Autor Wątek: Lelit Elizabeth  (Przeczytany 2072 razy)

Offline Anula71

• Ekspres: Lelit Elizabeth
Lelit Elizabeth
« dnia: 26 Maj 2022, 08:42:36 »
Cześć,

Od ponad pół roku jestem nieszczęśliwym) posiadaczem ekspresu  Lelit elizabeth. Mój problem z pewnością dotyczy kawy, a właściwie sposobu jej zmielenia.
Z uwagi na brak młynka dotychczas próbowałam różnych metod: mieliłam w palarniach kawy  ect. bądź kupowałam zmieloną. Niestety, nie  utrafiłam na właściwy stopień zmielenia i finalnie - w 95 % nie udaje mi się zrobić dobrej kawy :(, wskazówka nie wychyla się  wcale lub ledwie się podnosi, przy mega zmielonej kawie wskakuje na zielone pole idealnie- ale kawy z tego kilka kropli... Ślepe sitko sprawdzałam - prawidłowo działa ekspres.
Zatem- proszę użytkowników tego modelu bądź ekspertów w temacie- jaki polecacie młynek elektryczny, abym wreszcie mogła napić się aromatycznego espresso.  Proszę tylko nie zabijcie mnie  sprzętem za 2 tyś :-(
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2022, 09:21:13 wysłana przez ranGo »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maj 2022, 09:32:28 »
Jeśli ręczny odpada to mam dwie propozycje - ASCASO i-1 mini lub G-IOTA STANDARD. Przy częstym zmienianiu kaw lepszym rozwiązaniem będzie G-IOTA.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maj 2022, 11:55:05 »
Szkoda że wcześniej - np. kupując ekspres - nie doinformowałaś się, że ekspres kolbowy wymaga drobno zmielonej kawy, a co za tym idzie odpowiedniego młynka.
Masz bardzo dobry ekspres i potrzebuje on co najmniej dobrego młynka, a taki niestety kosztuje i właśnie około 2 tys. zł. trzeba by na taki wydać.

Absolutnym minimum jest chyba coś w stylu Lelit Freda https://www.przyjacielekawy.pl/p/profesjonalny-mlynek-lelit-fred/#reviews i zaznaczyć muszę, że nie mam pewności, czy będziesz specjalnie zadowolona z takiego młynka, bo spełnia on wymagania minimalne.
Tu mają egzemplarz demonstracyjny https://www.przyjacielekawy.pl/p/ekspozycji-profesjonalny-mlynek-do-kawy-lelit-fred-pl043mmi/ , co przy napiętym budżecie wydaje się dobrym wyborem na poczatek, a kiedyś będzie można taki młynek odsprzedać i kupić sobie coś lepszego.
Gdybyś jednak mogła przełknąć wydatek tego rzędu https://www.konesso.pl/product-pol-4128-Mlynek-do-kawy-Eureka-Mignon-Specialita-Czarny-15BL.html to od smacznej kawy dziliłaby Cię tylko odrobina praktyki, niezbędnej do jej przyrządzenia.
Na pewno Koledzy polecą Ci jeszcze kilka modeli młynków, ale przed ostateczną decyzją propnowałbym Ci jeszcze upewnić się tu co do wyboru, bo czasem jedna literka w symbolu młynka robi różnicę i może jedno pytanie pomoże Ci uniknąć rozczarowania.

Tak czy inaczej, jak już trafiłaś na nasze forum i jakimś cudem udało Ci się uniknąć zbesztania za formę powitania, to dobrze by chyba było, gdybyś je trochę poczytała i dowiedziała się czegoś więcej o samych młynkach, oraz innych aspektach przygotowania espresso, bo nawet najlepszy sprzęt sam jeszcze kawy nie zrobi ;).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maj 2022, 12:14:23 »
Jeśli priorytetem nie jest wygląd to najlepiej będzie jeśli na początek kupisz sobie jakiś używany młynek gastro, za relatywnie małe pieniądze przykładowo - Compak K3 Advanced Black, który znajdziesz tutaj w dziale pchli targ. Spokojnie uda Ci się na nim zmielić pod bardzo dobre espresso.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maj 2022, 12:38:55 »
Niestety, nie  utrafiłam na właściwy stopień zmielenia i finalnie - w 95 % nie udaje mi się zrobić dobrej kawy , wskazówka nie wychyla się  wcale lub ledwie się podnosi, przy mega zmielonej kawie wskakuje na zielone pole idealnie- ale kawy z tego kilka kropli... Ślepe sitko sprawdzałam - prawidłowo działa ekspres.
Jeśli wskazówka ledwo się wychyla i leci strumieniem to faktycznie za gruby przemiał, ale jeśli wskazówka jest w zielonym polu czyli wskazanie domyślam się ok 9bar i leci ledwie kilka kropel to coś nie tak z kawą, może dystrybucją, ilością kawy w sitku... albo ekspresem. Co wskazuje na ślepym sitku?

Offline informatkot

• Ekspres: Lelit Anita
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maj 2022, 14:27:46 »
Zrób fotkę ze wskazaniem na ślepym sitku.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maj 2022, 22:18:55 »
W oparciu o moje niemal trzyletnie doświadczenie z Elizabeth uważam, że młynek minimum do pary dla Niej to Eureka Mignon Specialita.
Może być używana, np. ta
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12015.0
od Forumowicza @pawel890.

Używanie tego ekspresu bez młynka mija się z celem, jako tymczasowe rozwiązanie można zastosować sitko do saszetek ESE.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maj 2022, 22:24:33 »
Warto stosować zasadę najpierw młynek, potem ekspres za to co zostanie po zakupie młynka

Elizabeth to świetny ekspres, ale tak jak kolega wyżej napisał do pary dla niego powinien być konkretny młyn.
Młynek za 2 tys to nic nadzwyczajnego do tego ekspresu, używka wyjdzie taniej w sumie.
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2022, 22:28:44 wysłana przez Dawid1144 »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maj 2022, 16:56:16 »
Proszę tylko nie zabijcie mnie  sprzętem za 2 tyś
A ręcznym młynku nie myślałaś?
》tertium non datur《

Offline Anula71

• Ekspres: Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maj 2022, 12:51:06 »
Dziękuję bardzo za Wszystkie sugestie, zatem cos wybiorę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi