Autor Wątek: Pierwszy poważny młynek do "niepoważnego" ekspresu - Saeco HD8325  (Przeczytany 1905 razy)

Offline sel

• Ekspres: Philips HD8325
  • Młynek: Delonghi KG79
Przede chciałbym się z wszystkimi przywitać jako nowy członek tego forum (chociaż czytam od dłuższego czasu). Przymierzałem się do zakupu nowego ekspresu + młynka do kawy jednak mój stary Delonghi KG79 wyzionął ducha (problem z żarnami, mieli bardzo grubo) co przyspieszyło moje decyzje zakupowe. Ekspres to Philips Saeco HD8325 również w niedalekiej przyszłości do zmiany jednak w drugiej kolejności. Wstępnie przymierzam się do Eureka Mignon Specialita. Szukam czegoś do 2000zł, pijemy z żoną praktycznie tylko i wyłącznie espresso. Czy jest sens robić mix Eureka Mignon Specialita + HD8325 czy ten ekspres nie będzie wąskim gardłem w tym zestawieniu? Zależy nam na wygodnym użytkowaniu, ręczne młynki na pewno odpadają.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pierwszy poważny młynek do "niepoważnego" ekspresu - Saeco HD8325
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Październik 2022, 17:32:43 »
Philips Saeco HD8325
W espresso młynek jest kluczowy, ale z tym ekspresem nic nie wskórasz.
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik 2022, 12:50:58 »
nawet z najgorszego ekspresu przy sensownym młynku coś się zaparzy :), w międzyczasie uzbierasz na jakąś Gaggie Classic i będzie dało się coś poprawić przy małym nakładzie kosztów .

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Październik 2022, 13:09:01 »
W tym przedziale cenowym możesz rozważyć tę EUREKĘ lub młynek G-IOTA Standard. Dwa różne młynki. EUREKA MIGNON SPECIALITA z żarnami 55 mm i programowalną dozą na pojedynczą i podwójną kawę, z regulacją mikrometryczną. Młynek G-IOTA Standard z bardzo szerokim zakresem regulacji, z żarnami stalowymi 64 mm, z możliwością ich wymiany na żarna tytanowe lub żarna SSP, w systemie SD, z retencją rzędu 0,2 g. Obydwa sprawdzą się do espresso a G-IOTA da też więcej możliwości w zakresie alternatywnych metod zaparzania kawy.
Dobrze by było tak dobrać młynek aby w przyszłości pasował też do "wymarzonego" ekspresu...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MichałCz

• Ekspres: AVX DB1 X
  • Młynek: AVX DF 64 v2
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Październik 2022, 18:16:19 »
sel a ja podpowiem pod prąd, poczytaj watek o młynku ręcznym Kinu 47 Classic

Offline sel

• Ekspres: Philips HD8325
  • Młynek: Delonghi KG79
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Październik 2022, 20:36:13 »
Zakup ekspresu też nie jest dla mnie problemem, po prostu przemawia do mnie pragmatyzm - nie chce kupić sprzętu w którym nie wykorzystam jego możliwości z racji braku czasu. Chciałbym uzyskać dobre espresso na konkretnej kawie i później to tylko powtarzać. Zależy mi też na komforcie użytkowania. Zacząłem już rozważać zakup Lelit Anna np. lub Anita.

@Janusz akurat mieszkam w Łodzi czy prowadzicie sklep stacjonarny? Można podjechać i coś u Was na miejscu wybrać?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Październik 2022, 22:10:54 »
Oczywiście. Zapraszam między 9,00 a najlepiej 15,00 (musimy mieć jeszcze chwilę czasu na pogadanie) na ul. Strykowską 33/43. Można i wybrać i spróbować kawki.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi