Autor Wątek: Pytanie o tani ekspres kolbowy i młynek  (Przeczytany 3993 razy)

Offline MiDGame

• Ekspres: Delonghi EC685
  • Młynek: Delonghi Kg 79
Pytanie o tani ekspres kolbowy i młynek
« dnia: 01 Wrzesień 2022, 16:32:36 »
Cześć Wszystkim!

Czytałem Wasz wątek gdzie piszecie że warto zacząć od młynka Ascaso i1 i podana jest cena 600-700 zł. Patrząc w necie znalazłem ten sam model za 1500 zł?
Czy inflacja aż tak podskoczyła, czy może źle szukam?

Zepsuł nam się ekspres kolbowy Delonghi EC685 i chcielismy spróbować czegoś lepszego. Niestety mamy ograniczony budżet - około 2 k PLN na ekspres i  młynek.
Pijemy głównie espresso, czasami americana. Czy moglibyście polecić nam jakiś fajny zestaw czy raczej musimy zapomnieć z takim budżetem?

Pozdrawiam!

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pytanie o tani ekspres kolbowy i młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Wrzesień 2022, 17:21:10 »
Cześć Wszystkim!

Czytałem Wasz wątek gdzie piszecie że warto zacząć od młynka Ascaso i1 i podana jest cena 600-700 zł. Patrząc w necie znalazłem ten sam model za 1500 zł?
Czy inflacja aż tak podskoczyła, czy może źle szukam?

Inflacja.

Moja propozycja:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12642.0

https://www.konesso.pl/product-pol-3501-Ekspres-do-kawy-Lelit-Anna-PL41E-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMI7YW45vHz-QIVrUeRBR2acwqhEAQYAyABEgLtpPD_BwE.

Albo szukać używanych sprzętów.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2022, 17:31:11 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Wrzesień 2022, 20:15:44 »

A z jakiej daty był ten wątek? Sądzę, że sprzed kilku (albo kilkunastu) lat. Z drugiej strony to znalazłeś chyba najdroższą ofertę. Obecna cena młynka ASCASO i-1 mini jest 1305,00 zł. Spójrz na ten link:
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-i-1-mini-black-aluminium-9874.html
Ale niedługo będzie niestety nieco drożej. W tym przypadku działa inflacja ale nie tyle u nas co w Hiszpanii. U nas dochodzi do tego kurs EUR.
W cenie ok. 2000 zł mogę Ci zaproponować zestaw BASIC Black z młynkiem i-2 mini Black Aluminium. Jeśli będziesz zainteresowany to zapraszam na priv.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2022, 20:20:20 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MiDGame

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Wrzesień 2022, 22:52:09 »
Dziekuje za odpowiedzi. A co sądzicie o tym?

czy młynek w tym ekspresie jest ok? 
Lelit-Anita-PL042EM

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Wrzesień 2022, 11:52:01 »
W takiej cenie wybierz np. https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12634.0 lub https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12566.0 + młynek oddzielnie może ręczny na początek (np. Kazak Tura)

Offline MiDGame

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Wrzesień 2022, 12:06:40 »
Nie lepsza ta Anita nowa i na gwarancji? Jaka jest róznica miedzy tym Ascaso Steel a Anita/ Anna?

Pozdrawiam

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Wrzesień 2022, 12:15:32 »
Młynek dobrze jak jest oddzielnie. Jeśli chcesz napić się esencjonalnego espresso, gdzie wyczujesz różne smaki i krzykniesz wow, to potrzebujesz do tego dobrego młynka. Do domu dobrze mieć taki z pojedyńczym dozowaniem (kawa nie leży w zbiorniku), dokładną regulacją i dobrym przemiałem (np. Niche Zero) ale to swoje kosztuje, dlatego dobry ręczny też da fajne efekty, ale się trzeba nakręcić. Jeśłi chcesz po prostu wrzucić kawę z marketu paloną niewiadomo kiedy, zalać to mlekiem, to wystarczy Anita :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Wrzesień 2022, 12:19:04 »
Nie lepsza ta Anita nowa i na gwarancji? Jaka jest róznica miedzy tym Ascaso Steel a Anita/ Anna?
Ani wspomniane Ascaso, ani najtańsza Anna/Anita nie ma niestety PID. Ascaso ma większy bojler i grupę 58mm. To na pewno plus.

Anita/Anna z PID jest całkiem sensownym ekspresem na początek. Niestety obecnie nowej w tym budżecie się nie kupi. 

W tej cenie wziąłbym wspomnianą przez @tom517 Silvię od @kawosz17 :
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12566.0
i do tego jakiś młynek... Jeśli kręcenie Ci nie straszne to może być ręczny. Choć uczciwie przyznam, że mi ręcznym by się kręcić nie chciało.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2022, 12:22:55 wysłana przez skansen »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Wrzesień 2022, 12:37:44 »
@MiDGame jak jesteś z okolic Bydgoszczy, przyjdź sobie przetestować Silvię. To jest znany ekspres, z którego można wypić dobre espresso. Ta wystawiona jest wyremontowana, ma PID i wiele akcesorii.

Offline MiDGame

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Wrzesień 2022, 14:02:06 »
Niestety, okolice Łodzi ;) Czytałem recenzję jednego a forumowiczów nt Anity, dlatego też nieco się napaliłem... No nic poczytam jeszcze nieco więcej na ten temat i może jeszcze jakieś ciekawe propozycje się pojawią. Po spaleniu się mojego młynka i popsuciu ekspresu, pozostała mi kafeterka i kupiliśmy Tchibo mieloną.
Jeśli miałbym to dalej pić (choć czasem fajnie jest się napić kawy z kafeterki) to te Tchibo niszczy nasze podniebienie...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Wrzesień 2022, 14:15:03 »
Jeśli jesteś z okolic Łodzi to zapraszam do nas na ul. Strykowską 33 / 43. Młynek się znajdzie nowy a ekspres mamy DREAM White używany do sprzedaży. Zmieścisz się w budżecie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Wrzesień 2022, 16:25:43 »
Choć uczciwie przyznam, że mi ręcznym by się kręcić nie chciało.
Nawet jakbyś wiedział, że za 1k żaden nowy elektryczny młynek nie dorówna jakości mielenia ręcznego w tej cenie?
Lelit-Anita-PL042EM
Zgłoś do
Wysokich lotów to nie jest.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2022, 16:27:57 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Wrzesień 2022, 17:25:41 »
Przesadzacie i to grubo.

Może spokojnie kupić sobie jakiegoś używanego Compaka K6 do 1k zł i żaden ręczny z przemiałem pod espresso mu nie podskoczy. Nie jest mały ani ładny, ale kawę pod espresso mieli bardzo dobrze.

Jakakolwiek Anita czy Dream + ten Compak K6 będą dla niego w zupełności wystarczające - duży upgrade w stosunku do tego, co miał. Zmieści się w podanych budżecie.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2022, 17:37:01 wysłana przez MSL »

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Wrzesień 2022, 17:35:40 »
używanego Compaka K6 do 1k
Pisałem o nowym, a wcześniej o używanych, to wtedy jak najbardziej.
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Wrzesień 2022, 11:04:06 »
Choć uczciwie przyznam, że mi ręcznym by się kręcić nie chciało.
Nawet jakbyś wiedział, że za 1k żaden nowy elektryczny młynek nie dorówna jakości mielenia ręcznego w tej cenie?
Nawet. Kręcenie jest po prostu nie dla mnie. Kupiłem ostatnio ręczniaka z myślą o Siostrze, pobawiłem się nim chwile i utwierdziłem się w tym przekonaniu. Jak będę miał chwilę to wrzucę krótką recenzję.

Lelit-Anita-PL042EM
Zgłoś do
Wysokich lotów to nie jest.
W środku Anity "siedzi" mechanizm młynka Lelit Fred. Taki sam napęd ma Ascaso i2 mini. Da się na nim zmielić pod espresso.
Przemiał jest lepszy niż np. z Sage Pro Gridner. Jak za tą cenę jest on jak najbardziej OK.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi