Autor Wątek: Eureka czy może coś innego?  (Przeczytany 35834 razy)

Offline Federerer Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Eureka czy może coś innego?
« dnia: 01 Styczeń 2015, 19:06:51 »
Witam, jako, że decyzja zapadła i czas zacząć zabawę w dobrą kawę w domu, trzeba zrobić zakupy. Postanowiłem zacząć od młynka. Ekspres zakupię w terminie późniejszym, póki co zadowolę się tym co mam - czyli przelewowym i AEG-Electrolux EA 120 Crema, którego dostałem od kolegi bo chciał go wyrzucić z powodu nieszczelnej grupy. Jak się okazało winna była źle włożona uszczelka. No ale do rzeczy. Przejrzałem forum i zastanawiam się nad zakupem Eureki Mignon. Wydaje mi się, że na początek wystarczy? Czy może jednak coś z innej firmy w podobnym budżecie?

Pozdrawiam, Adrian.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Eureka czy może coś innego?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Styczeń 2015, 19:18:52 »
To był mój pierwszy zakup młynkowy, sporo już przemielił przez półtora roku. Mimo że co jakiś czas nachodzą mnie myśli o zmianie na coś gastronomicznego, to gdy patrzę na blat kuchenny i zgrabną bryłkę Eureki - te myśli odchodzą. Jeśli chodzi o codzienne dawkowanie przemiału na espresso nie mam absolutnie żadnych zarzutów ni powodów do narzekań.
Aczkolwiek zapewne rozsądną alternatywą jest zakup używanego gastronomika, np. Super Jolly, sporo ich w dobrej cenie krąży po ogłoszeniach.
Tylko to już kobyłka...

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2015, 19:19:50 »
Cześć :)

Bardzo dobre podejście - najpierw młyn, potem ekspres.

Co do Eureki, oczywiście mowa o modelu Mignon? Fajny, ładny sprzęt. Osobiście go nie używałem, ale jest to popularny model, bo to już jest konkreny młynek, a jeszcze w rozsądnych piniądzach ;)

Jeśli ma to być młynek tylko do espresso, to nie będzie Ci przeszkadzała mikrometryczna śruba do regulacji stopnia mielenia. W momencie, kiedy młynek miałby służyć też do innych metod, wówczas trzeba się trochę nakręcić, żeby przejść z jednego ustawienia do drugiego (duże młyny gastronomiczne też mają bezstopniową przekładnię, ale zdecydowanie łatwiej jest poruszać się między ustawieniami, ze względu na inne rozwiązanie).

Ta sama klasa młynka to MACAP M2M/M2D (D ma timer). Mają taki sam rozmiar żaren, podobną moc silnika (MACAP chyba o 10W mocniejszy). Z pewnością Eureka ma więcej kolorów do zaoferowania.

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Styczeń 2015, 19:32:48 »
Jeśli ma to być młynek tylko do espresso, to nie będzie Ci przeszkadzała mikrometryczna śruba do regulacji stopnia mielenia. W momencie, kiedy młynek miałby służyć też do innych metod, wówczas trzeba się trochę nakręcić,
Potwierdzam. Skakanie między ustawieniami jest wykonalne, ale uciążliwe. "Wypracowanie" przemiału do espresso to kwestia nawet ułamków milimetra i bardzo szkoda je tracić, bo naszła ochota na drip. Dlatego do alternatyw polecam młynki ręczne ;)

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2015, 19:47:11 »
I taki mam plan, już nawet patrzałem za Porlexem. Głównie pijam napoje na bazie espresso - latte, cappuccino i mocha zimą ;) Eureka z tego co patrzałem też posiada timer, z resztą mam ten komfort, że nawet jeśli nie to dam radę sam go zbudować ;) Gastronomiczne są mi trochę za duże do kuchni ;)

Offline arni978

• Ekspres: Torre Mariuccia,Moka Bialetti 1 cup
  • Młynek: Fiorenzato Allground sense
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2015, 20:18:26 »
Mam Eurekę Mignon od pół roku i bardzo sobie chwalę.Przedtem miałem Graef cm 800 i różnica w przemiale do espresso jest znaczna.Nie marnuje się prawie wcale kawa,ile wsypuje tyle prawie wychodzi z młynka,różnica może 0,1 grama.Do zastosowań domowych idealny,do tego podobno ręcznie wykonany,jak na jakość niezła cena.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2015, 20:22:33 »
Dlatego do alternatyw polecam młynki ręczne ;)

Albo drugi młynek elektryczny :)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Styczeń 2015, 20:33:19 »
Elektryczny daje lepszy przemiał popularne ręczne i nie trzeba się napracować  :)
P.S. Moja Wilfa (Concept) jest na wydaniu i taniej wyjdzie niż nowy ręczny  ;)

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Styczeń 2015, 20:38:53 »
Dlatego do alternatyw polecam młynki ręczne

Elektryczny daje lepszy przemiał popularne ręczne i nie trzeba się napracować 

Miałem na myśli bardziej zagracenie kuchni, a nie przemiał. Aczkolwiek dobrze, że zaznaczyłeś "popularne ręczne" ;)

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Styczeń 2015, 22:05:30 »
Już wszystko sprawdzone, otwarte było, kawa wypita, młynek pod koniec stycznia powinien być :) Zapytałem tu, bo na stronie nie było informacji czy czasem nie zrobili sobie długiego weekendu, a nie chciałem się od drzwi odbić. Bez nerwów.  kawka

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Styczeń 2015, 00:19:21 »
Jeśli młynek ma służyć wyłącznie do espresso i kaw na bazie espresso to Eureka Mignon pozornie może się jawić jako dobry zakup. Jeśli jednak najdzie cię ochota na zmianę przemiału na inną metodę zaparzania, choćby pod kawiarkę to wtedy będziesz przeklinać ten młynek na czym świat stoi. Bardzo często zdarzało mi blokowanie się młynka  przy zmianie grubości mielenia z espresso na odpowiednie pod kawiarkę. Młynek po krótkiej chwili od zmiany grubości mielenia mi się blokował i musiałem go rozkręcać aby oczyścić żarna by młynek mógł znów ruszyć  :ohyda: Konstruktorzy Eureki Mignon powinni zostać powieszeni za swoje przyrodzenia za tak wielką wpadkę konstrukcyjną w młynku za ponad 1000zł  >:(
Sam jestem posiadaczem tej Eureki od ok. 1,5 roku, więc mówię to na podstawie własnych doświadczeń. Gdybym miał raz jeszcze zdecydować jaki młynek wybrać dla siebie to na pewno nie wybrałbym tej Eureki  >:(

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Styczeń 2015, 00:35:00 »
Ciekawe co piszesz, ja przez ok. pół roku używałem Eureki jako "uniwersałki" i skakałem między przemiałami i góra trzy razy zdarzyło mi się zablokowanie żaren, tylko przy twardych skandynawskich ziarnach. I nie trzeba było rozkręcać żaren, tylko rozluźnić przemiał na chwilę...

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Styczeń 2015, 07:43:25 »
Ciekawe co piszesz, ja przez ok. pół roku używałem Eureki jako "uniwersałki" i skakałem między przemiałami i góra trzy razy zdarzyło mi się zablokowanie żaren, tylko przy twardych skandynawskich ziarnach. I nie trzeba było rozkręcać żaren, tylko rozluźnić przemiał na chwilę...
Najwidoczniej miałem mniej szczęścia, bo u mnie taka blokada wystąpiła wiele razy i to przy ziarnach palonych pod espresso, a więc niezbyt twardych  :Bicz: Skłoniło mnie to do używania Eureki wyłącznie do espresso, a do alternatyw zacząłem używać wyłącznie młynków ręcznych  :taktak: Nie sądzisz, że sam fakt nawet trzech zablokowań żaren w przeciągu pół roku to skandal przy młynku za ponad 1000zł? Z tego co mi wiadomo to przy MACAP M2M takie jaja z blokadą żaren się nie zdarzają. Pafcio0 mógłbyś napisać na czym polega to wspomniane rozluźnianie przemiału? :)
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2015, 07:46:54 wysłana przez picasso83 »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Styczeń 2015, 08:06:55 »
Gdzieś widziałem taki młynek z pokrętłem na którym były zaznaczone stopnie mielenia. Nie trzeba było mazać flamasterm po młynku ale cena chyba była z kosmosu. Póki co chyba łatwiej dokupić ręczniaka niż na jednym młynku męczyć się z kręceniem raz pod espresso raz pod dripa.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Styczeń 2015, 09:11:46 »
posprzątałem. f.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi