Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 168731 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #585 dnia: 14 Październik 2023, 01:12:03 »
Z Apple „współpracuję” od zawsze. Innej opcji nie biorę pod uwagę.
 Upgrade Mini „przebiegł” bezproblemowo. Trwało to może 2-3 min.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #586 dnia: 14 Październik 2023, 08:45:26 »
Również. OS Windows i Android to porażka.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #587 dnia: 14 Październik 2023, 09:14:37 »
Musisz sobie sprawić pilota od Apple'a ;) - dużo aplikacji lepiej na nich chodzi.
Jak nie lubię Apple'a, to jednak musiałem sobie takiego kupić tylko po to, żeby obsługiwać z tego Ikawę, bo wersja aplikacji na Androida nie ma wszystkich funkcji.
Gdy chciałem zaktualizować LM Mini o nowe funkcje to też mi wyskakiwały jakieś błędy i nawet ponowne instalowanie aplikacji nie pomagało. Przypomniałem sobie wtedy o moim pilocie do Ikawy i teraz jest to pilot do wszystkich sprzętów kawowych. Wszystko chodzi ok, nie ma problemów - ostatnia aktualizacja też zrobiła się za pierwszym razem.
Też nie ogarniam, dlaczego tak trudno zrobić działającą aplikację na Androida, ale tak niestety jest. A ten Apple nie musi być jakiś najnowszy - może być kilkuletni (do Ikawy musiał być od jakiejś tam wersji softu i takiego kupiłem jakoś niedrogo na ebayu).

Mam Apple. Ocena aplikacji LM w AppStore to właśnie 1,5 gwiazdki.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2023, 09:17:59 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #588 dnia: 14 Październik 2023, 10:02:18 »
To może potrzebujesz Samsunga, bo w PlayStore ta aplikacja jest bardziej lubiana i ma 2,9 gwiazdki? ;)
A tak poważniej to nie wiem :mhh: - może coś w konfiguracji sieci wi-fi, czy czegoś tam jej nie pasuje? Może za jakiś czas się samo naprawi, albo cuś?
A jak apka działa bez upgradu to bym się nie przejmował, bo ten ostatni dotyczył chyba głównie tego "brew by weight" dla Mini.
Jak będziesz się nudził, to spróbuj zainstalować tą aplikację na innym telefonie i zaloguj się na swoje konto, i zobacz, czy się aktualizuje?

Mi na Apple działa wszystko ok, a na Samsungu dalej pokazuje że firmware jest do aktualizacji, choć te nowe funkcje są dostępne i działające :lol2:. Może dożyjemy, że zrobią tą apkę jakąś lepszą? :)
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #589 dnia: 14 Październik 2023, 10:12:33 »
Nowa aktualizacja poprawiła właśnie połączenie wifi, nie wiem czemu apka wcześniej rozłączała połączenie, ale wielu ludzi na to narzekało. Teraz rzeczywiście jest lepiej.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #590 dnia: 14 Październik 2023, 19:05:50 »
Beckham też wie co dobre  ;) Mignęła mi dzisiaj taka scenka na początku drugiego odcinka:

IMG_20231014_185210 (1).jpg

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #591 dnia: 14 Październik 2023, 23:56:58 »
Zainspirowany naszą dyskusją, odinstalowałem dzisiaj apkę LM z Samsunga i zaistalowałem ponownie. Aktualizacja sciągnęła się za pierwszym razem, potem aktualizacja firmware na maszynę (mimo, że było już zaktualizowane przez aplikację na Apple) i teraz działa jak powinno. Super! Wszystko działa i na Apple i na Samsungu - mogę być zalogowany na obu jednocześnie i nie ma najmniejszego problemu - przynajmniej do następnej aktualizacji softu ;).

Czyli aplikacja nie jest taka zła [emoji106] - teraz tylko potrzebuję zalogować wagę do systemu, żeby skorzystać z najnowszych możliwości.
widziałem gdzieś na discrdzie złamany lub nieoficjalny soft który łączy acai z LM , oczywiście for free:)
@rollo45, @rollo45, jest szansa żebyś to gdzieś odnalazł i podrzucił linka, bo nawet nie wiem jak tego szukać? :mhh:
Albo może ktoś ma jakieś info, czy można do swojej wagi dokupić samo oprogramowanie od La Marzocco, bo ja takiej opcji nie widzę?
Dzięki za pomoc, jakby co :szampan:  :).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #592 dnia: 15 Październik 2023, 09:18:57 »
postaram się odnaleźć ale z tego co pamietam to działa tylko z jakimś jednym określonym modelem Acai (identycznie jak ten oryginalny soft ktory tez jest dedykowany do jednego konkretnego modelu ) musiałbyś najpierw wysłać zapytanie do LAMA i sprawdzić czy twoja waga będzie działać

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #593 dnia: 15 Październik 2023, 09:35:26 »
Jest specjalna droższa wersja Akamai dla LaMa Mini.
https://lamarzocco.com/uk/en/product/brew-by-weight-lunar-scale/

To dobre pokazuje politykę cenową LaMA BTW.
Ile % ceny ekspresu to marka i opłata za realizowanie marzeń.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2023, 10:02:49 wysłana przez pj.w »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #594 dnia: 15 Październik 2023, 09:41:59 »
Ile % ceny ekspresu to marka i opłata za realizowanie marzeń.
Tylko najpierw trzeba tę markę stworzyć i żeby miała odpowiednie uznanie, znaczenie i wartość, jak to ma miejsce z każdym innym wielkim brandem. Buty Nike kosztują firmę w produkcji średnio $5 (coś na ten temat wiem),  a niektóre modele wyceniane są na $200.
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #595 dnia: 15 Październik 2023, 10:00:50 »
Ostatnio doszedł jeszcze temat ich nowego młynka gdzie po latach współpracy z Etzinger skopiowali ich koncepcję i "sprzedają" światu jako ich innowację.

I uważasz, że to fair kazać płacić 100 EUR+ extra tylko za to że istniejąca na rynku waga będzie pracowała z ich apką?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #596 dnia: 15 Październik 2023, 10:13:30 »
Paweł, masz absolutną rację, ale tak się dzieje w biznesie, gdzie firmy, jeśli mogą, to z premedytacją odcinają kupony.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2023, 10:27:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #597 dnia: 15 Październik 2023, 10:16:28 »
Jak wiadomo o LAMA mam ugruntowaną opinie :) ,mialem i  uważam ze to przeciętne urządzenia ktore oferują o wiele za mało żeby usprawiedliwić cenę ,wypada mi się zgodzić z Pawłem ze polityka cenowa jest ukierunkowana na drenaż kieszeni klienta w zasadzie bez uzasadnienia technologicznego.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #598 dnia: 15 Październik 2023, 10:26:08 »
Jako, że wywodzą się z rynku pro to pewnie jakieś to uzasadnienie ma.
Utrzymują modele dłużej w ofercie, części zamienne, zakładają , że klient nie wróci po nowy sprzęt po roku-dwu jako po Iphona. Więc szana na zarobek jest głównie podczas sprzedaży.
To rozumiem.

Ale 100 EUR za firmware do wagi to gangsterka.
Pewnie za niedługo dogadają się z chińską fabryką i nie będzie już współpracy z Acai tylko super innowacyjna waga LaMA :)

« Odpowiedź #599 dnia: 15 Październik 2023, 10:44:11 »
Sądzę, że takie działania starych firm są odpowiedzią na poczynania konkurencji, powiedzmy mniej znanych firm z branży, które są coraz bardziej skuteczne w wydzieraniu tortu, a wpływają na mniejsze zyski firm takich jak LM. Taka firma Knipex z 140-letnią tradycją zaczyna wypuszczać narzędzia produkowane na Tajwanie, a zawsze się szczycili wytłoczoną informacją Made in Germany. Przeszłe czasy już nie wrócą - trzeba kombinować!
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi