Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 168520 razy)

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #915 dnia: 06 Czerwiec 2024, 09:47:54 »
Cześć. Dzisiaj rano po włączeniu ekspresu zauważyłem, że manometr od ciśnienia w bojlerze pary nie ruszył się i cały czas jest w pozycji zero. Tym samym nie leci woda z wylewki wody oraz nie ma możliwości spienienia mleka. W aplikacji bojler pary widnieje jako włączony i siła pary ustawiona jest na pozycji 2. Przywróciłem maszynę do ustawień fabrycznych ale bez zmian. Miał ktoś z użytkowników podobny problem? Na HB jest kilka wpisów na ten temat i obawiam się że bez serwisu się nie obędzie.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2024, 10:08:12 wysłana przez ranGo »

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #916 dnia: 06 Czerwiec 2024, 09:51:47 »
Cześć. Dzisiaj rano po włączeniu ekspresu zauważyłem, że manometr od ciśnienia w bojlerze pary nie ruszył się i cały czas jest w pozycji zero. Tym samym nie leci woda z wylewki wody oraz nie ma możliwości spienienia mleka. W aplikacji bojler pary widnieje jako włączony i siła pary ustawiona jest na pozycji 2. Przywróciłem maszynę do ustawień fabrycznych ale bez zmian. Miał ktoś z użytkowników podobny problem? Na HB jest kilka wpisów na ten temat i obawiam się że bez serwisu się nie obędzie.
Niestety grzałki padają w nich. Tylko serwis. Ile czasu ją masz i czy jesteś w stanie określić co mogłoby być przyczyną?

Offline TomSun

« Odpowiedź #917 dnia: 06 Czerwiec 2024, 09:54:19 »
Niestety grzałki padają w nich. Tylko serwis. Ile czasu ją masz i czy jesteś w stanie określić co mogłoby być przyczyną?
Praktycznie nowa maszyna. Około 3 mce. Włączyłem rano jak zawsze chcąc przygotować cappuccino ale niestety nie udało się. Termoblok zaparza espresso bez problemu.

Offline kfiatos

« Odpowiedź #918 dnia: 06 Czerwiec 2024, 09:56:14 »
@TomSun dzwoń do Koree bo oni są w PL dystrybutorem tych maszyn (poza moją niestety).   Powinni szybko ogarnąć

Offline TomSun

« Odpowiedź #919 dnia: 06 Czerwiec 2024, 09:58:19 »
@TomSun dzwoń do Koree bo oni są w PL dystrybutorem tych maszyn (poza moją niestety).   Powinni szybko ogarnąć
Obawiam się że z racji iż została zakupiona u Deskowych mogą sprawę potraktować po macoszemu. Napisałem maila w ww sprawie do lamarzocco. Czekam na odp.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #920 dnia: 06 Czerwiec 2024, 10:07:03 »
Na HB jest kilka wpisów na ten temat i obawiam się że bez serwisu się nie obędzie.
Tak, czytałem. To chyba nie grzałka, tylko jakiś czujnik.
》tertium non datur《

Offline kfiatos

« Odpowiedź #921 dnia: 06 Czerwiec 2024, 10:09:39 »
Obawiam się że z racji iż została zakupiona u Deskowych mogą sprawę potraktować po macoszemu. Napisałem maila w ww sprawie do lamarzocco. Czekam na odp.

Ich nie obchodzi od kogo kupiłeś. GW jest na podstawie numeru seryjnego. Jeśli oni sprzedali Deskowym to i tak do nich trafi. LM odeśle cię do nich. Mnie też odesłali. Nie trać czasu. Wal do nich od razu

Offline TomSun

« Odpowiedź #922 dnia: 06 Czerwiec 2024, 10:13:37 »
@kfiatos, działam. Mam nadzieję że uda mi się szybko i sprawnie ogarnąć problem.

Offline TomSun

« Odpowiedź #923 dnia: 06 Czerwiec 2024, 10:14:57 »
Na HB jest kilka wpisów na ten temat i obawiam się że bez serwisu się nie obędzie.
Tak, czytałem. To chyba nie grzałka, tylko jakiś czujnik.
W modelu mini jest czujnik który można fizycznie zresetować w micra niestety go nie posiada

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #924 dnia: 06 Czerwiec 2024, 11:33:56 »
Spróbuj całowicie odłączyć od sieci i zostawić go na parę minut. Mnie coś takiego spotkało, jak testowałem Micrę i na szczęście pomogło podpięcie od sieci.

Offline TomSun

« Odpowiedź #925 dnia: 06 Czerwiec 2024, 11:35:23 »
Spróbuj całowicie odłączyć od sieci i zostawić go na parę minut. Mnie coś takiego spotkało, jak testowałem Micrę i na szczęście pomogło podpięcie od sieci.

Offline TomSun

« Odpowiedź #926 dnia: 06 Czerwiec 2024, 13:44:40 »
W środę odwiedzi mnie serwisant i wymieni grzałkę bojlera na miejscu. Mój ekspres jest ponoć trzecim przypadkiem ww usterki. Dobra wiadomość jest taka, że nowy-wymieniony komponent jest objęty pełnym okresem gwarancyjnym.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #927 dnia: 06 Czerwiec 2024, 14:49:54 »
Ciekawe. Jakieś przyczyny tego zjawiska są rozpoznawane?

Offline TomSun

« Odpowiedź #928 dnia: 06 Czerwiec 2024, 14:57:46 »
Ciekawe. Jakieś przyczyny tego zjawiska są rozpoznawane?
W chwili obecnej bojler nie podgrzewa wody. Zdaniem serwisanta jest to najprawdopodobniej wina przepalonej grzałki. Na 100% będzie mógł to zdiagnozować dopiero w środę ale mieli już podobne dwa przypadki i była to wspomniana grzałka.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #929 dnia: 06 Czerwiec 2024, 15:02:09 »
Tak, ale przyczyna jest najciekawsza. Jeśli mówią, że to któraś z koleji taka awaria to tym gorzej. Przy tej klasie sprzętu i to w sprzęcie praktycznie nowym to moim zdaniem ogromne niedopatrzenie. Zły dobór materiałów, komponentów, albo jeszcze inna inżynieryjna pomyłka, która nie powinna się zdażyć. Ciekawe co to.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi