Autor Wątek: Jaki używany ekspres do kawiarni - 10 000- 12 000 tyś.  (Przeczytany 26700 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jaki używany ekspres do kawiarni - 10 000- 12 000 tyś.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Grudzień 2014, 08:45:45 »
Piękny sprzęt.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudzień 2014, 08:51:08 »

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudzień 2014, 09:36:04 »
Miałem Faemę Enova "na warsztacie" i potem w kuchni wiem też co ta Gaggia ma pod maską i śmiało stwierdzam, że Faema to znacznie lepszy sprzęt choć niestety mało urodziwy. W cenie do 12 tyś nic nowego porządnego się nie kupi. W ogóle to ja bym na początek coś bardzo taniego używanego kupił bo teraz to trzeba mieć mega pomysł by interes wypalił  ;) Gaggia stała w lokalu, który miał wszystko... Nowy sprzęt, ładny wystrój, klimatyzację, przeszkloną ścianę, świetne wyroby cukiernicze i lody. Brakowało tylko jednego - lokalizacji  ;)

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudzień 2014, 09:38:56 »
Ja to bym się chciał napić takiej kawusi espresso z takiego drogiego arcydzieła. :taktak:

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudzień 2014, 09:43:48 »
Off-Topic:
a ja Ciebie zapewniam, że piłem i z zapewne lepszych maszyn i to nie maszyna robi espresso, a kwas akumulatorowy można uzyskać na każdym ekspresie  :ohyda:

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudzień 2014, 15:11:53 »
14 cytryn, kwas akumulatorowy - to trzeba dodać do forumowego słownika ;)

Offline Multi Gastro

• Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Wszystkie najlepsze :)
  • Młynek: Wszystkie najlepsze :)
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lipiec 2015, 11:40:50 »
Szkoda że większość osób piszących na tym forum ma bardzo słabe pojęcie o budowie profesjonalnych ekspresów.

Tak na prawdę każdy ekspres, który ma miedziany bojler nie mniejszy niż 6 litrów, plus wszystkie połączenia w środku miedziane, dobrą europejską pompę i trzyma taką samą temperaturę na wylewce przy każdej kawie to w 100% wystarczy.

Dużo ludzi skupia się na ekspres na tym żeby to był ekspres znanej marki typu Faema, La cimbali, Elektra nie mając świadomości że większość ekspresów z podstawowym sterowaniem nie różni się od Siebie zbyt wiele i lepszej czy gorszej kawy nie zrobi.

Kwestia zrobienia dobrej kawy to 4 składowe (w kolejności

odpowiedniej):

- Barista
- Młynek
- Ekspres
- Jakość wody

Wiele osób zdziwi się dlaczego Młynek w moim zestawieniu jest przed ekspresem... Już tłumaczę jeżeli młynek jest słabej jakości jest źle ustawiony to nawet najlepszy i najdroższy ekspres nie pomoże w uzyskaniu dobrej kawy. Żeby kawa była dobra to musi to być młynek z automatycznym mieleniem prosto do kolby, wtedy mamy 100% pewność że dawka kawy jest za każdym razem taka sama i tym samym każda kawa będzie smakować tak samo, a nie tak jak się uda nasypać z młynka.

Kolejna rzecz to ekspres o którym wspomniałem wcześniej.

Następna to woda. Mało osób zdaje sobie sprawę że najlepsza woda na kawę to ta prosto z sieci, bez żadnym filtrów czy zmiękczaczy, a dlaczego... Już tłumaczę. Woda, która przechodzi przez filtr, zmiękczacz jest pozbawiania składników mineralnych które przenoszą aromat i smak kawy.
Niestety nie możemy połączyć ekspresu bez filtra ponieważ w krótkiej perspektywie nadawałby się do wyrzucenia. Trzeba zatem wybrać taki filtr, który oprócz tego że pozbawi wodę wapnia, który powoduje zakamienienie nie będzie "zabierał" z wody tego co dla wody ważne czyli składników mineralnych.

Jeżeli mamy do ekspresy podłączony zwykły zmiękczacz to niestety kawa będzie miała smak dużo dużo gorszy niż w przypadku specjalnie dedykowanego filtra do ekspresów.

Ostatnia i pierwsza składowa to barista, jeżeli jest to osoba z małym doświadczeniem to jeżeli wszystkie składowe powyżej będą zachowane zrobi dobre espresso a nie koniecznie pozostałe kawy takie jak latte zrobi dobrze. I niestety na odwrót jeżeli mamy sprzęt źle ustawiony, młynek który mieli jak chce, ekspres który nie trzyma idealnej temperatury to nawet najlepszy barista nie sprawi że kawa będzie dobrze smakować.

A na sam koniec kawa sama w sobie czy ziarno, na rynku jest ich wiele i to jaką wybierzemy jest kwestią naszego indywidualnego gustu, ale pamiętajmy zawsze kawę, którą mamy testować testujmy na tym samym ekspresie z wyregulowanym młynkiem pod dane ziarno.

EDIT: Naprawdę jesteśmy otwarci na nowych komercyjnych użytkowników, naprawdę wystarczy uzgodnić to z Administracją i naprawdę to nic nie kosztuje. Jest dział komercyjny gdzie można się "chwalić" ofertą. Reklamie na chama mówimy zdecydowane nie
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2015, 13:01:33 wysłana przez DrUsagi »

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lipiec 2015, 11:48:50 »
oj nie zrobiłeś sobie dobrej reklamy tutaj, wręcz przeciwnie.
W młynie: ziarna

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lipiec 2015, 11:56:51 »
Szkoda że większość osób piszących na tym forum ma bardzo słabe pojęcie o budowie profesjonalnych ekspresów.
Też Cię miło witam  :nienie:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lipiec 2015, 13:14:49 »
składników mineralnych które przenoszą aromat i smak kawy
Dobrze, że wiesz, że woda ma znacznie, szkoda, że to nie tak. Nośnikami aromatów mogą być tłuszcze i alkohole, na pewno nie są nimi składniki mineralne.

A na sam koniec kawa
Uff. Już myślałem, że kawa jest nieważna i niepotrzebnie wciąż powtarzamy, że kawa zaczyna się od kawy. ;)

Ech. :sciana:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lipiec 2015, 15:07:50 »
Niestety nie możemy połączyć ekspresu bez filtra ponieważ w krótkiej perspektywie nadawałby się do wyrzucenia. Trzeba zatem wybrać taki filtr, który oprócz tego że pozbawi wodę wapnia, który powoduje zakamienienie nie będzie "zabierał" z wody tego co dla wody ważne czyli składników mineralnych.
Mógłbyś podać, najlepiej w odpowiednim wątku. konkretne filtry do ekspresów.

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lipiec 2015, 15:11:12 »

No ale zapewne się to zmieni dzięki Tobie bo widać że fachowiec pełną kawą z Ciebie.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lipiec 2015, 18:15:47 »
Cytat: Multi Gastro
... Szkoda że większość osób piszących na tym forum ma bardzo słabe pojęcie o budowie profesjonalnych ekspresów...
ja szybko się uczę więc chętnie się czegoś nowego nauczę ;) Witaj  kawka
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lipiec 2015, 20:16:25 »
przyda się trochę fachowej wiedzy żeby moja kawiarnia nie splajtowała. Zatem serdecznie witam. I cieszę się, że w końcu mamy na forum eksperta.
A co do maszyny to za 12 tys w używaną faemę bym się nie pchał o ile nie mam osoby, która mi sprawdzi stan techniczny w przypadku kiedy sam do końca bym się na tym nie znał.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lipiec 2015, 21:43:48 »
Jeżeli ma urzekać (a kupuje się też oczami), to właśnie zauważyłem podczas cyklicznego przeglądania allegrosza Faemę Legend, ale niestety 2999 zł ponad budżetem
http://allegro.pl/gaggia-new-baby-dose-ideal-czerwony-ekspres-i5535231479.html

Odpicowana na zewnątrz bardzo ta Faema, jak sprowadzone auto w komisie, powołując się na samochodowe porównanie Antonia  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi