Ja jestem bardzo zadowolony. W międzyczasie testowałem inne ekspresy, ale nie przebiły ergonomią, wydajnością i możliwościami Creme.
Został mi jeszcze Dezent do przetestowania - tylko gdyby był troszkę ładniejszy

.
Ponad trzy lata pracuje bez awarii - odkamienianie 2 razy w roku.
Co osobiście uważam za niedoskonałe?
Skróciłem rurkę do spienianie - z powodu ergonomii, bo dla mnie była zbyt długa, a spienianie na tacce mnie nie satysfakcjonowało.
Zbyt późno sygnalizuje niski stan wody - nie znalazłem w menu optymalnej opcji ustawienia.
Ciśnienie na pompie trzeba wtedy lekko skorygować śrubą regulacyjną - przynajmniej tak jest u mnie.
Duży ciężar - bardzo ciężki, dalszy transport tylko na palecie. Podkleiłem filc pod nóżki, żeby jeździł po blacie przy sprzątaniu pyłu od młynka. Z drugiej strony to może być zaletą, bo nie przesuwa się przy dokręcaniu portafiltra.
Co uważam za zalety?
Możliwość szybkiej regulacji bardzo wielu parametrów z prostego w obsłudze menu baristy. Menu jest podzielone - na podręczne, często używane baristy i rzadziej używane serwisowe. Możliwość profilowania

. Dyskretny, dobrze widoczny, fajny display oled umieszczony nad grupą - nie brudzi się i jest czytelny. Espresso w opcji włączonego jednego bojlera można stabilnie zaparzyć po 20 min, białą kawę po 35 min przy włączonych dwóch bojlerach. Można i wcześniej, ale temperatura w czasie ekstrakcji nie jest wtedy porfekcyjnie stabilna. Bardzo niski offset i bardzo stabilna temperatura w czasie ekstrakcji - sprawdzałem kilka razy. Myślę, że do małej kawiarni też się nada.
U mnie pracuje z wtyczką smart, dlatego nigdy nie czekam na zagrzanie ekspresu. Taką opcję polecam, chociaż można programować jego pracę w menu.
@Janusz z pewności zapewni dobry serwis czy pomoc online - sprawdziłem z Ascaso, więc polecam.