Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61011 razy)

Offline Espresso07

Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #210 dnia: 16 Listopad 2025, 14:40:36 »
Witam wszystkich , wczoraj zakupiłem wmf 660 i po zrobieniu jednej kawy mlecznej chciałem skorzystać CLIK&CLEAN wyskoczył komunikat na wyświetlaczu : proszę wyjąc i włożyć wtyczkę a drugi komunikat skontaktuj się z obsługą klienta i podany email. Czy ktoś może miął podobny przypadek i wie o co tu chodzi ? Jutro oczywiście skontaktuję się z serwisem ale wiadomo, że kupując ekspres za 5 tyś  nie takiej niespodzianki się człowiek spodziewa  [emoji38] Pozdrawiam

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
« Odpowiedź #211 dnia: 16 Listopad 2025, 21:19:29 »
Czujnik temperatury zapewne :) Pytanie czy po włączeniu nadal się pojawia czy tylko przy próbie zrobienia kawy mlecznej :) Jeśli po ostygnięciu nadal będzie to Serwis niestety .

Offline Espresso07

« Odpowiedź #212 dnia: 17 Listopad 2025, 12:05:16 »
Kawę robi beze problemu. problem pojawia się tylko jak chcę skorzystać z funkcji CLIK&CLEAN. W tedy pojawia się komunikat, że się nagrzewa no i za chwilę wyskakuje info to co pisałem proszę wyjąc i włożyć wtyczkę a drugi komunikat skontaktuj się z obsługą klienta i podany email. Skontaktowałem się z serwisem no ale tam też siedzą kobietki co nie mają wiedzy i trzeba czekać na rozwiązanie problemu  [emoji38] Po ponownym włączeniu nie wyświetla żadnego błędu.

Offline Espresso07

« Odpowiedź #213 dnia: 17 Listopad 2025, 18:29:29 »
Witam, chyba jednak masz rację sccoty bo po dokładnym sprawdzeniu ekspres robi tylko czarne kawy. Nie robi żadnej białej i nawet nie można zrobić herbaty. czekam na info od strony producenta co dalej. Pewnie skończy się na naprawie chociaż będę walczył o wymianę na nowy ekspres  :)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #214 dnia: 19 Listopad 2025, 02:11:58 »
Mam dwa takie ekspresy i nie spotkałem się z taką sytuacją.
Pytanie, czy przeprowadziłeś procedurę uruchamiania ekspresu prawidłowo, zgodnie z informacjami na ekranie? 
Zawsze warto pierwsze kawy zrobić czarne (kilka) zanim zrobi się pierwszą z mlekiem.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
« Odpowiedź #215 dnia: 19 Listopad 2025, 16:54:57 »
Mam dwa takie ekspresy i nie spotkałem się z taką sytuacją.
Pytanie, czy przeprowadziłeś procedurę uruchamiania ekspresu prawidłowo, zgodnie z informacjami na ekranie? 
Zawsze warto pierwsze kawy zrobić czarne (kilka) zanim zrobi się pierwszą z mlekiem.

Nie powinno mieć to znaczenia :) te ekspresy maja 2 termobloki jeden od kawy drugi od pary i zapewne w najlepszej sytuacji odkleił się czujnik temperatury :) w najgorszej przepaliło zabezpieczenia termiczne i stopiło plastikowe złącza grzałki ;)

Offline Espresso07

« Odpowiedź #216 dnia: 19 Listopad 2025, 23:37:30 »
Postępowaniem zgodnie z procedurą z instrukcji. Ekspres nie jest skomplikowany. Jeżeli ekspres miałby się zepsuć od tego że pierwsza kawa była mleczna to już dwa razy żałuję zakupu tego urządzenia  :)

« Odpowiedź #217 dnia: 20 Listopad 2025, 00:29:07 »
Rozmawiałem dzisiaj ze kierownikiem salonu Tefala, sprzedawcą ekspresów WMF. To nie pierwszy przypadek.
Najczęściej powodem takiego problemu jest niedbały montaż filtra. Filtr powinien być wczesnej namoczony, odpowietrzony. Pierwsze kawy czarne a nie białe.
Jak się tego nie zrobi a najczęściej ludzie montują filtr na sucho to powstaje poduszka powietrzna. Pompa zasysa powietrze, przegrzewa się termoblok.

Offline Espresso07

« Odpowiedź #218 dnia: 20 Listopad 2025, 01:46:35 »
Ja podczas robienia pierwszych kaw nie miałem wogole zamontowane filtra. Wodę mam filtrowana przez filtry pod zlewem. W ekspresie też wskazałem ze brak zamontowane filtrowana więc to nie mogło być przyczyną usterki. Na infolini też próbowali mi wmówić ze to wina źle zamontowanego filtra. W końcu podczas rozmowy konsultant sam przyznał że nie ma obowiązku montowania filtra. W ustawieniach jest możliwość wskazania czy filtr jest zamontowany czy nie. Chcesz powiedzieć, że zawsze trzeba robic najpierw czarne kawy ? Bo inaczej ekspres się zepsuje Czy tylko po uruchomieniu po kupieniu musi być czarna kawa. Co z urzytnikami którzy kupili ten ekspres tylko po to by pić kawy z mlekiem.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2025, 02:29:21 wysłana przez Espresso07 »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #219 dnia: 20 Listopad 2025, 07:47:58 »
Ze zdziwieniem przeczytałem tą informację, o konieczności namaczania filtra w tego typu ekspresie.
Jak wcześniej pisałem, u mnie już wymieniłem kilka filtrów i nic nie namaczałem, ustawiałem tylko datę.

Ba na opakowaniu filtra, nic takiego też nie wyczytałem.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Espresso07

« Odpowiedź #220 dnia: 20 Listopad 2025, 10:25:18 »
W momencie kiedy montujemy filtr i w ekspresie wciskamy ikonkę, że dodano filtr następuje zassanie wody przez filtr i to chyba wystarczy. Po to producent to tak wymyślił, żeby nie trzeba było namaczać filtra. To samo według mnie jeżeli chodzi o to, że pierwsze powinny być zrobione kawy czarne. Gdyby to tak miało wyglądać to też powinno być opisane w instrukcji. Po co samemu sobie dodawać czynności, które nie są opisane i nakazane przez samego producenta.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #221 dnia: 20 Listopad 2025, 10:58:18 »
Mamy w ofercie saszetki BRITA AQUAGUSTO. Należy ją umieścić na dnie zbiornika na wodę i pilnować aby saszetka była przykryta warstwą wody.
Poniżej link do opisu. Warto spróbować.
https://caffebarca.pl/produkt/filtr-do-wody-brita-aquagusto-100/
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #222 dnia: 20 Listopad 2025, 14:56:43 »
Ze zdziwieniem przeczytałem tą informację, o konieczności namaczania filtra w tego typu ekspresie.
Jak wcześniej pisałem, u mnie już wymieniłem kilka filtrów i nic nie namaczałem, ustawiałem tylko datę.

Ba na opakowaniu filtra, nic takiego też nie wyczytałem.

Jka

Od lat użytkuję ekspresy automatyczne w domu, firmie itp. (domownicy je kochają ja nie nieszczególnie)
Dawno temu kolega prowadzący serwis ekspresów udzielił mi praktycznych rad dot eksploatacji tych urządzeń.
1. używaj filtrów dedykowanych do danego ekspresu lub sprawdzonych zamienników. Nowy filtr przed zamontowaniem warto odpowietrzyć poprzez namoczenie.
2. lej wodę z kranu lub mieszaj z osmozą 40/60. (Lubelska woda jest wybitnie twarda, dlatego też między innymi zamontowałem ponad 20 lat temu pierwszą osmozę)
3. dbaj o systematyczne odkamienianie w/g wskazań ekspresu lub instrukcji obsługi.
4. to samo dotyczy się czyszczenia tabletką lub innymi środkami.
5. dbaj o system spieniana mleka, czyść go często.
6. nie zmieniaj ustawienia młynka "na postoju" tylko podczas jego pracy, przez pierwsze 30-50 kaw w nowym ekspresie nie przestawiaj ustawień młynka.
7. Nie stosuj kawy bardzo ciemno palonej tej oleistej, tłustej itp.

Trzymam się tych zasad, jeszcze się na nich nie zawiodłem.

Ponad połowa awarii ekspresów jest z winy użytkownika.

« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2025, 15:00:09 wysłana przez MacJaro »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #223 dnia: 21 Listopad 2025, 08:41:25 »
7. Nie stosuj kawy bardzo ciemno palonej tej oleistej, tłustej itp.
Czyli odpada to, co jest bardzo często stosowane - marketówka, przynajmniej w sporej części. Chyba że coś się zmieniło...

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #224 dnia: 21 Listopad 2025, 08:55:33 »
2. lej wodę z kranu lub mieszaj z osmozą 40/60. (Lubelska woda jest wybitnie twarda, dlatego też między innymi zamontowałem ponad 20 lat temu pierwszą osmozę)
Z tym to ja się nie zgodzę, chodzi mi o to by lać wodę prosto z kranu.
U siebie w miasteczku / mieszkaniu jakbym lał wodę prosto z kranu, to ten ekspres już by dawno wylądował na śmietniku.
A tak jak wcześniej pisałem, ja leję wodę,

20251121_084943.jpg

I "komputer" ekspresowy :lol2: dopiero po około 2000 kaw poprosił o odkamienianie.
Resztę robię praktycznie jak napisano wyżej.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi