Autor Wątek: Fiorenzato AllGround - subiektywne spostrzeżenia użytkownika  (Przeczytany 12599 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fiorenzato AllGround - subiektywne spostrzeżenia użytkownika
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Luty 2023, 13:00:43 »
Na krzywy mieszek złóż reklamację.

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Luty 2023, 16:33:19 »
Ping.
Ktoś w wawie i okolicy ma AllGround?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Marzec 2023, 14:12:43 »
Pytanie do użytkowników AllGrounda o prędkość mielenia. Mój 18,5g mieli w okolicach 13-14s, a jak to wygląda u Was? Bo wydaje mi się że to trochę wolno.

Offline NOK7

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Marzec 2023, 22:25:47 »
@MrOwArdm - na pierwszy rzut oka te 13-14sek na doze 18.5gr to rzeczywiscie troche długo, moj egzemplarz namiela mi taka doze w 9-10sek...

Ale pamiętaj, ze na czas mielenia ma wpływ wiele czynników, np.: ustawiona grubosc mielenia, stopien wypalenia ziarna, czas od wypalenia, wielkość ziaren,  itd

U mnie jak np. zmienię tylko grubosc mielenia o 2 kliki to czas namielania takiej samej dozy wzrasta o ok. 1.5sek
Na Twoim miejscu jezeli uzyskujesz rowny przemial i napar Ci smakuje to nie przejmowałbym sie zbytnio czasem mielenia

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Marzec 2023, 19:14:03 »
No to chyba muszę się z tym czasem pogodzić :)

Offline michalbanan

« Odpowiedź #50 dnia: 09 Maj 2023, 08:22:36 »
Chciałbym zadać pytanie wszystkim, którzy próbowali porządnie wyczyścić młynek ;) Miałem w miniony weekend ambitny plan przywrócenia młynka do stanu nowości. Postanowiłem więc poza zjęciem i wyczyszczeniem górnego żarna wyciągnąć mocowanie dolnego i tam również wszystko odkurzyć i wytrzeć.
Niestety, ale po złożeniu nie jestem w stanie uzyskać już przemiału pod espresso. Mieli za grubo, nawet na maksymalnie espressowym ustawieniu. Założyłem, że może kołnierz, na którym obraca się pierścień dociskający górne żarno do dolnego nie jest dobrze dokręcony do korpusu. Ale po ponownym skręceniu elementu, problem w ogóle się nie zmienił.
Ma ktoś z Was pomysł co może być przyczyną zbyt dużego dystansu między żarnami?

Offline ikpara

« Odpowiedź #51 dnia: 09 Maj 2023, 09:08:02 »
Nie wiem jak to jest w tym konkretnym młynku, ale mój (San Marco) wymaga ustawienia (centrowania) dolnego żarna.
Edit: znalazłem fotkę dolnego żarna w tym młynku - moim zdaniem tu też nalęży to żarno wycentrować w stosunku do tych trzech wystających na obwodzie elementów.
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2023, 09:14:10 wysłana przez ikpara »

Offline michalbanan

« Odpowiedź #52 dnia: 09 Maj 2023, 10:17:37 »
Nie wiem jak to jest w tym konkretnym młynku, ale mój (San Marco) wymaga ustawienia (centrowania) dolnego żarna.
Edit: znalazłem fotkę dolnego żarna w tym młynku - moim zdaniem tu też nalęży to żarno wycentrować w stosunku do tych trzech wystających na obwodzie elementów.
Na czym polega centrowanie? Korzystasz przy tym z jakichś urządzeń?

Offline ikpara

« Odpowiedź #53 dnia: 09 Maj 2023, 11:22:46 »
W instrukcji do San Marco jest napisane:
"Replace the grinders and align the lower grinder with the three scraping teeth (the distance from these teeth
is 0,9 mm; to center the machine we suggest using a thickness gauge)".
W skrócie: należy ustawić żarno tak, aby luz pomiędzy zębami a żarnem był był identyczny i użyć należy szczelinomierza (prosty przymiar do kupienia w sklepie z narzędziami).

Offline michalbanan

« Odpowiedź #54 dnia: 10 Maj 2023, 10:40:28 »
Próbowałem wykonać takie same czynności jak to co opisałeś. Problem niestety nadal występuje. Czy któryś z właścicieli młynka mógłby powiedzieć czy na ich egzemplarzach na skrajnym drobnym ustawieniu pod espresso żarna ocierają się o siebie?

Offline ikpara

« Odpowiedź #55 dnia: 10 Maj 2023, 11:47:53 »
To niestety nie pomogę - jeżeli wcześniej było dobrze, a teraz jest źle to jednak można podejrzewać błąd montażu i to raczej dotyczy całego zespołu. Spróbuj "wygooglać" instrukcję serwisową tego młynka - nie film na YT a wersję "papierową". W młynku który znam to obstawiałbym złe ustawienie blokady pierścienia regulacyjnego - za "wcześnie" blokuje regulację w kierunku drobnego przemiału i żarna w maksymalnym położeniu nie dochodzą do siebie dostatecznie blisko. Spróbuj sprawdzić jaka jest odległość rzeczywista żaren przy maksymalnym skręceniu w obecnym stanie.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2023, 11:55:56 wysłana przez ikpara »

Offline NOK7

• Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maj 2023, 22:29:38 »
Próbowałem wykonać takie same czynności jak to co opisałeś. Problem niestety nadal występuje. Czy któryś z właścicieli młynka mógłby powiedzieć czy na ich egzemplarzach na skrajnym drobnym ustawieniu pod espresso żarna ocierają się o siebie?

u mnie w skrajnym ustawieniu zarna nie ocierają sie o siebie - ktos juz o to wczesniej pytal - przeczytaj sobie ten post
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12499.msg265310#msg265310

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi