Autor Wątek: Który cichszy?  (Przeczytany 5724 razy)

Offline Kroolik1506

• Ekspres: philips lattego 3200
Który cichszy?
« dnia: 21 Lipiec 2022, 17:53:41 »
Posiadam obecnie philips lattego 3200 od 2 lat i strasznie drażni mnie hałas, który wytwarza. Zastanawiam się nad zmianą i mam 3 typy ekspresów
-Jura Ena 8
-Delonghi dinamica plus
-Delonghi primadonna class
Podpowie ktos, który z tych 3 bedzie najcichszy?
Możecie również napisać o ewentualnych wadach podanych ekspresów.
Doradca ze sklepu powiedział, ze delonghi nie nadają się do kaw mlecznych ze względu na system spieniania mleka. Podobno mleko mocno osiada i wchodzi w reakcje z plastikiem we wieku pojemnika na mleko. Doradzał Jurę, jednak nie jestem co do tego przekonany.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2022, 18:06:01 wysłana przez ranGo »

skansen

• Gość
Odp: Który cichszy?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2022, 18:52:34 »
Zastanawiam się nad zmianą i mam 3 typy ekspresów
-Jura Ena 8
-Delonghi dinamica plus
-Delonghi primadonna class
Podpowie ktos, który z tych 3 bedzie najcichszy?
Katalogowo Jura jest z nich najcichsza. W rzeczywistości pewnie też...

Offline Kroolik1506

• Ekspres: philips lattego 3200
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipiec 2022, 19:32:12 »
A jak odniesiesz sie do opinii, ze delonghi nie nadaje sie do kaw mlecznych?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipiec 2022, 20:15:01 »
A jak odniesiesz sie do opinii, ze delonghi nie nadaje sie do kaw mlecznych?
Nie wiem jak ten aspekt wygląda. Gdybym miał kupić dla siebie automat to wziąłbym jakąś Jurę albo Saeco/ Philips. Skoro Philips jest dla Ciebie zbyt głośny to chyba pozostaje tylko Jura.

Offline NOK7

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipiec 2022, 23:30:49 »
ja mam delonghi primadonna class (jest jako drugi ekspres żeby żona mogła sobie rano sama zrobić kawę)

osobiście jestem pozytywnie zaskoczony jakością spieniania mleka przez ten ekspres (mamy wersje z termiczną karafką do mleka) - w mojej ocenie system spieniania mleka daje naprawdę radę (jak na sprzęt automatyczny oczywiście)

w ustawieniu III (cappuccino) system spienia wg mnie nawet zbyt mocno, doradziłem żonie ustawienie II (latte) i sprawdza się świetnie do cappu (żona i teściowa zachwycone pianką), mleko nie osiada
żadnego wchodzenia w reakcje z plastikiem tez nie zauważyłem

także ja takich rewelacji, które Ci podał ten sprzedawca nie potwierdzam, ale chyba w ramach serii primadonna class jest parę modeli no i można mieć karafkę na mleko zwykłą lub termiczną i może stąd się biorą różnice w ocenie systemu spieniania mleka? ewentualnie ktoś recenzował system po spienianiu mleka 3.2% a inny np po 0.5%, zresztą ja osobiście zauważyłem że mleko 3.2% jednej znanej i  popularnej firmy (nie będę podawał nazwy) spienia się zdecydowanie gorzej od mleka 3.2% wszystkich innych firm...

aha - bym zapomniał - córka ma 3 lata i jej często robimy spienione mleko w tym ekspresie delonghi (ustawienie III jak na cappu) - córka oczywiście bardzo je lubi,
jak nie wypije go zbyt szybko to mleko rzeczywiście osiada (ale mleko osiada dopiero po 10min i to wynika raczej z właściwości mleka a nie z wady systemu spieniania)
nie wydaje mi się żeby były systemy mleczne w innych automatach które spienią mleko tak, że ono wogóle  nie osiądzie
albo inaczej - jeżeli jakiś system spieni trwale mleko tak, ze ono nie osiądzie to chyba raczej ubije mleko "na sztywno" => mleko o takiej strukturze raczej napewno nie nadaje się do dodania do kawy...

kiedyś przed pierwszym podaniem próbowałem mleczko dla córki - po spienieniu czuć naturalną słodycz mleka więc wszystko wskazuje na to, że jest spieniane do właściwej temperatury (nie mam termometru, żeby to sprawdzić)

i na koniec przypomniało mi się coś jeszcze - co prawda pytasz o spienianie mleka i chcesz zmienić na jakiś cichszy sprzęt, ale proponuję żebyś pomyślał o smaku kawy w filiżance jako głównym parametrze na bazie którego podejmiesz decyzję - w końcu to ekspres do kawy wybierasz  8)

w delonghi możesz zrobić "odwrócone" cappu lub latte (czyli najpierw ekspres wlewa do filiżanki espresso a potem dolewa spienione mleko) - to niby drobiazg, ale to jest dokładnie taka sama kolejność jaką przyjmuje barista w kawiarniach - wybierając ten sposób parzenia kawy przez ekspres nie uzyskasz 3 kolorowego latte (takiego jak na każdym zdjęciu w folderach reklamowych dowolnego producenta), ale zapewniam Cię, że kawa przyrządzona w tym samym ekspresie, na tych samych ustawieniach w kolejności najpierw espresso a potem spienione mleko po prostu smakuje lepiej niż mleko i potem espresso (przekonałem do tej kolejności żonę i teściową - teraz też już stawiają na smak a nie wygląd kawy)

i żeby nie było żadnych niedomówień - w większości automatów możesz najpierw nacisnąć guzik espresso i jak już je masz w filiżance to możesz nacisnąć guzik ze spienionym mlekiem i uzyskasz tą samą kolejność, ale skoro ktoś kupuje automat to rozumiem, że tak samo jak moja żona chce nacisnąć guzik i dostać napój o który mu chodzi, więc warto wiedzieć o takim "odwróconym" programie
poza tym apka delonghi pozwala zdefiniować swój własny przepis lub poprawić "fabryczny" przepis na napój, nawet jak nie masz zamiaru się w to specjalnie zagłębiać to skorygowanie objętości espresso do 25ml  na pojedyncze i 50ml na podwójne espresso (fabrycznie było to więcej) oraz dopasowanie ilości mleka do własnych preferencji smakowych (lub poprostu do objętości filiżanki) też zdecydowanie poprawia subiektywną ocenę uzyskanego napoju
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2022, 00:30:40 wysłana przez NOK7 »

Offline Katarynka

• Ekspres: aeropress, przelewowy, drip
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Luty 2023, 06:18:46 »
Dzień dobry, proszę o informację na czym polega wyciszenie młynka w nowszych modelach ekspresów Nivona? Czy faktycznie robi różnicę? Które z ekspresów automatycznych są najcichsze w pracy (młynka)?

Offline kathumax

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2023, 18:14:01 »
Dzień dobry, proszę o informację na czym polega wyciszenie młynka w nowszych modelach ekspresów Nivona? Czy faktycznie robi różnicę? Które z ekspresów automatycznych są najcichsze w pracy (młynka)?
Z tych popularnych i niedrogich (c.a. 3 000 pln) to chyba Siemensy EQ.6 (najlepsze i cichsze ceramiczne młynki), ewentualnie dośćciche są też Melitty.
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2023, 18:32:19 »
Siemensy EQ.6 (najlepsze i cichsze ceramiczne młynki),
To z jakiejś broszurki marketingowej informacja? :jezyk:

@Katarynka wyciszenie polega na ogół na wyizolozolwaniu drgań, aby nie byly przenoszone na obudowę. Różnica potrafi być spora. Jeśli chcesz jakieś konkretne porównać to polecam odwiedzić sklep, w którym można przetestować i porównać, albo poszukać na YouTube filmiku porównawczego. Ewentualnie zapytać dystrybutora o specyfikację dla danych młynków z głośnością mierzoną w dB. Przy czym trzeba pamiętać, że różnica 3 dB to dwukrotna zmiana głośności.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2023, 18:34:20 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi