Autor Wątek: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia  (Przeczytany 37170 razy)

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #165 dnia: 10 Styczeń 2024, 17:13:54 »
Ja kupowałem N0 jakiś czas temu bezpośrednio z UK, przesiadłem się na "single dose", bo z żoną pijemy różne kawy przygotowywane różnymi metodami. Co konkretnie chciałbyś wiedzieć?

PS. Na OLXie jest aktualnie czarny N0 wystawiony przez kolegę z forum.

Offline Wilanow Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Duo Plus
  • Młynek: G-micron Digit (DF64E) Matte Black
« Odpowiedź #166 dnia: 11 Styczeń 2024, 09:37:46 »
Dziękuję za wskazówkę. Nawet biorąc pod uwagę drobny problem czasowy  z zamówieniem Niche z ich strony to cena za prawie roczny młynek u kolegi na olx wydaje mi się zbyt wysoka. Wolę zapłacić więcej ale za nowy sprzęt. Ale dziękuję za podpowiedź.

« Odpowiedź #167 dnia: 11 Styczeń 2024, 12:05:42 »
Dziękuję wszystkim za rady. Zestaw ekspres i młynek już zakupiony.

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #168 dnia: 11 Styczeń 2024, 21:41:24 »
Znalazłem bardzo ciekawy film na YT.
Gość ma sporo filmików z tym ekspresem i sugeruje, aby OPV zostawić na 11bar a nie zmniejszać na 10.
Od 6:53 do 9:09 o tym mówi.
Nie operuję jeszcze tak dobrze fachowym słownictwem więc nie chcę podjąć się próby tłumaczenia, ale ono mnie przekonuje. Może ktoś się pokusi, aby to przetłumaczyć i dać tu jego argumentację?
Mnie ona przekonuje i szczerze zaczynam wątpić w sens zmiany tego parametru.

Chyba nie mam możliwości wklejenia linków. Film można znaleźć wpisując:
Best Ascaso Setting
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2024, 00:52:42 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #169 dnia: 16 Styczeń 2024, 19:31:52 »
Dobry Wieczór, to nie będzie żadna recenzja czy tylko króciuteńka informacja. Od paru dni korzystam z młynka G-micron Digit (DF64E)i powiem tak - zadziwia mnie on codziennie, każda zmiana stopnia zmielenia ziaren naprawdę zmienia smak kawy :) Nie do końca wierzyłem opiniom, że najważniejszy jest młynek teraz chylę czola Waszmościom ponieważ naprawdę tym coś jest i to działa :). Na razie wyżywam się urlopowo na ekspresie przepływowym Tefala, który kupiliśmy z M. 31 lat temu i wracam do studenckich czasów. Młynka nie oceniam ale... ale jak przybędzie Ascaso Duo Plus to będzie to duet na miarę Jordana i Pippena :)

Offline qualin

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID V2
  • Młynek: DF64 gen 2
« Odpowiedź #170 dnia: 29 Październik 2024, 15:34:06 »
Witam
Dzień dobry,

szanowne grono ;)
Chciałem się tylko przywitać jak świeży posiadacz wspomnianego ekspresu. Przesiadłem się z Sage baristy i jest przepaść na korzyść nowego sprzętu. Póki co jestem mega zadowolony.
Mam od razu pytanko. Macie jakiś patent na wskaźnik poziomu wody? Coś coby sygnalizowało za pomocą diody koniec wody w zbiorniku.

Tak się prezentuje moja "domowa" kawiarnia ;)

« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2024, 17:52:25 wysłana przez Fux »

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #171 dnia: 01 Listopad 2024, 18:53:00 »
Piękny zestaw. Dojście do wody trochę utrudnione ale nauczysz się po prostu przed robieniem kawy rzucić okiem ;)

Offline qualin

« Odpowiedź #172 dnia: 14 Listopad 2024, 12:40:59 »
Póki co mam lampkę z czujnikiem ruchu położona przy ekspresie bo w tej wnęce gdzie on stoi ciemno trochę i słabo widać poziom wody. Poza tym zamontowałem z tyłu blatu między młynkiem i ekspresem baterie od odwróconej osmozy (+ dwa mineralizatory szeregowo) i mam wężykiem doprowadzoną wodę do zbiornika w ekspresie. Wężyk wsunięty przez otwory z tyłu obudowy. Także nie muszę przynajmniej wyciągać zbiornika, żeby wody nalać, ale przydałby się jeszcze patent ze wskaźnikiem ;)

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #173 dnia: 14 Listopad 2024, 15:14:59 »
Macie jakiś patent na wskaźnik poziomu wody? Coś coby sygnalizowało za pomocą diody koniec wody w zbiorniku

Pół żartem, pół serio - u mnie zbiornik jest wysunięty na 0,5 cm z ekspresu przez co bez problemu widzę poziom wody. Kiedyś przez przypadek nie wsunąłem go do końca i tak już zostało.

Offline qualin

« Odpowiedź #174 dnia: 16 Listopad 2024, 16:54:23 »
Też mam wysunięty 0,5 cm ;)

Offline jdn

• Ekspres: Duo PID
  • Młynek: Baratza Sette 30
« Odpowiedź #175 dnia: 23 Luty 2025, 14:49:06 »
Polecam dodać z boku jakiś magnes większy, wtedy mniej światlo pada do zbiornika i nie trzeba tak często wyjmować by coś nie urosło. Mam v1 juz ponad 7lat nadal działa bez problemu. W tym czasie zajechałem jedna Baratze młynek. Patent z wlewaniem wody spoko ale polecam dodać małą diodę UV by nic nie rosło w zbiorniku. Od dołu ociekacz polecam wyjmować częściej niż rzadziej bo inaczej znów cos wchodzi od spodu, a takto nie ma problemu długi czas.

Offline qualin

« Odpowiedź #176 dnia: 01 Marzec 2025, 11:57:00 »
Woda w zbiorniku jeden max dwa dni jest więc nie ma opcji żeby coś urosło ;) poza tym myje go regularnie tak samo jak tackę ;)

Mam inny problem. Od jakiegoś czasu podczas pierwszego parzenia kawy od włączenia ekspresu wydaję on takie dźwięki jak na filmie poniżej. Jest tak tylko przy pierwszej kawie po włączeniu ekspresu. Jakieś pomysły co to może być?

Tu jest link: photos.app.goo.gl/dBUv7JyYnTpQun1p7

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #177 dnia: 01 Marzec 2025, 17:16:48 »
Ah, ta kontrola jakości w Ascaso.
Podejrzewam, że to problem z OPV. Dużo osób skarżyło się na ten element. Na reddicie sporo znajdziesz.
Napisz reklamację do Sprzedawcy.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #178 dnia: 03 Marzec 2025, 10:10:06 »
Od jakiegoś czasu podczas pierwszego parzenia kawy od włączenia ekspresu wydaję on takie dźwięki jak na filmie poniżej. Jest tak tylko przy pierwszej kawie po włączeniu ekspresu. Jakieś pomysły co to może być?

To zdecydowanie dźwięk z zaworu OPV.
W pierwszej kolejności proponuję zrobić odkamienianie...ale takie z "plusem" ;) - czyli w trakcie odkamieniania zapiąć kolbę ze ślepym sitem (bez proszku) i zrobić kilka strzałów.
Ma to na celu wymuszenie przepływu odkamieniacza przez zawór OPV - standardowo odkamienianie odbywa się bez udziału OPV ponieważ woda przepływa swobodnie bez zwiększonego ciśnienia na układzie.

Offline qualin

« Odpowiedź #179 dnia: 25 Sierpień 2025, 12:56:07 »
Generalnie to żadne triki nie pomogły. Przestało hałasować po zmianie ziaren. Dziwne to, ale na jednych kawach hałasuje, na innych nie. Generalnie zawsze kupuję średnio palone kawy. Od jakiegoś czasu problem nie występuje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi