Autor Wątek: Triple India – palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 2644 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Triple India – palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 18 Grudzień 2014, 20:27:17 »
Triple India – palarnia kawy Euro Cafe (forumowego RanGo)

Mieszanka espresso składająca się z trzech arabik: India Mysore Nuggets - 60 %, India Monsoon Malabar - 20 %, Brasil Bella Mogiana - 10 % i robusty India Cherry scr.19 - 10 %. Ziarenka ładne, niepołamane, bez defektów, zapach przyjemny, taki kawowy. Palone z myślą o espresso, a więc średnio ciemno, w stronę ciemnego. Aromat po zmieleniu przyjemny, przyrumienionej skórki chleba, z nutami czekolady i słodkimi akcentami.
Ta mieszanka oglądała właściwie tylko ekspres, zużyłem ją na americano dla żony, espresso dla siebie i cappuccino dla gości. Najczęściej piłem jedno espresso z dwóch parzonych z podwójnego sitka. Spróbowałem tej Indii w aeropressie, jakaś specjalna nie była, więc nie ponawiałem prób w tym urządzeniu. Sprzęt to ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30 ES. Crema na espresso wzorcowa, duża, błyszcząca, wypukła i trwała. Smak był wyrazisty, zdecydowany i lekko goryczkowy, sprawiał to dodatek robusty. Espresso było gorzko-czekoladowe, z dozą słodyczy i goryczką. Posmak długi i trwały. Kaw mlekiem nie rozcieńczam, ale z ciekawości spróbowałem i cappuccino było smaczne. Triple India dobrze się z mlekiem komponuje, kawa nie ginie w mleku i nie traci wyrazistego charakteru.
Za robustą nie przepadam. W tej mieszance można ją wyczuć, ale nie przeszkadza, nie gra pierwszych skrzypiec, można powiedzieć. Triple India z Euro Cafe to na pewno dobry wybór na smaczne, konkretne espresso, a także dobre cappuccino.

Espresso z 9 g dozy.
http://images68.fotosik.pl/462/ac4069248788d6b8.jpg
Triple India – palarnia kawy Euro Cafe

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Triple India – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudzień 2014, 10:22:40 »
No espro jak malowane ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi