Autor Wątek: Ekspres kolbowy na początek  (Przeczytany 18704 razy)

Dawid1144

• Gość
Odp: Ekspres kolbowy na początek
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Maj 2022, 11:05:06 »
28g kawy dla jednej osoby to tak jak wypicie dwóch podwójnych espresso. Nie przyjmowałbym tego za standard, bo mało kto zniesie taka ilość kofeiny.
Trochę nie rozumiem też czemu wychodzi Ci 120ml z 6TZ. Dość dziwne.
Czyli na dobrą sprawę przepuszczasz 60ml wody przez 14g kawy, podobnie jak w espresso... Tylko że to nie jest espresso, czego sporo osób nie rozumie. Tworzenie jakichś przepisów w których robi się uzysk jak w espresso albo ściąga po 25 sekundach kawiarkę jest dla mnie bez sensu. To nie jest espresso, nigdy nie będzie, ani ciśnienie nie jest jak w espresso, ani stopień zmielenia kawy i dlatego bez sensu jest próbować stosować standardy z jednej metody w drugiej która jest inna.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2022, 11:10:25 wysłana przez Dawid1144 »

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Maj 2022, 11:25:10 »
Bo jak wyleci już 120g, to przerywam ekstrakcję - patrz filmik, który wrzuciłem. Takie 120g można potem wypić samo - bardzo smaczne a'la espresso (nie espresso i zauważam różnicę ;)), lub dolać wody i niegorsze americano.

Tylko że to nie jest espresso, czego sporo osób nie rozumie.
Nie wiem jak inni, ale ja rozumiem i to wcale nie jest tak, że przerywając ekstrakcję jak jeszcze jest trochę wody w zbiorniczku stosujemy "standardy z jednej metody w drugiej która jest inna".
Czy tylko dlatego, że w ekspresie mam jeszcze wodę w zbiorniku mam jej pozwolić lać się bez końca, zamiast ją wyłączyć?
W pewnym momencie trzeba powiedzieć dość przelewanej wodzie i ja to chcę robić w zależności od smaku kawy, a nie pojemności urządzenia.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maj 2022, 11:40:33 »
Bo jak wyleci już 120g, to przerywam ekstrakcję - patrz filmik, który wrzuciłem. Takie 120g można potem wypić samo - bardzo smaczne a'la espresso (nie espresso i zauważam różnicę ;)), lub dolać wody i niegorsze americano.

Tylko że to nie jest espresso, czego sporo osób nie rozumie.
Nie wiem jak inni, ale ja rozumiem i to wcale nie jest tak, że przerywając ekstrakcję jak jeszcze jest trochę wody w zbiorniczku stosujemy "standardy z jednej metody w drugiej która jest inna".
Czy tylko dlatego, że w ekspresie mam jeszcze wodę w zbiorniku mam jej pozwolić lać się bez końca, zamiast ją wyłączyć?
W pewnym momencie trzeba powiedzieć dość przelewanej wodzie i ja to chcę robić w zależności od smaku kawy, a nie pojemności urządzenia.

Tylko ze w kawiarce kawa jest zmielona grubiej niż przy espresso a ciśnienie dużo niższe. Jak dla mnie to wystarczajacy powód do tego żeby ekstrakcją trwała dłużej i żeby jej nie przerywać. Wątpię że kawa która jest zmielona pod kawiarkę da radę zaparzyć się przy takim ciśnieniu i gdy będziemy przerywać ekstrakcje na dobrą sprawę w połowie.

Ale to moje zdanie tylko, jak Ci tak smakuje to niech tak będzie.

Offline popcorn

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Maj 2022, 11:52:59 »
To propunuję Ci jednak obejrzeć filmik instruktażowy wpomniany powyżej (a ściślej mówiąc 2 filmiki tego gościa) i zauważyć, że taka ekstrakcja trwa 2 - 3 minuty - czyli zgaduję że jeszcze dłużej niż u Ciebie :mhh:.
Potem można spróbować tak kawę przyrządzić i wypowiedzieć się o efektach, a nie teoretyzować ;).

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Maj 2022, 12:12:03 »
To propunuję Ci jednak obejrzeć filmik instruktażowy wpomniany powyżej (a ściślej mówiąc 2 filmiki tego gościa) i zauważyć, że taka ekstrakcja trwa 2 - 3 minuty - czyli zgaduję że jeszcze dłużej niż u Ciebie :mhh:.
Potem można spróbować tak kawę przyrządzić i wypowiedzieć się o efektach, a nie teoretyzować ;).

Obejrzałem i nie jestem przekonany czy ekstrakcja trwa 2-3 minuty czy nie jest to po prostu wielokrotne przerywanie jej i wznawianie.

Swoją drogą 3 minuty to dobry czas do dripa a nie do kawiarki.
Po prostu nie mogę pojąć celu takiego tańcowania tą kawiarką.

Idąc Twoim tokiem myślenia, po co 3 minuty, spróbuj zrobić 10 minut, będzie jeszcze lepiej..
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2022, 12:14:20 wysłana przez Dawid1144 »

Offline popcorn

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Maj 2022, 12:47:40 »
Po prostu nie mogę pojąć celu takiego tańcowania tą kawiarką.
The proof is in the pudding - jak mawiają Amerykanie ;).

Idąc Twoim tokiem myślenia, po co 3 minuty, spróbuj zrobić 10 minut, będzie jeszcze lepiej..
To jaki jest Twój tok myślenia Dawid? Mój przepis jest najlepszy, jedynie słuszny, wszyscy inni piją :ohyda:? :)
Krótka ekstrakcaja - źle, długa - jeszcze gorzej ::).
Czyli jaka ma być, taka jaką Ty stosujesz? Ile to minut, sekund? Aż kawiarka wypluje całą zalaną wodę? :mhh:

Nie chcę się spierać dla samego spierania, po prostu spróbowałem takiej metody i pierwszy raz odkąd pamiętam, kawa z kawiarki mi posmakowała.
Jakiś miesiąc temu tu pisałem, że szkoda zachodu z kawiarką, bo kawa z niej jest mierna, i szkoda czasu i kawy na opanowywanie tej metody.
Myliłem się. Można w kawiarce zrobić pyszną kawę, tylko trzeba się właśnie trochę przyłożyć i wydłużyć czas ekstrakcji, zmniejszając jednocześnie uzysk.
Takie jest moje zdanie. Jedynym sposobem żeby się przekonać, czy opowiadam bzdury, jest spróbowanie tak przyrządzonego puddingu ;).

P.S. Może nasz ulubiony Moderator mógłby przenieść kilka powyższych postów do odpowiedniejszego watku? :mhh:
 :kwiat:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Maj 2022, 12:59:06 »
Mam Comandante, więc nie ma potrzeby kupować młynka. Zostaje mi rozbierać do jakiegoś sensownego ekspresu.

Jeśli możesz ciut dołożyć do tych 500 zł to skontaktuj się ze mną na priv. Znajdzie się jakiś używany ASCASO po naprawie u nas.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Maj 2022, 13:27:15 »
Ja kupiłem 6TZ i uważam, że jest w sam raz na 1 lub 2 osoby).
To chyba tak na poranne rozbudzenie? 28g kawki na jedną osobę, to niezły kop!
Ja w weekend do śniadania robię sobie przelew 500ml i daje na to 35g kawy :) Żyję

Mam z 2 lub 3 kawiarki, sprawdzę, czy któraś stalowa, ale chyba taka z nakładką/grzybkiem na wylocie Bialetti jest stalowa??, tutaj się przewinęło foto takiej.
Nawet z tej jeśli jest stalowa faktycznie mam poczucie przenikania smaku kawiarki do kawy. Może dzisiaj z ciekawości zrobię z niej kawę.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Maj 2022, 13:30:37 »
]
To jaki jest Twój tok myślenia Dawid? Mój przepis jest najlepszy, jedynie słuszny, wszyscy inni piją :ohyda:? :)
:

Zauważ że ja nigdzie nie napisałem że mam jakiś najlepszy przepis.. Po prostu czepiłem się kilku konkretnych rzeczy.
Nie ma co pisać komuś początkującemu ze z 6TZ wychodzi 120ml kawy, bo wyjdzie i 240ml. Jeśli masz taki przepis i Ci smakuje, ok niech tak będzie, ale to nie jest jedyny słuszny przepis :) co do samego przepisu, nie miałem na myśli to że jest całkiem zły, bardziej trochę kulawo wygląda choćby to że musisz zużyć 28g kawy żeby wypić 120ml,  co nie jest ani ekonomiczne, ani praktyczne, podobnie jak zakup 6TZ na jedną osobę.

Jak Ci smakuje to ok, po prostu ja bym przygody z kawiarką nie zaczynał od czegoś takiego a od bardziej konwencjonalnego podejścia. Potem można sobie eksperymentować. Ale to tylko moje zdanie.

Ja staram się zmielić tak żeby ekstrakcją była powolna, ale płynna. Kawę wsypuje prawie pod brzeg sitka, wodę pod sam zaworek. Jak zaczyna się ekstrakcją, zmniejszam gaz na palniku, ściągam jak strumień jest już bardzo jasny.
I nie mówię że mój przepis jest najlepszy, na pewno istnieje sporo lepszych.

Wracając do tematu, to co zaproponował @Janusz też jest warte rozważenia
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2022, 13:37:59 wysłana przez Dawid1144 »

Offline Beneventi Mężczyzna

• Ekspres: Solis Barista Perfetta Plus 1170 Czarny / Bosch TAS1007 / My Clever Dripper / Frenchpress / Bialetti Moka Induction 4tz
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Maj 2022, 14:06:01 »
Skontaktowałem się z Panem Januszem.
A co myślicie o używanym ekspresie Domita Classico? Dałby radę na początek?

Offline popcorn

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Maj 2022, 14:21:52 »
Zauważam, zauważam ;), tylko to było tak trochę z przekorą pisane, bo krótka ekstrakcja zła, długa zła, no to jaka? Taka jak w piosence o koteczku? Itd., itd... :D

...ściągam jak strumień jest już bardzo jasny.
A ja tego jasnego strumienia nie chcę już w mojej kawie i staram się przerwać ekstrakcję zanim się pojawi.
Polecam spróbować, lub chociaż poczytać komentarze pod wklejonym przeze mnie filmikiem, żeby się przekonać, że nie jestem odosobniony w mojej fanaberii.
Domyślam się też, że metoda ta będzie działała z każdej wielkości kawiarką, choć oczywiście najlepiej to sprawdzić samemu.

Jak Ci smakuje to ok, po prostu ja bym przygody z kawiarką nie zaczynał od czegoś takiego a od bardziej konwencjonalnego podejścia.
Tylko, że to "konwencjonalne podejście" często skutkuje kawiarką zakopaną na dnie szafki, bez szans na kontynuację tej przygody. :)
Ja właśnie jestem początkujący z kawiarką, ale tylko dzięki temu, że zaufałem temu gościowi od filmiku i dałem kawiarce jeszcze jedną szansę, bo jak wspomniałem wcześniej, metoda "tradycyjna" była dla mnie nie do przełknięcia. :szampan:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Maj 2022, 14:31:00 »
Te kawiarki E&B Lab mają ciekawe sitka i chyba w komplecie  są dwa, różnej średnicy dziurek.
》tertium non datur《

Offline popcorn

« Odpowiedź #27 dnia: 03 Maj 2022, 14:46:00 »
W komplecie jest jedno sitko, z tym że jest dość ciekawe, bo to takie dziurki w dziurce, tzn. w każdej dziurce jest 7 małych dziurek.
Można dokupić samo sitko i pasuje do standardowych bialetti 6T, lub 3T, tylko tanie one nie są i już chyba lepiej kupić całą kawiarkę.
Najtaniej znalazłem tu: https://makamade.pl/pl/products/kawiarka-e-b-lab-classic-6-filizanek-9.html

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Maj 2022, 14:51:43 »
Zauważam, zauważam ;), tylko to było tak trochę z przekorą pisane, bo krótka ekstrakcja zła, długa zła, no to jaka? Taka jak w piosence o koteczku? Itd., itd... :D

...ściągam jak strumień jest już bardzo jasny.
A ja tego jasnego strumienia nie chcę już w mojej kawie i staram się przerwać ekstrakcję zanim się pojawi.

Chodziło o to że ściągam zanim ten jasny strumień się wleje, to chyba logiczne. Jak widzę że zaczyna jaśnieć to ściągam. Tą metodą którą podałeś  musiałbym zrobić 60ml z mojej 3TZ, a po przelaniu 60ml wody strumień nie jest jeszcze jasny, wręcz przeciwnie, sporo tego ciemnego jeszcze poleci .

Offline Beneventi Mężczyzna

• Ekspres: Solis Barista Perfetta Plus 1170 Czarny / Bosch TAS1007 / My Clever Dripper / Frenchpress / Bialetti Moka Induction 4tz
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Maj 2022, 10:45:24 »
Czy ew. Ascaso Basic byłby dobrym ekspresem dla początkującego?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi