Autor Wątek: Ekspres kolbowy na początek  (Przeczytany 18716 razy)

Offline Beneventi Mężczyzna

• Ekspres: Solis Barista Perfetta Plus 1170 Czarny / Bosch TAS1007 / My Clever Dripper / Frenchpress / Bialetti Moka Induction 4tz
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix
Ekspres kolbowy na początek
« dnia: 02 Maj 2022, 08:10:11 »
Dzień dobry,
Chciałbym nieco głębiej wejść w świat kawy, poszerzyć nieco wachlarz umiejętności i smaków. Po zakupie młynka postanowiłem rozejrzeć się za podstawowym ekspresem, aby nauczyć się robić espresso. Przeszukałem kilka stron, poczytałem wpisy na różnych stronach i mam spory mętlik.  Warto inwestować w ekspres kolbowy do 500 zł, czy lepiej się wstrzymać i kupić np kawiarkę?

Wpadł mi w oko taki ekspres. Nada się do nauki?
Gaggia Gran Gaggia Prestige

skansen

• Gość
Odp: Ekspres kolbowy na początek
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maj 2022, 12:08:25 »
Lepiej się wstrzymać i kupić kawiarkę, zestaw do metod przelewowych itp. Można też rozejrzeć się za jakąś używaną maszyną ale konieczne będzie zwiększenie budżetu...

• Ekspres: Solis Barista Perfetta Plus 1170 Czarny / Bosch TAS1007 / My Clever Dripper / Frenchpress / Bialetti Moka Induction 4tz
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maj 2022, 12:21:26 »
Do metod przelewowych mam French Press i zakupiłem My Clever Dripper. Co jeszcze (poza kawiarką) powinienem zakupić? I do jakiego budżetu powinienem rozbierać żeby nie kupić złego ekspresu?

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maj 2022, 13:22:09 »
Kupić kawiarkę, eksperymentować z różnymi kawami, cieszyć się ich smakiem.
Kolba za 500 zł to proteza. Jak już zaczynać z kolbą to min Gaggia Classic na Alledrogo jest za 1189 nowa. Do tego młynek Ascaso za ok 1000 od @Janusz lub dobry młynek ręczny.
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maj 2022, 13:32:31 »
Mam Comandante, więc nie ma potrzeby kupować młynka. Zostaje mi rozbierać do jakiegoś sensownego ekspresu.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maj 2022, 15:55:52 »
Koledzy dobrze Ci radzą, kup kawiarkę. Mając taki młynek jak masz, zrobisz świetna kawę. Ja mam i ekspres i kawiarkę i dripa, i używam wszystkiego. Zdecydowanie kupiłbym jeszcze dripa i jakąś dobrą kawę do metod przelewowych. Dużo nie wydasz a sam zobaczysz co Ci podejdzie. Ja zacząłem od kupna ekspresu a potem wkręciłem się w metody alternatywne. Ekspresu też używam praktycznie codziennie, ale w dni robocze praktycznie tylko do porannego espresso, popołudniu robię dripa najczęściej.

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maj 2022, 17:20:51 »
Przelew to świetna metoda na poznanie smaków kawy. Zdecydowanie wolę niż kawiarka,  z której nie lubię kawy.
Drip, filtry No i można miliony na kawę wydawać już tylko.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maj 2022, 19:03:40 »
Zdecydowanie wolę niż kawiarka,  z której nie lubię kawy.
Dlatego Ci nie pasuje?
》tertium non datur《

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maj 2022, 23:05:16 »
Zdecydowanie wolę niż kawiarka,  z której nie lubię kawy.
Dlatego Ci nie pasuje?
Dlaczego ?
Może nie potrafię zrobić dobrej z kawiarki, choć swego czasu się starałem.
Takie ni to espresso, ni americano. Mętne.
Nie odkryłem niczego wow.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maj 2022, 23:18:47 »
To może jeszcze się podpytam, jaki rozmiar kawiarki polecacie na początek? Raczej dla dwóch osób, okazjonalnie wpadają goście. Myślałem o 4tz lub 6 tz.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Maj 2022, 07:41:26 »
Dlaczego ?
Może nie potrafię zrobić dobrej z kawiarki, choć swego czasu się starałem.
Takie ni to espresso, ni americano. Mętne.
Nie odkryłem niczego wow.
Mnie kiedyś ogólnie nie pasował smak, ale nie kawy, tylko miałem wrażenie, że od tego aluminium czymś brzydkim mi zajeżdża. Może to była autosugestia, ale ostatnio przez przypadek kupiłem sobie stalową i odbiór kawki z kawiarki zmienił się diametralnie. Pewnie znaczący wpływ miał także fakt, że teraz mam większe pojęcie o zaparzaniu. Młynki i ziarno też swoje robią, z tym, że bardziej smakuje mi napar z Venus po zmieleniu żarnami stożkowymi niż płaskimi.

@Beneventi
Nie wiem, jakie masz doświadczenie, ale zasada jest jedna: mielonki sypiemy po brzeg sitka niezależnie od jego wielkości, lekko ją uklepując, więc, jeśli kupisz większą np 6tz, to napar będziesz przyrządzał z większej ilości zmielonego ziarna, więc dobrze mieć różne rozmiary kawiarek, chyba że poprostu będziecie pić więcej kawki lub namiar wylewać ☹️
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2022, 09:15:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Maj 2022, 09:30:39 »
To może jeszcze się podpytam, jaki rozmiar kawiarki polecacie na początek? Raczej dla dwóch osób, okazjonalnie wpadają goście. Myślałem o 4tz lub 6 tz.

Ja mam 3TZ. Kawy wchodzi jakieś 15-17g do sitka, i uzyskujemy 120ml. Piję to albo sam jako czarna kawę, albo spieniam mleko i robię z tego 2 cappuccino. Z 6TZ będziesz miał 240ml, to dość sporo. Pamiętaj że z kawiarki nie da się zrobić mniej niż wynosi jej rozmiar. Ja dla gości mam french press, zresztą większość osób piję zalewajkę więc im to pasuje.

Co do smaku to przy odpowiednim zmieleniu kawa wychodzi smaczna, intensywna i trochę przypomina espresso. Na pewno można w niej wyczuć różne nuty smakowe. Ja ustawiam Timemore'a na 14 klików do mielenia i jest super.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Maj 2022, 10:10:26 »
Ja mam 3TZ. Kawy wchodzi jakieś 15-17g do sitka, i uzyskujemy 120ml. Piję to albo sam jako czarna kawę, albo spieniam mleko i robię z tego 2 cappuccino. Z 6TZ będziesz miał 240ml, to dość sporo.
To pewnie nie jest odpowiedni wątek do rozwijania dyskusji na ten temat, ale Wy uzyskujecie 120ml, a my uzyskalibyśmy maksymalnie 60 ;).

Akurat przed chwilą skończyłem kawę zrobioną w kawiarce i z 6TZ (28g kawy wsypanej) uzyskałem 120ml i to już myślę górna granica była, a wszystko ponadto by juz tylko psuło smak. Dodam, że bardzo smaczna mi wyszła - aż byłem zaskoczony.
Co prawda dopiero uczę się używać kawiarki, ale chcę to od początku robić dobrze 8) :) i korzystam z przepisu na "przerywaną" tego gościa:

Tak że zdania są tu podzielone :), ale 4, lub 6TZ to mniej więcej dobre okolice na start. (Ja kupiłem 6TZ i uważam, że jest w sam raz na 1 lub 2 osoby).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Maj 2022, 10:35:31 »
Ja kupiłem 6TZ i uważam, że jest w sam raz na 1 lub 2 osoby).
To chyba tak na poranne rozbudzenie? 28g kawki na jedną osobę, to niezły kop!
》tertium non datur《

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Maj 2022, 11:04:11 »
Byćmoże :mrgreen:. Może 6TZ to dobry rozmiar na dwoje, żeby kawką się z kimś podzielić, czyli tak, jak smakuje najlepiej :buziak:.
Co nie zmienia faktu, że dobrze rozpocząć dzień od "mocnego akcentu" ;). (Zobacz jak niektórzy rozpoczynają dzień https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=408.msg253897;topicseen#new - 2 butelki wina, a nie jakaś tam kawka  :D) .
Na pewno nie kupiłbym niczego poniżej 3TZ, bo może uroczo to wygląda na półce, ale do użytku się raczej nie nadaje ;).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi