Autor Wątek: NPF Ascaso cieknie  (Przeczytany 5699 razy)

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
NPF Ascaso cieknie
« dnia: 31 Grudzień 2014, 12:04:56 »
Już od jakiegoś czasu zbieram się do napisania tego wątku, ale jakoś tak uciekało. Piszę go na podstawie swojego doświadczenia z 2 egzemplarzami NPF Acsaso używanych z ekspresem Dream. Wiem również, że nie jestem jedyną osobą, u której ten NPF przecieka. Przy używaniu pierwszego dość szybko zauważyłem przeciekanie wokół NPF. Egzemplarz został wysłany do Łodzi na przetestowanie, gdzie przeciekał również na ekspresie testowym i otrzymałem nowy egzemplarz. Początkowo wszystko było w porządku, jednak po kilku miesiącach po porządnym umyciu grupy wraz z uszczelką ponownie zauważyłem wyciekanie wody wokół portafiltra, naprawdę obfite. Ekspres był wtedy użytkowany około roku, wykonując 3 lub 4 kawy dziennie. Przy używaniu normalnego portafiltra Ascaso przez ostatnie pół roku oczywiście nie widzę żadnego przeciekania. Próba reklamowania NPF nie odniosła sukcesu. Uznano, że nie jest to wada fabryczna, ponieważ początkowo wszystko było w porządku, a problem nastąpił w trakcie użytkowania produktu. Zasugerowano zmianę uszczelki grupy, jednak jak wspomniałem normalny portafilter działa bardzo dobrze i nie przecieka. Uszczelka wydaje się zatem w porządku. Zostałem z bezużytecznym gadżetem. Czy są inne osoby, które mają podobne doświadczenia, nie tylko z Dream, ale również z innymi ekspresami Ascaso?
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: NPF Ascaso cieknie
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudzień 2014, 12:08:52 »
Zaryzykuj te kilka złotych i zmień uszczelkę :)

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudzień 2014, 12:13:08 »
A czy używasz tego samego sitka z NPF-em czy masz jakieś inne?
W młynie: ziarna

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudzień 2014, 12:29:00 »
Nie tylko przy NPF-ie cieknie. Czy to coś takiego jak pisze forumowicz szymontb ? http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=27&t=1948&start=705 Mi też ciekło ale to było ładnych kilka lat temu. Uszczelki w Ascaso są o ile pamiętam o około połowę cieńsze niż u innych producentów i maja chyba 5mm.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudzień 2014, 14:04:08 »
Myślę, że kapanie może być sprawą różnic w kształcie portafiltra i NPFa. Teraz w Ascaso, konkretnie w Steelu są już wyższe uszczelki, od 2009 roku chyba.

Offline Blondas

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudzień 2014, 14:31:51 »
Jest to dokładnie to samo sitko. Mierzyłem wypustki na PF i NPF i mają nieco inny wymiar, minimalnie ale inny. Uszczelkę mogę wymienić, jednak normalny PF działa i nawet kropli nie uroni, wcale nie trzeba go na maksa dokręcać. Poza tym, czy rzeczywiście po roku wymieniacie uszczelki? Póki co wygląda idealnie. Ekspres ma dopiero 1,5 roku.
Cieknięcie wygląda podobnie jak u Szymona.
Teraz używam normalnego PF i jest ok, szkoda tylko wrażeń wizualnych. Chcę tylko poinformować potencjalnych nabywców NPF o możliwych problemach.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień 2014, 14:34:50 wysłana przez Blondas »
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Blondas

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudzień 2015, 16:38:15 »
Mały update, wymaga nowego postu.
 Jakiś czas temu ekspres był u Janusza w celu wymiany grupy kawowej na nowszy typ (dziękuję) oraz uszczelki grupy. Po wymianie obu tych rzeczy znowu można używać NPF. Nic nie cieknie, wróciła przyjemność z obserwowania wypływającej kawy. Nie wiem, czy to kwestia uszczelki czy samej grupy, ale załatwiło sprawę.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudzień 2015, 16:45:58 »
Ciekawe - co się zmieniło w samej grupie?

Kojarzę nowe zawory pary - ponoć bez tej groszkowej uszczelki. Teraz nowa grupa. Obejrzałbym fotki nowe vs. stare.
LMWDP #469

Offline Blondas

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudzień 2015, 19:29:04 »
To musiałby Janusz wyjaśnić, czy zmieniły się tylko bebechy, czy również ta zewnętrzna część, do której wkręca się PF. Zawór też mam zmieniony, nie rozkręcałem go, na razie działa, więc nie powiem, czym się różni od starego.
Pozdrawiam,
Piotrek

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi