/naprawić to we własnym zakresie jeśli to rzeczywiście to? Wiem natomiast, że gdy zmieniam na grubsze mielenie to mam wrażenie, że drobinki kawy dostają się pod dolne żarno i słychać tarcie :o

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Styczeń 2015, 12:43:51 »
Też jak kiedyś miałem eurekę to blokowały mi sie żarna przy zmianie grubości. Trzeba było wyczyścić żarna i wszystko złożyć raz jeszcze. Ale uważam ze to dobry młynek.
W młynie: ziarna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Styczeń 2015, 12:51:25 »
Ja kiedyś uważałem Eurekę Mignon za dobry młynek, gdy piłem jedynie espresso. Gdy zacząłem bawić się z alternatywnymi metodami zaparzania przekonałem się, że Eureka z pewnością nie jest dobrym młynkiem, gdy chce się jej używać również do innych metod niż espresso  >:(

Też jak kiedyś miałem eurekę to blokowały mi sie żarna przy zmianie grubości. Trzeba było wyczyścić żarna i wszystko złożyć raz jeszcze. Ale uważam ze to dobry młynek.
Ostatnio, gdy mi się żarna zablokowały to tak zrobiłem i ponownie uruchomiłem aby zmielić kawę do kawiarki. Pomimo wyczyszczenia po niedługiej chwili żarna znów się zablokowały  :sciana: Nie sądzę aby to mogła być wina mechanizmu blokującego żarna, bo przy przemiale do espresso ani razu mi się zdarzyło aby się żarna zablokowały

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Styczeń 2015, 14:12:44 »
Wywal plastikowy element łączący wylot z komorą żaren. Śrubkę masz pod zaślepką w kształcie logo eureki.

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Styczeń 2015, 17:15:03 »
Dzięki Mmorka za podpowiedź :kwiat:
Zakładam, że zastosowałeś u siebie to rozwiązanie? :) Zauważyłeś może, że taki zabieg spowodował brak blokowania się żaren przy zmianie grubości przemiału? Wiesz może czy jak się wyjmie ten plastikowy element to czy nie spowoduje to, że drobinki zmielonej kawy będą lecieć na przewód przycisku do uruchamiania portafiltrem młynka? Innymi słowy, czy po wyjęciu tego plastiku wylot w dalszym ciągu będzie szczelny? Zastanawia mnie w jakim celu w ogóle został wprowadzony ten element plastikowy?  :-\

Offline mmorka

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Styczeń 2015, 18:50:07 »
Nie mam pojęcia na co on komu. Kawa jedynie wylatuje mniej grzecznie. Mnie się nic nigdy nie blokowało. Ja zauważyłem poprawę jakości przemiału i na tym mi zależało.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Styczeń 2015, 19:31:56 »
Z tego co pamiętam, blokowanie Eureki przy zmianie grubości przemiału jest spowodowane jej konstrukcją. Dokładniej tym, że reguluje się położenie dolnego żarna, a nie górnego, jak to jest zwykle w młynkach.

Offline mmorka

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Styczeń 2015, 19:47:08 »
Ten plastikowy element dość dosadnie utrudnia kawie wylot z komory żaren. To o czym WS piszesz to druga sprawa.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Styczeń 2015, 22:06:44 »
Druga sprawa Twoim zdaniem, ale bez niej nie byłoby pierwszej, podobnie jak problemów z blokowaniem żaren.

Offline mmorka

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Styczeń 2015, 22:37:30 »
Napisałem druga - nie w kontekście mniej ważna ale raczej osobna.
Choć jako użytkownik tego sprzętu nie wyobrażam sobie go używać jednocześnie do alternatyw.
Oczywiście nie twierdzę, że blokowanie żaren nie jest poważnym problemem.

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Styczeń 2015, 11:43:36 »
Z tego co pamiętam, blokowanie Eureki przy zmianie grubości przemiału jest spowodowane jej konstrukcją. Dokładniej tym, że reguluje się położenie dolnego żarna, a nie górnego, jak to jest zwykle w młynkach.
Dziwi mnie, że konstruktorzy tej Eureki wprowadzając inne rozwiązanie regulacji grubości mielenia w porównaniu do klasycznego rozwiązania nie przetestowali go właściwie pod kątem możliwych problemów w użytkowaniu. Jedyną zaletą tego rozwiązania jest to, że nie trzeba po otwarciu komory na nowo szukać ustawienia grubości mielenia. Jednak wada w postaci zdarzających się blokad żaren sprawia, że wspomniana zaleta traci zupełnie na znaczeniu i dodatkowo obraz jakości młynka jako całości bardzo ucierpiał z tego powodu  :Bicz:

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Styczeń 2015, 12:41:30 »
Wywal plastikowy element łączący wylot z komorą żaren. Śrubkę masz pod zaślepką w kształcie logo eureki.
Co prawda z zacinaniem nie mam kłopotów, z własnej ciekawości sprawdziłem co się stanie jak wywalę ten "dynks":

W poprawę przemiału pozwolę sobie nie wierzyć :)
Aczkolwiek nie zmierzyłem nijak rezultatów i nie porównałem rezultatów przed/po wyjęciu wichajstra.

Jedynie co zmierzyłem - to mimo porządnego "wytrząchania" resztek (zawsze stukam i "tupię" młynkiem) ilość przemiału zostającego w trzewiach zwiększyła się do 3-4 gramów. Dla mnie dużo za dużo, więc dynks wrócił na swoje miejsce :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Styczeń 2015, 13:07:18 »
Dziwi mnie, że konstruktorzy tej Eureki wprowadzając inne rozwiązanie regulacji grubości mielenia w porównaniu do klasycznego rozwiązania nie przetestowali go właściwie pod kątem możliwych problemów w użytkowaniu.

Konstruktorzy Eureki mogli ją testować na włoskiej kawie espresso. A wtedy grubość przemiału zmienia się rzadko i w niewielkim zakresie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi