Autor Wątek: Święta Wojna - RS vs Ascaso  (Przeczytany 41544 razy)

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
Odp: Święta Wojna - RS vs Ascaso
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Styczeń 2017, 19:34:27 »
Nie wiem czy producent ascaso coś zmienił ale ja swojego arc-a miałem około 5lat. Grupę do czyszczenia rozkręcałem calutką średnio co 2-3 miesiące i nigdy nie stwierdziłem żadnych problemów z śrubami lub gwintami w których siedziały. Elementy do których miałem dostęp w trakcie czyszczenia były z mosiądzu, chromowanego mosiądzu lub stali nierdzewnej. Myślę że w Twoim arc-u aluminium nie ma kontaktu z wodą. Myślę że w tej sprawie powinien zabrać głos Janusz.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Styczeń 2017, 20:06:16 »
W starszych sztukach basica jedno z tych kółek na 100% było z farbowanego na złoto aluminium. Wiem bo wymieniałem na mosiężne, alu gdzieś mi leży - musiałbym poszukać ale chyba to górne przy grzybku.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Styczeń 2017, 23:01:19 »
Myślę że w Twoim arc-u aluminium nie ma kontaktu z wodą
Nie wiem, czy to jest aluminium, ale sądząc po trwałości to jest to tzw. błoto. Wkręcanie śrub ze stali w aluminium lub materiał podobny jest dużym błędem.

Jeszcze drobny cytacik znaleziony w tym samym wątku opisujący dokładnie mój problem:
Teraz z innej beczki: zerwał mi się gwint w elemencie grupy, w którym wkręcana jest śruba mocująca sitko prysznica (ten mocowany trzema krótkimi śrubami do kolejnego elementu termobloku). Co jakiś czas (3-4 tygodnie) odkręcałem sitko, aby wyczyścić osad zbierający się na jego powierzchni. Oczywiście przy okazji odkamieniania ekspresu.
Zawsze skręcałem te elementy delikatnie ”z wyczuciem", jednak widać to nie wystarczyło. Te elementy grupy są wykonane z jakiegoś stopu niezbyt twardego (aluminum?)...."

Załączam zdjęcie z dawnych czasów:

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Styczeń 2017, 09:00:05 »
Na Twoim zdjęciu w lewym dolnym rogu jest krążek który u mnie był mosiężny a ten z prawego górnego miałem chromowany mosiężny (po paru latach chrom w niektórych miejscach zszedł)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Styczeń 2017, 10:29:57 »
Była taka krótka partia. Jak ekspres z takim krążkiem trafi do nas na serwis to wymieniamy gratis na to najnowsze rozwiązanie z chromowanego mosiądzu. Zdarza się też że przy okazji wymieniamy gratis całą grupę kawową. Był to błąd ze strony ASCASO. Na szczęście w niewielu egzemplarzach i pewnie z czasem wszystkie z tym krążkiem będą miały założone nowe rozwiązanie grupy kawowej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Styczeń 2017, 10:34:58 »
Świetna informacja. Dziękuję.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi