Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61004 razy)

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #195 dnia: 03 Październik 2025, 23:20:40 »
Może pomoże ci katalog części :)  Zapraszam na PW za duży pik aby dodać go na forum. WMF zresztą już kiedyś to pisałem że to po prostu Krups na Sterydach :)

WMF 800 i 900 to stare Porządne serie WMFa  Niezniszczalne prawie choć maja już swoje lata 
Ten co ty masz To Nowa seria  Jest to CP850 :)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #196 dnia: 04 Październik 2025, 07:31:59 »
Za katalog części dziękuję, ale moje główne pytanie to jak go rozebrać, bez wyłamania zatrzasków i gdzie one są?
Widząc strasznie badziewną kuwetę na popłuczyny kawowe obawiam się, że cały ekspres jest tak zrobiony.
Dodatkowy problem jest taki, że kałuża powstaje co jakić czas, nie zawsze i  pewnie po serwisie zostanę z tym problemem, bo u nich nie będzie ciekło.
Tak model CP850

Offline sccoty Mężczyzna

« Odpowiedź #197 dnia: 05 Październik 2025, 13:56:00 »
Tył wypina się do Góry ale i tak lepiej oddaj na serwis :) Rozebranie nic nie zmienisz a jak nigdy tego nie robiłeś tym bardziej i  tak  samo jak napisałeś pojedzie na serwis i za jakiś czas problem wróci.  Co do Jury serwisuje ich sporo i jest z nimi najmniej problemów jeśli się dba :) Z wyłączeniem modeli ENA :) tam to nie ma znaczenia i tak się psuja nagminnie.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #198 dnia: 05 Październik 2025, 14:13:07 »
i za jakiś czas problem wróci.

Moim prywatnym zdaniem, problem nie wróci, bo ten problem ciągle tam jest i będzie.
Ten typ chyba tak ma, że co jakiś czas trzeba go odsuwać, przesuwać, podnoście itp. by pozbyć się tego syfu jaki tam się pod nim gromadzi.

20251004_084420.jpg

Aż boje się pomyślę, co to ustrojstwo u mnie za około 10000zł nagromadziło sobie tam w środku.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #199 dnia: 05 Październik 2025, 17:42:19 »
Postanowiłem rozebrać swoją Jurę z 2011r i wymienić młynek.
Wbrew temu co uważają zwolennicy wyjmowanych bloków zaparzających, nie zauważyłem nagromadzonego syfu w środku. Jeśli używa się odpowiednich środków do czyszczenia, to nie ma tragedii.
Na wyjmowanie bloku zaparzającego i wymiany wszelkich uszczelek nie zdecydowałem się.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #200 dnia: 05 Październik 2025, 19:27:00 »
Dziękuję @sccoty za poradę od czego zacząć. Zrobiłem tym ekspresem 800 x Doppio i 400 x Spienione mleko, ekspres pokazuje ogólnie ok. 1200 napojów. W zasadzie nie korzystam z różnych automatycznych opcji przygotowania kaw przez ekspres, bo zawsze przygotowuję je na bazie spersonalizowanego Doppio. Zdjąłem część obudowy żeby zajrzeć do bloku zaparzającego. Obraz modułu zaparzacza jak na zdjęciach, bez pleśni czy innych grzybków, ale kawy wszędzie pełno.
 Wycieków nie widać, uszczelki na tłoku wyglądają bardzo dobrze, ale na dnie obudowy ekspresu oczywiście jakieś popłuczyny kawowe były.
Wyczyściłem, no i zobaczę czy dalej będą wycieki. Obawiam się, że diagnoza @Jka57 może być prawdziwa - ten typ tak ma.
Doppio po czyszczeniu wyszło objętościowo tak jak sobie ustawiłem - 70 ml, przed czyszczeniem bywało różnie, zwykle dużo większą objętość.

Offline sccoty Mężczyzna

« Odpowiedź #201 dnia: 06 Październik 2025, 17:44:05 »
Dziękuję @sccoty za poradę od czego zacząć

Smacznej kawy :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #202 dnia: 26 Październik 2025, 10:02:28 »
Dzisiaj zgodnie z komunikatem nadszedł czas na czyszczenie, odkamienianie i wymianę filtra.
Wszystko poszło jak należy, z tym że po raz pierwszy od kupna w pojemniku pokazały mi się takie farfocle, i było tego sporo. Poszły 2 dwie tabletki czyszczące i kilka razy ekspres był płukany zwierzą wodą.

20251012_124719.jpg

Przy okazji wyczyściłem go w środku(to co umiałem i mogłem).
Tak był zafajdany.

20251026_102812.jpg

Jka

« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2025, 11:06:58 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #203 dnia: 28 Październik 2025, 18:16:05 »
Po jakim "przebiegu" mniej więcej Twój ekspres pokazuje konieczność odkamieniania, czyszczenia?
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #204 dnia: 28 Październik 2025, 18:54:04 »
Licznik pokazuje 1997 jakichś tam kaw, teraz założyłem 4 filtr, i chyba tyle samo razy był czyszczony tabletką, natomiast okamieniałem go tym proszkiem co dostałem dopiero 1x.

+/- czyszczenie co 500 kaw, odkamienianie 1x na 2000 kaw.

Ale każdorazowo po zrobienie kawy 2x, czyszczę obieg kawy, i zawsze przed zrobieniem nowej, też raz spuszczam wodę, bo zawsze pierwsza jest "brudna".
Woda jakiej w nim używam, to OAZA kupowana w Biedronce.
Mlecznych nie robię, moim zdaniem używa za dużo mleka.

20251026_144337.jpg

20251026_144629.jpg

Za to kawa/y caffe crema z tego tematu.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15731.msg317604#msg317604
super.jpg

O te, wychodzą w nim znakomite.

Jka

« Odpowiedź #205 dnia: 29 Październik 2025, 23:23:23 »
Moim skromnym zdaniem odkamienianie co 2000 kaw to stanowczo za długi interwał. Mój WFM 660 sam upomina się o odkamienianie, mniej więcej co 150 kaw. W instrukcji napisane jest, że ekspres sam się upomni o odkamienianie. U mnie woda twarda bardzo, może u Ciebie miękka??

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #206 dnia: 30 Październik 2025, 14:31:25 »
A to nie jest u was tak, że ustawiacie w ekspresie twardość wody i ekspres sam powie, kiedy odkamieniać?

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #207 dnia: 30 Październik 2025, 14:53:39 »
U mnie tak jest, że sam "krzyczy" by go odkamienić, zmienić filtr, wyczyścić.

Q...na :nienie: kubka tylko nie umie umyć. :lol2:

Podwójna (po 120ml) coffe crema, z tej kawy co pokazałem i jest to zaJEFAjne :taktak:

20251029_182149.jpg

Jka

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #208 dnia: 30 Październik 2025, 16:36:14 »
Podobno chińskich czajników do herbaty nie powinno się myć, bo z czasem nabierają mocy, można z kubkiem do kawy spróbować :mrgreen:

A mi po głowie Jura Z10 EB chodzi kawka

« Odpowiedź #209 dnia: 30 Październik 2025, 21:03:17 »
A to nie jest u was tak, że ustawiacie w ekspresie twardość wody i ekspres sam powie, kiedy odkamieniać?

Tak dokładnie jest skala ustawień twardości wody 1 do 4. W moim przypadku 4. Odkamienianie mam tak jak pisałem co ok 150 kaw.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi