Autor Wątek: Młynek ostrzowy do zaparzania kawy w tygielku  (Przeczytany 4740 razy)

Offline Bastien692 Mężczyzna

• Ekspres: V60, Aeropress, Chemex, Tygielek, French Press, Phin, Kawiarka.
  • Młynek: Timemore C2
Odp: Młynek ostrzowy do zaparzania kawy w tygielku
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Marzec 2025, 16:31:39 »
Młynki ostrzowe się nie nadają do kawy, chyba że ktoś chce byle jaką zalewajkę sobie zrobić. Młynki ostrzowe nie mielą równo, szatkują i rozrywają ziarna a do tego mogą nawet ziarna przypalać. Nie polecam młynka ostrzowego do jakiejkolwiek kawy i jakiejkolwiek metody. Zawsze lepiej kupić, nawet najtańszy młynek żarnowy z metalowym żarnami - nigdy ceramiczne, bo one też się do niczego nie nadają i za 6-12 miesięcy taki młynek będzie do wywalenia do kosza.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Marzec 2025, 20:55:06 »
Otóż to. Jeśli naprawdę chcemy zaoszczędzić, można poszukać ręcznych młynków na jakimś ali (chociaż drobne mielenie ręcznymi to jest droga przez mękę...), idzie znaleźć całkiem spoko wykonane (niekoniecznie musi być to kingrinder) ze stożkowymi stalowymi żarnami. Mi się udało wyrwać jakiegoś noname'a z zewnętrzną regulacją za nieco ponad 150 zł, z żarnami z ośmioma "osiami" czy jak to tam po polsku to nazwać (8-star) z myślą o pour over. Lepsze już to niż jakikolwiek ostrzowy...

//edit: teraz dopiero zauważyłem, że odpowiedziałeś na temat sprzed jakichś dwóch lat, gdzie rynek ręcznych był nieco inny, no cóż:)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marzec 2025, 12:56:34 »
No właśnie bardzo dziwny to post na początek. Odgrzewany kotlet po dwóch latach. Poza tym temat dotyczy zaparzania w tygielku i tu akurat młynek ostrzowy jest opcją wcale nie najgorszą, a biorąc pod uwagę czas i wygodę, to oceniłbym na dostateczny +. Co do młynków żarnowych, to niektóre tanie młynki, nawet ze stalowymi żarnami, mogą nie zmielić na tak drobny pył jaki powinien być do dżezwy.

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Marzec 2025, 12:56:34 »
//edit: teraz dopiero zauważyłem, że odpowiedziałeś na temat sprzed jakichś dwóch lat, gdzie rynek ręcznych był nieco inny, no cóż:)

Ale ktoś nadal może przeczytać ten wątek - tak jak ja na niego trafiłem szukając info o tygielkach - i uważam, że lepiej prostować takie informacje, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.

No właśnie bardzo dziwny to post na początek. Odgrzewany kotlet po dwóch latach. Poza tym temat dotyczy zaparzania w tygielku i tu akurat młynek ostrzowy jest opcją wcale nie najgorszą, a biorąc pod uwagę czas i wygodę, to oceniłbym na dostateczny +. Co do młynków żarnowych, to niektóre tanie młynki, nawet ze stalowymi żarnami, mogą nie zmielić na tak drobny pył jaki powinien być do dżezwy.

Jest beznadziejną opcją. Nie można parzyć kawy w czymś, co nierówno mieli a w zasadzie tnie i szatkuje kawę. To już lepiej za 150zł kupić turecki młynek stricte pod tygielek niż ostrzowy. Nie twierdzę, że każdy młynek zmieli tak drobno kawę, żeby była dobra do tygielka. Trzeba po prostu poszukać, poczytać i popytać. Młynkiem ostrzowym to sobie można nie wiem, cukier, orzechy czy jakieś liście czegoś zmielić a nie kawę. Bądźmy poważni.

A post może i jest stary, ma 3 lata, ale jest mniej więcej w tym wieku, kiedy ja kupiłem swoje C2, a 3 lata temu rynek kawowy i młynków nie był w cale źle rozwinięty, żeby ludzie musieli się ograniczać do kupowania młynków ostrzowych, żeby kawę mielić. Gdybym nawet 2 lata temu trafił na ten wątek, napisałbym dokładnie to samo.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2025, 13:05:21 wysłana przez Bastien692 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Marzec 2025, 14:17:37 »
Żeby tak od razu z wysokiego C?:) Rozumiem, że jesteś poważnym kawoszem, a ja, i pewnie wiele innych osób, już nie tak bardzo. Hmm, tak sobie myślę, że fajnie byłoby najpierw powiedzieć „cześć” i napisać ze dwa zdania w odpowiednim dziale. :)

Szanuję Twoje purystyczne podejście. Ja, jak widać, mam inne - myślę, że również warte uszanowania. :)

Oczywiście, popieram że najlepiej pracować na jak najlepszych narzędziach. Jednak uważam, że proponowany turecki młynek jest dość uciążliwy w użytkowaniu ze względu na czas i wysiłek jaki trzeba włożyć w zmielenie porcji kawy. Wiele osób może to zniechęcić do wystarczająco drobnego mielenia. Natomiast grubsze mielenie może okazać się wcale nie lepsze niż to ze śmigiełka.

Do zakupu młynka ostrzowego nie zachęcałbym, ale ludzie często mają taki w domu. Faktycznie może z tą oceną przesadziłem, ale moim zdaniem akurat tygielek jest jedyną metodą do jakiej stosowałbym kawę mieloną śmigiełkiem. :)

Przy odpowiedniej technice mieszania w trakcie mielenia, można w miarę równy pył otrzymać. https://youtu.be/3y7d-5KWHCU?si=JTargC8uBu3fKtbI&t=77

Chyba z ciekawości porównam sobie kawę z tygielka zaparzoną z przemiału w Kinu i ze śmigłowego młynka. :)
Tyle że w tym przypadku nie odsiwamy, a mielimy do uzyskania drobnej mączki.

do tego mogą nawet ziarna przypalać
Z tą temperaturą przy mieleniu to są różne teorie, jednak wątpię aby przekroczyła 40 stopni. Biorąc pod uwagę, że ta kawa zaraz będzie wrzeć w dżezwie, to jej nie zaszkodzi zagrzanie w młynku. Natomiast temperatura wypalania kawy to ponad 190 stopni Celsjusza. Nie wiem jak długo trzeba by mielić żeby przypalić kawę w młynku.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2025, 14:45:07 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marzec 2025, 16:29:47 »
Hmm, tak sobie myślę, że fajnie byłoby najpierw powiedzieć „cześć” i napisać ze dwa zdania w odpowiednim dziale. :)

Nawet nie wiem jakie tu są działy, jestem nowy na forum i jeszcze się nie rozglądałem po wszystkim, ale dzięki za podpowiedź.

Zgadzam się, że mielenie ręczne kawy pod tygielek może być uciążliwe. Sam to robię moim C2 i nie jest to przyjemne. Raczej się będę rozglądać za jakimś automatem.

Turecki to tak rzuciłem, dla przykładu, jako coś co jest raczej zrobione właśnie pod tygielek, ale nawet można kupić jakąś Melitte czy inny młynek pod espresso do 200-250zł nawet z drugiej ręki i to już będzie miało lepszą jakość przemiału niż ostrzowy.

Oczywiście jak ktoś chce, to niech mieli sobie ostrzowym i się bawi, sam tak zaczynałem ponad 10 lat temu. Po prostu uważam, że to zła opcja do kawy i na dłuższą metę są dużo lepsze i wygodniejsze opcje.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2025, 17:19:04 wysłana przez Bastien692 »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marzec 2025, 18:06:16 »
W ten sposób "mielą" kawę w sklepie na starówce w Sarajewie. Do niedawna ręcznie, a po 150 lat tradycyjnego mielenia, maszyna ich zastępuję. Moździerz jest drewniany, a tłuczek waży 15kg. Po rozdrobnieniu, kawa jest jeszcze przepuszczana przez sitko.

https://www.youtube.com/shorts/QYAbaewWcvY

Niestety, bez tłumaczenia, ale pan Hajrudin ma sympatyczne nazwisko ;)

Offline Cezar999Wroclaw

• Ekspres: gaggia clasic
  • Młynek: trzeba kupić
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Styczeń 2026, 03:54:47 »
Hej akurat mam doświadczenie w tym co piszesz.
Uważam że jak się pokombinuje to ostrzowym młynkiem da się zrobić dobrą kawę.
Oczywiście trochę tak jest że zawsze kawa jest trochę inna - niespodzianka.

Ziarna mielą się różnie- są i duże i pył. Można to zminimalizować dając odpowiednią ilość kawy- boi to stukanie o siebie ziaren je rozbija. Warto potrząsać łykiem, żeby mieszać ziarna podczas mielenia- to pozwala ujednolicić przemiał. Mielisz na słuch- do odpowiedniego dźwięku.

Warto też trzymać ziarna i przemiał w zamrażalce- znacząco wydłuża ich żywotność. A mielenie zamrożonej kawy zabezpiecza ją przed przegrzaniem do którego dochodzi w młynku ostrzowym.

Ja taką techniką jestem wstanie na ggagia clasic uzyskać creme i z tygielka wychodzi bardzo doba :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Styczeń 2026, 19:14:21 »
z tygielka wychodzi bardzo doba :)
Z tygielka to wiadomo -- najlepszy jest pył.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi