ja mam delonghi primadonna class (jest jako drugi ekspres żeby żona mogła sobie rano sama zrobić kawę)
osobiście jestem pozytywnie zaskoczony jakością spieniania mleka przez ten ekspres (mamy wersje z termiczną karafką do mleka) - w mojej ocenie system spieniania mleka daje naprawdę radę (jak na sprzęt automatyczny oczywiście)
w ustawieniu III (cappuccino) system spienia wg mnie nawet zbyt mocno, doradziłem żonie ustawienie II (latte) i sprawdza się świetnie do cappu (żona i teściowa zachwycone pianką), mleko nie osiada
żadnego wchodzenia w reakcje z plastikiem tez nie zauważyłem
także ja takich rewelacji, które Ci podał ten sprzedawca nie potwierdzam, ale chyba w ramach serii primadonna class jest parę modeli no i można mieć karafkę na mleko zwykłą lub termiczną i może stąd się biorą różnice w ocenie systemu spieniania mleka? ewentualnie ktoś recenzował system po spienianiu mleka 3.2% a inny np po 0.5%, zresztą ja osobiście zauważyłem że mleko 3.2% jednej znanej i popularnej firmy (nie będę podawał nazwy) spienia się zdecydowanie gorzej od mleka 3.2% wszystkich innych firm...
aha - bym zapomniał - córka ma 3 lata i jej często robimy spienione mleko w tym ekspresie delonghi (ustawienie III jak na cappu) - córka oczywiście bardzo je lubi,
jak nie wypije go zbyt szybko to mleko rzeczywiście osiada (ale mleko osiada dopiero po 10min i to wynika raczej z właściwości mleka a nie z wady systemu spieniania)
nie wydaje mi się żeby były systemy mleczne w innych automatach które spienią mleko tak, że ono wogóle nie osiądzie
albo inaczej - jeżeli jakiś system spieni trwale mleko tak, ze ono nie osiądzie to chyba raczej ubije mleko "na sztywno" => mleko o takiej strukturze raczej napewno nie nadaje się do dodania do kawy...
kiedyś przed pierwszym podaniem próbowałem mleczko dla córki - po spienieniu czuć naturalną słodycz mleka więc wszystko wskazuje na to, że jest spieniane do właściwej temperatury (nie mam termometru, żeby to sprawdzić)
i na koniec przypomniało mi się coś jeszcze - co prawda pytasz o spienianie mleka i chcesz zmienić na jakiś cichszy sprzęt, ale proponuję żebyś pomyślał o smaku kawy w filiżance jako głównym parametrze na bazie którego podejmiesz decyzję - w końcu to ekspres do kawy wybierasz
w delonghi możesz zrobić "odwrócone" cappu lub latte (czyli najpierw ekspres wlewa do filiżanki espresso a potem dolewa spienione mleko) - to niby drobiazg, ale to jest dokładnie taka sama kolejność jaką przyjmuje barista w kawiarniach - wybierając ten sposób parzenia kawy przez ekspres nie uzyskasz 3 kolorowego latte (takiego jak na każdym zdjęciu w folderach reklamowych dowolnego producenta), ale zapewniam Cię, że kawa przyrządzona w tym samym ekspresie, na tych samych ustawieniach w kolejności najpierw espresso a potem spienione mleko po prostu smakuje lepiej niż mleko i potem espresso (przekonałem do tej kolejności żonę i teściową - teraz też już stawiają na smak a nie wygląd kawy)
i żeby nie było żadnych niedomówień - w większości automatów możesz najpierw nacisnąć guzik espresso i jak już je masz w filiżance to możesz nacisnąć guzik ze spienionym mlekiem i uzyskasz tą samą kolejność, ale skoro ktoś kupuje automat to rozumiem, że tak samo jak moja żona chce nacisnąć guzik i dostać napój o który mu chodzi, więc warto wiedzieć o takim "odwróconym" programie
poza tym apka delonghi pozwala zdefiniować swój własny przepis lub poprawić "fabryczny" przepis na napój, nawet jak nie masz zamiaru się w to specjalnie zagłębiać to skorygowanie objętości espresso do 25ml na pojedyncze i 50ml na podwójne espresso (fabrycznie było to więcej) oraz dopasowanie ilości mleka do własnych preferencji smakowych (lub poprostu do objętości filiżanki) też zdecydowanie poprawia subiektywną ocenę uzyskanego napoju