Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 169105 razy)

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #930 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:10:38 »
Tak, ale przyczyna jest najciekawsza. Jeśli mówią, że to któraś z koleji taka awaria to tym gorzej. Przy tej klasie sprzętu i to w sprzęcie praktycznie nowym to moim zdaniem ogromne niedopatrzenie. Zły dobór materiałów, komponentów, albo jeszcze inna inżynieryjna pomyłka, która nie powinna się zdażyć. Ciekawe co to.
Zgadza się. Też jestem trochę zdziwiony tą sytuacją. Może to wina wadliwej serii użytych podzespołów, trudno powiedzieć. Trzeba mieć nadzieję że wymieniona grzałka wytrzyma dłużej  jak 5 mcy. Poprzedni VBM Domobar Junior, którego używałem około 8 lat nigdy mnie nie zawiódł. Micra jest fantastycznym ekspresem, bardzo stabilnym i powtarzalnym w ekstrakcjach ale przepalona grzałka po około 4 miesiącach użytkowania to trochę słabe jak na markę „premium”.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #931 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:19:22 »
Przyczyna tego problem jest pewnie zlokalizwana poza grzałką, jak było z uzupełnianiem bojlera kiedy pobierałeś wodę z wylewki albo po spienianiu? Nie zaobserwowałeś żadnych nieprawidłowości?

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #932 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:21:20 »
W środę odwiedzi mnie serwisant i wymieni grzałkę bojlera na miejscu. Mój ekspres jest ponoć trzecim przypadkiem ww usterki. Dobra wiadomość jest taka, że nowy-wymieniony komponent jest objęty pełnym okresem gwarancyjnym.
Jak już będziesz miał na miejscu serwisanta to zapytaj go proszę o to czy te maszyny w domowym użytkowaniu wymagają jakichś serwisów. Koree liczy sobie 600 PLN netto za przegląd po 6 mcach i 1000 netto za roczny. Nie jest to niezbędne z punktu widzenia gwarancji ale może maszyny jednak tego potrzebują. Zakładamy że używana jest woda bez kamienia (ŻK)

Offline TomSun

« Odpowiedź #933 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:27:17 »
Przyczyna tego problem jest pewnie zlokalizwana poza grzałką, jak było z uzupełnianiem bojlera kiedy pobierałeś wodę z wylewki albo po spienianiu? Nie zaobserwowałeś żadnych nieprawidłowości?
Nigdy nie zauważyłem żadnego problemu. Od pierwszego użycia bojler był zawsze włączony w pozycji 2 i trzymał stabilnie ciśnienie. Pokusiłem się o zdjęcie górnej obudowy bo myślałem że przy grzałce będzie przycisk do resetu jak w modelu Mini, tak jak to opisują na HB. Niestety Micra go nie posiada. W koło bojlera sucho i czysto.

Offline TomSun

« Odpowiedź #934 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:29:37 »
@kfiatos, tak używam filtrowanej wody z systemu Brita

Offline TomSun

« Odpowiedź #935 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:35:02 »
https://www.home-barista.com/repairs/la-marzocco-linea-micra-steam-boiler-problem-t92308.html
Śmiem twierdzić że to ta sama seria ekspresów. Mój kupiłem w styczniu 24 a kolega z HB pierwszą kawę zrobił w końcówce 23

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #936 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:37:39 »

Będziesz widział, czy Brita dała radę, jeśli grzałka jest czysta.
》tertium non datur《

Offline TomSun

« Odpowiedź #937 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:45:34 »

Będziesz widział, czy Brita dała radę, jeśli grzałka jest czysta.
Brita daje radę. Widziałem w jakim stanie była grzałka oraz bojler po 8 latach użytkowania z VBM.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #938 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:59:23 »
Chińszczyzna tak ma
Grzałka to prosta konstrukcja i skoro tak szybko przestała działać, to nie jest to z pewnością ta osławiona "włoska jakość", ale chińska masówka.

« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2024, 16:07:23 wysłana przez fill »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #939 dnia: 06 Czerwiec 2024, 17:46:02 »
@TomSun
A to, co napisał kolega:

》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #940 dnia: 06 Czerwiec 2024, 18:32:13 »
... A co tam serwisant się zna...

« Odpowiedź #941 dnia: 07 Czerwiec 2024, 08:55:40 »
grzałka
Jak serwisant będzie Ci wymieniał grzałkę, to zróć uwagę na: gdzie była wyprodukowana i przez jaką firmę oraz jaką Ci nową zainstaluję. Jeśli w pierwszym przypadku, to jakiś  chińczyk, a w drugim coś lepszego, to by słabo świadczyło o firmie La Marzocco
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2024, 08:58:04 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #942 dnia: 07 Czerwiec 2024, 09:21:39 »
A jeśli odwrotnie ? ;)
Nie sądzę aby po grzałce kolega poznał gdzie była wyprodukowana.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #943 dnia: 07 Czerwiec 2024, 09:26:10 »
Nie sądzę aby po grzałce kolega poznał gdzie była wyprodukowana
No chyba no name nie siedzi 😠
》tertium non datur《

Offline TomSun

« Odpowiedź #944 dnia: 07 Czerwiec 2024, 09:27:33 »
Jak będzie serwisant to mam zamiar porównać dwie grzałki, informacyjnie zrobię zdjęcia i wstawię na forum aby w razie podobnego problemu użytkownicy Micry mogli porównać komponenty.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi