Dzięki Janusz,Fill za rady i link. Mleko w Norwegii spoko, jedzenie już mniej
Problem ze spienianiem polega na tym że w chwili aktywacji funkcji pary ekspresu ASCASO duo black który nie ma pokrętła parowego tylko toggle switch czyli włącz lub wyłącz, słyszę jak lokomotywa zaczyna startować , zaworek podaje jakimiś impulsami wodę na termoblok i lokomotywa rozpędza się coraz bardziej aż osiąga stałą prędkość parowania.
Są trzy opcje. Pierwsza to wkładam rurkę spieniacza do pitchera z mlekiem od razu, wtedy wiem że nie naświnię w kuchni ale mleko jest przegrzane zanim lokomotywa spieni mleko.
Druga to wkładam rurkę w połowie rozpędu lokomotywy, mniej naświnione i mleko przegrzane.
Trzecia to czekam aż się rozpędzi i wtedy wkładam rurkę spieniacza. Naświnione wszędzie mlekiem ale mleko spienione jak trzeba.
Tak miało być? Opcja trzecia? To sorry ale sprzedawca nie podpowiedział że będę potrzebował szmatkę na pitcher, gdzie zrobię małą szparkę na rurkę spieniacza i na moment spieniania żeby nie naświnić dodokoła będę musiał zasłaniać pitcher z mlekiem. Tak spieniacie mleko swoim Ascaso?