Autor Wątek: strzelanie  (Przeczytany 22182 razy)

Offline METEOR

• Ekspres: SAECO POEMIA
strzelanie
« dnia: 22 Grudzień 2014, 08:27:46 »
Witam serdecznie. Nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem wątek, jeśli tak to przepraszam. Mam taki mały problem.
Po zaparzeniu kawy w eksprecie ciśnieniowym chcąc odłączyć kolbę następuje strzał i
fusy z kawy są wszędzie. Dzieje się tak tylko przy jednym gatunku kawy. Podejrzewam że chodzi o stopień zielenia. Bo jest ona na oko drobnej zmieloma od innych które posiadam. Jak dam niedużo i lekko ubiję to  nawet nie strzeli ale kawa jest wtedy lurowata. Wiem że wiadomości jest sporo na takie tematy,ale  żaden nie do końca wytłumacz moją sprawę. Proszę więc uprzejmie o wyjaśnienie mi co robię źle.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: strzelanie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudzień 2014, 08:39:28 »
Nic źle nie robisz. Po prostu zmień ekspres albo kawę  ;)
W uproszczeniu - jeśli kawa jest zbyt drobno zmielona a ekspres nie posiada zaworu, odpowiedzialnego za zmniejszenie ciśnienia w grupie po zakończeniu zaparzania to efekt jest niestety taki. Przy grubiej zmielonej kawie ciśnienie samo "ucieka" przez pory w ciastku kawowym i nie pryska na całą kuchnię.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudzień 2014, 08:43:27 »
Powiem więcej, w kolbowym Saeco które jest zaparkowane w mojej firmie przy mieleniu jak do mojego domowego ekspresu, Saeco podczas zaparzania jakby niewidzialna siła stara się ją wypiąć - trzeba trzymać  :-\

Offline METEOR

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudzień 2014, 08:58:54 »
Ekspresu szybko nie zmienię bo niedawno go kupiłem. A kawę kupiłem u gościa który sam pali. On mi ją zmienił bo młynkia nie posiadam. A co do ekspresu to kupiłem  Saeco poemia i nawet nie wiem czy jest tam taki zawór, pewnie nie bo to bardzłej zabawka niż ekspres.
Jestem niejako skazany na mielenia w takich sklepach bo ceny za dobre młyki powalają mnie na kolana.  Chyba że  taki ręczny ale nie wiem czy się nada.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudzień 2014, 09:02:05 »
W ten sam sposób zajechałem moje starowinki AEG - kolba się odpinała, czasem strzelało. Na chwilę pomogło mocniejsze dokręcenie uchwytu łyżki do termobloku. Potem ten miękny uchwyt został "pęknięty" przez ciśnienie. Małe domowe maszynki w stylu Saeco/AEG i pochodne nie lubią kawy drobno mielonej. Tam espresso da się zrobić ale trzeba pozbyć się zaworków/sitek super crema - wtedy ciśnienie na ciachu będzie nieco mniejsze.

Jak nie planujesz tych zaworków/sitek przerabiać - to ręczny młynek powinien pozwolić ci się cieszyć kawą mieloną samodzielnie. Poproś w palarni o paczkę tej strzelającej zmielonej do kawiarki i zobacz co wyjdzie w ekspresie. Jak smak będzie OK - to śmiało możesz ręczny młynek kupować - nawet powinieneś. W sumie to i z mojego Tiamo mieliłem wystarczająco drobno na espresso - da się. A i kontrola większa.
LMWDP #469

Offline METEOR

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudzień 2014, 09:20:15 »
Mógł byś mi bliżej wyjaśnić te przeróbki jak możesz.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudzień 2014, 09:23:29 »
Twój porta filter ma podwójne dno z mechanizmem powodującym zwiększoną ilość cremy (pianki).
Część z userów wymontowuje to ustrojstwo, aby uzyskać bardziej naturalny napar.

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudzień 2014, 09:29:27 »
Tak wygląda typowe sitko:
(ze strony akcesoriapbaristy.pl)
Po prostu "miseczka" z dziurkami. Żadnego podwójnego dna, żadnych plastików, gumek i innych. Po prostu wytłoczony kawałek blaszki. I tak powinno wyglądać sitko. Niektórzy przerabiają swoje "systemowe rozwiązania" do podobnych obcinając drugie dno lub usuwając zbędne elementy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudzień 2014, 09:38:29 »
Tyle tylko, że wtedy musisz mieć młynek i dobrać grubość mielenia do danej kawy, bo jak będzie za grubo to woda przeleci i smaku nie będzie.
LMWDP #469

Offline METEOR

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudzień 2014, 10:25:40 »
Właśnie wykręciłem to ustrojstwo ze środka i zrobiłem kawkę. Wyszła luka. Pozostało mi chyba lekko grubsze mielenia. Zastanawiam się nad kupnem innej kolby, takiej bez zaworków itp. Lepiej to wykonane z lepszych materiałów. Z saeko można widzę za 200 złotych kupić taką. Co wy na to? Wtedy też kawa będzie musiała być grubej zmieloma, unikne tych wybuchów?   
Sory za takie, pewnie dla was, przygłupawe pytania ale przygodę z kawą dopiero zaczynam i żeczy dla niektórych proste są dla mnie narazie nie do ogarnięcia  :)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudzień 2014, 10:28:19 »
Wyszła luka
Może lura?

Sory za takie, pewnie dla was, przygłupawe pytania
No co Ty pytaj My tu uwielbiamy jak nowi wywalają pieniądze w błoto. Jedni młynki kupują inni ekspresy. Sam kiedyś należałem do takich.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2014, 10:30:34 wysłana przez manfred »

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Grudzień 2014, 10:29:37 »
Do ekspresu ciśnieniowego mielimy drobno. Usuwając zaworek zmniejszyłeś ciśnienie na ciastku kawowym a tym samym przy tym samym mieleniu kawa będzie słabsza. Kupując mielonki w zasadzie nie masz wpływu na prawidłowość  procesu ekstrakcji.
Jaki typ kawy Cię interesuje, bo może lepiej będzie pójść w kierunku "metod alternatywnych", które są znacznie tańsze jeśli chodzi o sprzęt?

Offline METEOR

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Grudzień 2014, 10:58:25 »
Interesuje  mnie kawa właśnie z ekspresu ciśnieniowego. Nie stać mnie na drogie zabawki więc kupiłem to co mogłem. Wiem że ekspres który kupiłem to bardziej zabawka. Dlatego zadaje pytania, celem ustalenia możliwie najbardziej optymalnych warunków do tego by kawa z tego ekspresu wyszła w miarę dobra. 
Liczę na to że mi w tym pomożecie.

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:04:31 »
Jeszcze będę drążył temat - chcesz pić espresso czy kawy mleczne. Interesuje Cię maleńka filiżanka silnie skoncentrowanej kawy?
Bo w alternatywie masz kawiarkę, aeropress, phina - da się z nich uzyskać podobną kawę a renomowane urządzenia kosztują stosunkowo mało.
Jeśli koniecznie chcesz kawę ze swojego ekspresu poczytaj:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=412.0
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=39.msg49#msg49

Offline METEOR

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Grudzień 2014, 12:22:55 »
Linki odwiedziłem i poczytałem tematy. Niebardzo wiem co to PID.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi