Autor Wątek: Crem one  (Przeczytany 3749 razy)

Offline Miuumiuu Kobieta

• Ekspres: JuraS8, CREM ONE - 2B PID DUAL
  • Młynek: DF64P G-Micron
Odp: Crem one
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Listopad 2024, 20:13:12 »
No powiem wam ekspres dotarł, tydzień się docieraliśmy ale od początku byłam zachwycona. Teraz pieje do niego z zachwytu cały dzień. Kurczę żałuję że tylko dwie kawy piję bo motała bym cały dzień patrzeć i próbować kawy i spieniać mleko. Przeskok niesamowity, te same ziarna w Jura i w CREM a różnica kolosalna. Miękkie pełne espresso.

Ekspres spełnił wszystkie oczekiwania. Prosty w obsłudze , instalacji. Jestem totalnym laikiem i to było moje pierwsze podejście. Za pomocą forum, filmików i prób nie byłam w kawiarni od tygodnia.  :buziak: :buziak:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Listopad 2024, 21:47:51 »
Ojej :). Dawno nie widziałem takiego entuzjazmu i euforii z powodu ekspresu do kawy a raczej samej kawy :).
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2024, 22:00:44 wysłana przez Antonio »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Listopad 2024, 22:56:19 »
Mój Crem stoi w pracy. Jura w domu. Najgorsze są weekendy. Często szukam byle pretekstu, aby urwać się z domu i na kawę skoczyć 30km.

@fill, napisz jak odkamieniasz swego Crem-a.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopad 2024, 01:36:56 »
Nagrzewam ekspres, wyłączam grzałki w menu baristy i wyłączam ekspres. Z parowego wodę spuszczam przez wylewkę gorącej wody, a z kawowego przez zaworek na dnie bojlera - wajcha grupy do góry, żeby woda nie zawisła - woda leci do pojemnika ociekacza. Po spuszczeniu wody, zakręcam zawór na dnie bojlera i pokrętło na wylewce gorącej wody, no i wajcha grupy do dołu. Odkręcam pokrętło wylewki pary. Napełniam pojemnik roztworem z odkamieniaczem i włączam ekspres. Można też w menu serwisowym uruchomić  procedurę pierwszego uruchomienia i wtedy ekspres sam włączy i wyłączy grzałki. Ekspres najpierw napełnia bojler parowy do czasu, gdy na wyświetlaczu mruga ikonka i pompa przestaje pompować. Zakręcamy zawór pary i podnosimy wajchę grupy - pompa pracuje do przelania odkamieniacza przez grupę. Wajcha grupy do dołu wyłączy pompę i wtedy włączamy grzałki w menu baristy. Ja nagrzewam wodę w bojlerach i wyłączam ekspres. Po 30 minutach ponownie włączam ekspres i dogrzewam, bo ciśnienie w parowym jednak istotnie spadnie. Wyłączam grzałki, potem ekspres i opróżniam bojlery. Tak  dwa razy napełniam i opróżniam bojlery czystą wodą, pozbywając się resztek odkamieniacza

Ale najgorsze jest to, że jakieś dwa tygodnie temu, tuż po pochwaleniu jego niezawodności na forum, ekspres rano w ogóle się nie uruchomił i w związku z tym trafił do serwisu @Janusz.
Aktualnie kawę pompuję przez WMF i Dream'a, ale ciężko to przetrzymać, bo to tylko namiastka espresso z Crem. Dam znać co się wydarzyło.

« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2024, 01:39:11 wysłana przez fill »

Offline darekpawel Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z6; Lelit Kate
  • Młynek: szukam
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Listopad 2024, 08:00:22 »
Ale najgorsze jest to, że jakieś dwa tygodnie temu, tuż po pochwaleniu jego niezawodności na forum, ekspres rano w ogóle się nie uruchomił i w związku z tym trafił do serwisu

No to jest wkurzające... Ta klasa sprzętu w tej cenie nie powinna się psuć w pierwszych miesiącach użytkowania...
Tym bardziej, że model jest już chyba parę lat na rynku...

Offline Miuumiuu Kobieta

« Odpowiedź #20 dnia: 22 Listopad 2024, 10:45:48 »
Mój Crem stoi w pracy. Jura w domu. Najgorsze są weekendy. Często szukam byle pretekstu, aby urwać się z domu i na kawę skoczyć 30km.

Oj tak rozumiem , ja dwa dni byłam poza domem, wracajac już w samochodzie opowiadałam jaką kawę będę robić i czy ekspresik czeka w gotowości. pierwsze co po wejście rzut na ekspres, a myślałam że jestem już dorosła 😂

Offline Miuumiuu Kobieta

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Listopad 2024, 10:52:17 »
Ojej :). Dawno nie widziałem takiego entuzjazmu i euforii z powodu ekspresu do kawy a raczej samej kawy :).

A dziękuję , kawa to mój freak. Pierwsze gdy jestem w nowym miejscu to szukam i sprawdzam kawiarnie 😀

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Listopad 2024, 10:55:14 »

No to jest wkurzające... Ta klasa sprzętu w tej cenie nie powinna się psuć w pierwszych miesiącach użytkowania...
Tym bardziej, że model jest już chyba parę lat na rynku...

Nie w pierwszych miesiącach ale po 3 latach

Offline darekpawel Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z6; Lelit Kate
  • Młynek: szukam
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Listopad 2024, 11:25:11 »
Aaaaa... Myślałem, że to nowy zanabytek... :poklon:

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 22 Listopad 2024, 13:31:08 »
Co nieco już wiem - podobno główny wyłącznik zastrajkował. To jest conajmniej dziwne, bo był praktycznie nieużywany z powodu podpięcia ekspresu pod wtyczkę smart.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Listopad 2024, 15:32:32 »
Organ nieużywany obumiera... :ups:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Listopad 2024, 15:38:35 »
Dzięki.
Janusz mi mówił, że taki dualboiler lepiej nie odkamieniać, bo można uszkodzić.  Lałem wodę osmotyczną, a teraz mieszaną z ok. 110ppm.

Może smart zaszkodził.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Listopad 2024, 15:48:47 »
Organ nieużywany obumiera... :ups:

To prawda, widzę to po samochodach - im dłużej stoją tym gorzej....

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Listopad 2024, 23:28:02 »
Dzięki.
Janusz mi mówił, że taki dualboiler lepiej nie odkamieniać, bo można uszkodzić.  Lałem wodę osmotyczną, a teraz mieszaną z ok. 110ppm.

Może smart zaszkodził.
Całkowity brak descalingu prędzej czy później zaowocuje awarią. To Twoja decyzja, chociaż dla mnie niezrozumiała. Ekspres i kontakt z wodą to nie tylko grzałki i bojlery, ale także zawory i czujniki. Nie mam pojęcia czemu ma zaszkodzić odkamienianie i gdzie leży problem - spytaj Janusza. Mój jest u nich na serwisie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Listopad 2024, 12:04:23 »
@fill Wywołałeś mnie do tablicy. Czy spotkałeś się z odkamienianiem poprzez zaciąganie do układu roztworu odkamieniacza w przypadku profesjonalnych ekspresów gastronomicznych ?
Wszystkie firmy sprzedające sprzęt gastronomiczny proponują w pakiecie zakup systemu zmiękczającego wodę. Kiedyś były to zmiękczacze wody z żywicą jonowymienną podlegające regeneracji solą w tabletkach co 2 tygodnie. Większość użytkowników zapominała o tej regeneracji co skutkowało zakamienieniem bojlera. Obecnie proponowane są więc głowice z filtrami zmiękczającym wodę. Filtry dobierane są przy założeniu określonej wydajności w litrach i twardości wody w danym miejscu. Niezależnie od zakładanej wydajności zaleca się wymianę filtra raz w roku. Oczywiście zestawy takie produkowane są przez różne firmy. Nie będę tu ich wymieniał aby nie być posądzany o reklamę.
Tak więc nie prowadzi się odkamieniania profesjonalnych ekspresów gastronomicznych poprzez zaciąganie odkamieniacza do układu lecz zapobiega się zakamienieniu poprzez stosowanie zmiękczonej odpowiednio wody.
Ekspres CREM podobnie jak wiele innych należy do grupy ekspresów small professional. Są to ekspresy zbudowane podobnie jak duże ekspresy profesjonalne. Mają podobną pompę, podobne bojlery (wszystko jedno czy jeden z HX czy DB), podobne zawory trójdrożne, podobne grupy kawowe E61 - połączone rurkami z zaworami i bojlerami. I z podobnych powodów jak w ekspresach profesjonalnych nie zalecamy ich odkamieniania poprzez zaciąganie do układu roztworu odkamieniacza. Bardzo często bowiem się zdarza, że odkamieniacz nie rozpuści do końca kamienia kotłowego. Często spowoduje odpadnięcie kamienia od grzałki i od ścianek bojlera. Ale te odpadnięte cząstki wylądują na dnie bojlera skąd mogą następnie trafić np. na elektrozawowy, zwężki, grupy kawowe itp. Nie wszystkie tego typu ekspresy posiadają zaworki umożliwiające spuszczenie wody z bojlera i z jego dna.
Zdarza się także, że odkamieniacz owszem rozpuści kamień kotłowy ale w efekcie zaistniałej reakcji chemicznej wytworzy się w wodzie zawiesina konsystencją przypominająca rozpuszczony colagen, galaretę skutecznie zapychający cały układ wodny. Mieliśmy takie przypadki w ekspresach zlokalizowanych w świętokrzyskim. Zależy to oczywiście od składu chemicznego wody w danym rejonie.
Z ww. powodów odkamienianie ekspresów profesjonalnych i small professional wykonujemy na serwisie poprzez wymontowanie wszystkich elementów mających styczność z gorącą wodą - bojlerów, grzałek, rurek miedzianych, zaworów i zanurzenie ich w roztworze odkamieniacza (kwasu). Po takim odkamienianiu i wypłukaniu montujemy ekspres i wewnątrz wygląda jak nowy. Sposób na pewno droższy ale w 100% skuteczny.
Inaczej kwestia odkamieniania wygląda w przypadku ekspresów w których grupa kawowa połączona jest bezpośrednio z bojlerem (bojler montowany jest nad grupą kawową). W takich ekspresach zalecane jest odkamienianie poprzez rozpuszczenie odkamieniacza w zbiorniku na wodę i stopniowe przepuszczanie przez układ kawowy i parowy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi