Autor Wątek: Jaki ekspres kolbowy typu prosumer z thermoblock oprócz Ascaso  (Przeczytany 2673 razy)

Offline baarszczu

• brak
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: Fiorenzato AllGround
Jaki ekspres kolbowy typu prosumer z thermoblock oprócz Ascaso
« dnia: 06 Wrzesień 2022, 17:28:48 »
Cześć!

Przejrzałem forum wzdłuż i wszerz i moim zdaniem nie ma nigdzie zbiorczego wątku na temat ekspresów opartych o thermoblock. Sam nadal się zastanawiam nad wyborem TB vs. SB, czasu trochę mam ponieważ zbieram budżet. Przeczytałem sporo wątków o Ascaso, trochę o Sage / Breville. Chciałbym jednak zadać pytanie szerzej ponieważ chciałbym przyjrzeć się innym ekspresom z TB z wyższej półki.

Mamy zatem gamę ekspresów Ascaso, które plasują się (chcą plasować się) na co najmniej na tym samym poziomie co maszyny z boilerami. Myślę że Ascaso można śmiało zaliczyć do segmentu PROSUMER (szczególnie modele z PID). Pytanie, czy to jedyna taka marka? Co polecacie zobaczyć z thermoblock? co może konkurować z Ascaso lub je przewyższać? Nadal TB kojarzy mi się z tanimi, konsumenckimi ekspresami i rzecz jasna o nich tu mówić nie chcemy :)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Jaki ekspres kolbowy typu prosumer z thermoblock oprócz Ascaso
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Wrzesień 2022, 20:20:36 »

Nadal TB kojarzy mi się z tanimi, konsumenckimi ekspresami i rzecz jasna o nich tu mówić nie chcemy :)
Skoro masz tak złe skojarzenia, to spróbuj je po prostu zweryfikować pijąc kawę z Ascao.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Wrzesień 2022, 22:23:50 »
Nie wiem, czy coś lepszego znajdziesz z TB:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9387.0
》tertium non datur《

Offline baarszczu

• brak
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Wrzesień 2022, 22:26:32 »
Skoro masz tak złe skojarzenia, to spróbuj je po prostu zweryfikować pijąc kawę z Ascao.

hehe, chętnie ;) i czytając to forum faktycznie Ascaso to zdanie odmienia, mimo że to tylko opinie innych.

W każdym razie celem tego wątku nie jest krytyka Ascaso i thermoblock a raczej zorientowanie się czy są inne sensowne opcje. A może Ascaso jest tu pionierem i jedynym sensownym graczem? nie wiem, ale chętnie się dowiem, ponieważ myślę że maszynka z TB byłaby dla mnie najbardziej odpowiednia. Tak naprawdę jedyny duży problem jaki mam z Ascaso to cena :( Wiem że oferuje dużo dodatkowych funkcji, ale zastanawiałem się, czy pod kątem przygotowania samego espresso i jakości tego co w filiżance tak bardzo się różni od SAGE (o połowę tańszego)?. Oczwkiwałbym że tak, ale sam nie wiem.

Pytanie postawiłem też po to zorientować się jakie TB można wybrać mając budżet 2000, 3000, 4000, 5000, itd.

Zachęcam do dyskusji :)

Offline baarszczu

• brak
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Wrzesień 2022, 22:29:00 »
Nie wiem, czy coś lepszego znajdziesz z TB:

Dzięki za link, tam mnie jeszcze nie było :P W każdym razie OK, uznajmy że Ascaso jest tu TOP OF THE TOP. Pytanie co z thermoblock wybrać z mniejszym budżetem? Ascaso bez PID czy może Sage lub coś jeszcze innego?

Offline psiel

• Ekspres: ASCASO STEEL DUO PID V2
  • Młynek: G-IOTA Titanium
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrzesień 2022, 10:31:40 »
Tu filmik z "lokowaniem produktu" (Sage Barista Express Impress) od Dobrej Palarni Kawy

youtube.com/watch?v=sF4_rC8dY5w&t=641s
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2022, 10:36:15 wysłana przez psiel »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrzesień 2022, 12:00:08 »
Pytanie, czy to jedyna taka marka?

Decent Espresso ma w ofercie kilka maszyn. Są to chyba najdroższe domowe maszyny z termoblokami. Czy najlepsze to już inna historia, ale pod względem zaawansowania technicznego jest to na pewno czołówka :)

Quick Mill stosuje termobloki od ponad pół wieku. Dotychczas stosował je tylko w niektórych, tańszych modelach. Od niedawna w ofercie Quick Mill znajduje się model Sunny, który można uplasować gdzieś pomiędzy Ascaso Duo PID a Ascaso Barista Baby T Zero:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11265.0
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2022, 13:44:12 wysłana przez skansen »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Offline baarszczu

• brak
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Wrzesień 2022, 23:15:30 »
Quick Mill znajduje się model Sunny

Czy to jest w ogóle do kupienia w Polsce? przypuszczam że za wysokie progi jak dla mnie ale tak czy inaczej nie mogę znaleźć.

Offline baarszczu

• brak
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Wrzesień 2022, 14:43:01 »
Ok, odkopałem jakiś stary wątek i w ręce wpadłą mi jeszcze jedna propozycja: GRAEF CONTESSA ES 1000, która wygląda bardzo ciekawie zarówno technicznie jak i wizualnie.

Czy ktoś coś o tym słyszał?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Wrzesień 2022, 17:28:08 »
Quick Mill znajduje się model Sunny
Czy to jest w ogóle do kupienia w Polsce? przypuszczam że za wysokie progi jak dla mnie ale tak czy inaczej nie mogę znaleźć.
Miał go mieć u siebie @tegespl ale nie widzę na stronie. W zagranicznych sklepach kosztuje około 1900Euro.

GRAEF CONTESSA ES 1000 (...) Czy ktoś coś o tym słyszał?
Tu jest wątek o bliźniaczej ponoć konstrukcji: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6632.0

« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2022, 17:30:32 wysłana przez skansen »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi