Autor Wątek: Crem one  (Przeczytany 3764 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Crem one
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Listopad 2024, 13:30:53 »
@Janusz tylko weź pod uwagę, że montowanie systemu zmiękczającego w domu wymaga miejsca w kuchni, które nie może być przypadkowe - prosty dostęp do wody, a najlepiej i ścieków. System segregowania śmieci już dziś wymaga pięciu pojemników na śmieci i zajmuje dużo miejsca w miejscu, w którym można by wcisnąć układ zmiękczający wodę. Ja zrezygnowałem.
W warunkach domowych odkamieniamy w domu, bo odkamienianie przez wysłanie do serwisu jest bardzo uciążliwe. W grę wchodzi jedynie opcja półpalety, którą kurierowi należy wystawić przed drzwi. Nie mam pojęcia jak np. kobieta miałaby regularnie dostarczać taki ekspres do kuriera lub bezpośrednio do serwisu, bo sam ekspres waży z 30 kg.
Korzystam z dzbanka Brita  i czajnika elektrycznego, który jest absolutnie czysty i bez kamienia. Nie mam pojęcia co dzieje się w bojlerach ekspresów domowych, ale nie może być tak źle, bo przecież ich przebiegi to jakiś ułamek przebiegów ekspresów biurowych, nie mówiąc o strefie gastro. Pozostaje kwestia, co jeszcze oprócz kamienia może się w nich się wytrącić i jaką realną wartość sprawczą ma odkamieniacz który stosujemy.
Tak więc, jest jak jest

Offline Biff

« Odpowiedź #31 dnia: 24 Listopad 2024, 13:43:49 »
ECM przykładowo miał wcześniej w instrukcji obsługi swoich ekspresów informację, że woda może mieć maksymalnie 4° twardości węglanowej, a odkamienianie należy wykonywać "zapobiegawczo" co pół roku. W tej chwili takiej informacji o odkamienianiu prewencyjnym już nie ma, a samo odkamienianie może wykonać jedynie wykwalifikowany serwis (cytując instrukcję, żeby było jasne). Natomiast nadal sprzedają swój odkamieniacz do "prewencyjnego i cyklicznego delikatnego odkamieniania", które należy wykonywać co 3 do 6 miesięcy.

https://www.ecm.de/en/products/details/product/Product/Details/ecm-descaler.html

Skąd ta zmiana? Ano właśnie stąd, że użytkownicy zapychali sobie maszyny dokładnie w taki sposób jak opisał to Janusz. Reasumując, jeśli wiesz co robisz i po co to robisz, możesz odkamieniać swój "prosumencki" ekspres, ale to nie oznacza, że możesz używać twardej wody.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #32 dnia: 24 Listopad 2024, 14:09:14 »
@Biff Idąc tym tropem, woda w automatycznm ekspresie WMF po założeniu dedykowanego filtra osiągnąła 7 ° twardości węglanowej, co kwalifikuje go do szybkiego serwisu. Czy tak?

Offline Biff

« Odpowiedź #33 dnia: 24 Listopad 2024, 17:10:56 »
A WMF też nie przewiduje odkamieniania przez użytkownika?

Nie podejmuję się napraw sprzętów, do których dostęp do wiedzy i części zamiennych jest bliski zeru, więc moja wiedza na temat WMF jest również bliska zeru. Nigdzie też nie zasugerowałem, że woda powyżej 4° twardości węglanowej doprowadzi w szybkim tempie ekspres do ruiny, ale na pewno zakamieni się szybciej, prawda? Zresztą porównywanie bojlerów i termobloków w tempie odkładania się kamienia, nie ma totalnie sensu. Na pewno nie warto doprowadzać do totalnego zatkania się termobloku (a to nie jest trudne wbrew pozorom), bo może być konieczna jego wymiana, a to na pewno nie będzie tanie w przypadku tej firmy.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #34 dnia: 24 Listopad 2024, 20:51:22 »

A WMF też nie przewiduje odkamieniania przez użytkownika?

Nie podejmuję się napraw sprzętów, do których dostęp do wiedzy i części zamiennych jest bliski zeru, więc moja wiedza na temat WMF jest również bliska zeru.

Owszem przewiduję odkamienianie, jak w większości automatów i zakłada też użytkowanie bardzo twardej wody. Akurat wysłanie automatu do  serwisu nie stanowi żadnego problemu, bo można go wysłać zwykłą paczką, a nie targać na palecie To nie jest kwestia ceny usługi serwisowej, raczej samej logistyki, ale o tym już pisałem.

Offline Biff

« Odpowiedź #35 dnia: 24 Listopad 2024, 21:37:45 »
Wszyscy producenci automatów tak robią, "używanie filtra ani dobrej jakościowo wody nie jest obowiązkowe, można częściej odkamieniać", a potem ekspres przychodzi zabetowany i zaczynają się problemy...
Wiadomo, że producent przewiduje "użytkowanie bardzo twardej wody", bo jak każdy, chce sprzedać ekspres ;).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi