Autor Wątek: Ekspres kolbowy budżetowy dla studenta  (Przeczytany 4395 razy)

Offline D0M4N

• Ekspres: lelit marax pl62x
  • Młynek: starseeker e55pro
Ekspres kolbowy budżetowy dla studenta
« dnia: 08 Maj 2022, 02:03:56 »
Witam

Dzień dobry,
wszystkichm pasjonatówom kawy, jestem studentem medycyny i kawa jest dla mnie niezbędnym narzędziem do przetrwania, od dłuższego czasu pije kawę i chciałbym bardziej docenić jej walory smakowego, dlatego zawracam się do Was na forum o pomoc w celu wybrania jakiegoś budżetowego ekspresu kolbowego, niestety jako student najbardziej ogranicza mnie budżet dlatego górną granicą jest powiedzmy 600-700zł, nie zależy mi na nowym sprzęcie, chciałbym jedynie czegoś lepszego niż kawa z kawiarki z ikei, jeśli chodzi o typy kaw jakie pije to Latte, frappe i cappuccino, za wszelką pomoc i rady serdecznie dziękuję
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2022, 08:27:56 wysłana przez Fux »

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
Odp: Ekspres kolbowy budżetowy dla studenta
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2022, 10:03:04 »
Zobacz na olx używane Gaggia Classic.
Miałem przez lata ten ekspres. Kiedyś bardzo popularny i chwalony na tym forum.
https://podcastokawie.pl
Podcast o Kawie - słuchaj i pij dobrą kawę, gdziekolwiek jesteś

Offline wsedek

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maj 2022, 10:22:00 »
A jeszcze jakiś czas temu mówiło się, że tylko studenci prawa/prawnicy w pierwszy zdaniu po przywitaniu się uraczą nas informacją o wykonywanym przez siebie fachu ;) Jednak czasy się zmieniają.

Kolbowy ekspres dla studenta o ograniczonym budżecie może byc nieco rozczarowujący. Osobiście polecam Aeropress, dobrą kawę i dobry młynek - a na pewno doceni Pan walory smakowe kawy - nawet tej czarnej.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2022, 10:34:51 »
Zobacz na olx używane Gaggia Classic.
Miałem przez lata ten ekspres. Kiedyś bardzo popularny i chwalony na tym forum.

Gaggia to dobry wybór, ale biorąc pod uwagę że musiałby kupić jeszcze młynek, nie starczy mu środków.

Ja bym kupił dobrej jakości kawiarkę ( doczytałem że masz jakąś z Ikei, ale nie wiem czy nie warto jej wymienić) (120zł) albo tak jak kolega sugeruje aeropress  cena podobna , dripa ( 80zl), młynek Timemore C2 (250zł), spieniacz elektryczny do mleka (200zł) i akurat mieści się to w budżecie. Wachlarz napojów które da się tym zrobić jest już niezły.

W tej cenie da się kupić używany ekspres, ale co da ekspres bez młynka?

Ja kupiłem najpierw ekspres, a potem po jakimś czasie kawiarkę, dripa. Dzisiaj gdybym cofnął czas, zacząłbym od kawiarki i dripa a ekspres kupił później.  Najczęstszy błąd moim zdaniem jest taki, że na początku wmawiamy sobie że aby zrobić dobra kawę niezbędny jest ekspres. Prawda jest taka że ekspres bez dobrego młynka i odpowiednich umiejętności nic nie da.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2022, 11:35:01 wysłana przez Dawid1144 »

Offline D0M4N

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2022, 11:33:40 »
No to faktycznie jeśli same ekspresy kolbowe dopiero od kwot 700zł się zaczynają to jest poza budżetem co prawda mam młynek do kawy ale pewnie nie jest to klasa urządzenia o której tutaj rozmawiamy, szczerze ja sam parzę kawę już zmieloną, ale wiem że to zupełnie inny smak więc też chyba nie ma sensu kupować ekspresu kolbowego i pić wstrętną zmieloną już, ale jeśli jeszcze jakieś propozycje takich bardzo budżetowych ekspresów macie to bardzo chętnie poczytam, bo może za jakiś czas wysupłam więcej i starczy także na młynek.

@D0M4N Fajnie, że wszystko streszczasz w jedno zdanie, ale popracuj trochę nad interpunkcją.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2022, 13:00:53 wysłana przez ranGo »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2022, 11:58:31 »
Jeśli brak środków na młynek to wyjściem może być też ekspres w wykonaniu wszechstronnym. To znaczy mogący wykonywać kawę z kaw świeżo mielonych z młynka, z kaw marketowych, mielonych (sitka supercream) oraz z saszetek systemu E.S.E. Nawet najtańsze ekspresy ASCASO z termoblokami mają te możliwości. No i w każdym momencie po odłożeniu kasy na młynek można zacząć korzystać z młynka i tradycyjnych sitek. Na Pchlim Targu można trafić za te pieniądze ekspres BASIC lub ARC Black & Inox z termoblokiem. Czasami i u mnie się trafiają po serwisie...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maj 2022, 12:05:57 »
Prawda jest taka że ekspres bez dobrego młynka

A ja dzisiaj z samego rana w jednym z tematów wyczytałem że podstawą to dobra woda.
HM i komu, czemu tu wierzyć ? chyba z tą wodą to jest trochę racji.

Wiem wiem zawsze można napisać że to samo przez się wie :-[

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Beneventi Mężczyzna

• Ekspres: Solis Barista Perfetta Plus 1170 Czarny / Bosch TAS1007 / My Clever Dripper / Frenchpress / Bialetti Moka Induction 4tz
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maj 2022, 12:54:34 »
https:// www .olx. pl /d/oferta/ekspres-kolbowy-domita-lapavoni-gaggia-lelit-mlynek-demoka-CID99-IDOfwRB.html
https :// forum.wszystkookawie. pl /index.php?topic=12244.0

Wykracza trochę poza budżet, ale masz już ekspres + młynek. Jak napiszesz że jesteś z forum wszystko o kawie, to wychodzi 790 zł za całość, możesz spróbować się jeszcze targować.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maj 2022, 13:02:30 »
Powinieneś podejść do tematu trochę inaczej w mojej ocenie. Kup kawę z palarni, jakości speciality i najzwyklejszy dripper za kilkanaście złotych, ewentualnie hario v60 za dwadzieścia kilka złotych. Do tego filtry papierowe. Palarnie poproś o zmielenie kawy i zobacz jak to smakuje. Poznawaj smaki kawy, poprzez wybór ziaren, ich pochodzenia a nie obróbki. Ekspresu za kilkaset zł nie kupuj, bo to tylko zabawka. A nawet i taka zabawka bez mlynka nie zadziała zbyt dobrze. Młynek, nawet używany to kolejne kilkaset złociszy. W jakim mieście studiujesz? Może ktoś poleci fajne miejsce, gdzie możesz się udać w poszukiwaniu kawy.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maj 2022, 13:11:12 »
Powinieneś podejść do tematu trochę inaczej w mojej ocenie. Kup kawę z palarni, jakości speciality i najzwyklejszy dripper za kilkanaście złotych, ewentualnie hario v60 za dwadzieścia kilka złotych. Do tego filtry papierowe. Palarnie poproś o zmielenie kawy i zobacz jak to smakuje. Poznawaj smaki kawy, poprzez wybór ziaren, ich pochodzenia a nie obróbki. Ekspresu za kilkaset zł nie kupuj, bo to tylko zabawka. A nawet i taka zabawka bez mlynka nie zadziała zbyt dobrze. Młynek, nawet używany to kolejne kilkaset złociszy. W jakim mieście studiujesz? Może ktoś poleci fajne miejsce, gdzie możesz się udać w poszukiwaniu kawy.

I to jest pomysł warty realizacji. Niewiele się wyda a przynajmniej człowiek się dowie czy to jest to czego szuka

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj 2022, 13:20:13 »
Tu fajny zestaw który niemal mieści się w budżecie:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12244.msg253185#msg253185

Offline D0M4N

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2022, 16:02:52 »
Dziękuję bardzo za wszystkie sugestie i propozycje kupna, jeśli chodzi o miasto gdzie studiuję to Łódź, więc jeśli ktoś zna jakieś fajne miejsca do kupna kawy to chętnie się dowiem

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2022, 20:37:26 »
Przychodzi do nas wiele studentów z pobliskiej wojskowej akademii medycznej a nawet padły pytania o wolontariat w palarni.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maj 2022, 20:43:45 »
Jesteśmy na ul. Strykowskiej 33 / 43 (na krótszym boku białego budynku wewnątrz podwórza). Możesz u nas zobaczyć wszystkie dostępne ekspresy, spróbować kawy z ekspresu oraz zakupić kawę włoską lub świeżo paloną dla nas kawę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2022, 09:35:43 »
więc jeśli ktoś zna jakieś fajne miejsca do kupna kawy to chętnie się dowiem

Z Placu Hallera masz 10 minut na pieszo do Gorana (EuroCafe na Legionów) i to będzie najlepsza opcja.
W okolicy CKD najlepsza chyba Jaga na Pomorskiej (sprzedają też ziarno), chociaż sama kawa w CKD też zaskakująco dobra :)

studentów z pobliskiej wojskowej akademii medycznej

Od prawie 20 lat już nie ma WAM ;) (czepianie się szczegółów)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi