Autor Wątek: Co się kryje za grubą blachą ECMa  (Przeczytany 11391 razy)

skansen

• Gość
Odp: Co się kryje za grubą blachą ECMa
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Kwiecień 2022, 21:25:54 »
daję słowo, że jak pojawi się jakaś usterka u mojej Classiki (prawie trzyletniej), to zamieszczę odpowiedni komentarz. Tak dla przypomnienia, bo już to obiecałem.
Mam nadzieję, że nie będziesz musiał o tym napisać. Czuje jednak, że za jakiś czas w Twojej kuchni stanie Rocket a nie ECM :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Kwiecień 2022, 21:28:41 »
Mam nadzieję, że nie będziesz musiał o tym napisać. Czuje jednak, że za jakiś czas w Twojej kuchni stanie Rocket a nie ECM
Chyba przeoczyłeś mój komentarz:

Odpowiem Ci na moim przykładzie: lubię espresso z Classiki, ale ECM wśród swoich modeli NIC więcej mi nie zaproponuje, tj espressowe fajerwerki, ale gdybym przypadkiem przeszedł na mleczne, to kupiłbym bym sobie Synchronikę, bo jako DB w podobnej cenie żaden inny mi się nie podoba.

« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 21:32:36 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Kwiecień 2022, 21:31:34 »
gdybym przypadkiem przeszedł na mleczne, to kupiłbym bym sobie Synchronikę,
Pożyjemy zobaczymy... Wcześniej pisałeś, że marzysz o Rockecie. Zostań wierny marzeniom, nie kupuj ECM z przekory...

czepianie się wypalonych styków presostatu przy takim użytkowaniu świadczy o tym, że nagrywający filmik nie ma pojęcia o serwisowaniu ekspresów.
Polskie presostaty pracujące bez przerwy, przez naście lat wyglądały dużo lepiej. Nawet jeśli załączały bezpośrednio silniki trójfazowe... Zresztą na samym filmiku nie czepiają się tyle styków, co tego, że zastosowano tani presostat.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 22:06:10 wysłana przez skansen »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Kwiecień 2022, 21:36:02 »
Pożyjemy zobaczymy... Wcześniej pisałeś, że marzysz o Rockecie. Zostań wierny marzeniom, nie kupuj ECM z przekory...
Nie zrozumiałeś - musiałbym przyjść na mleko  :chory2:

R91 tak było, ale obecnie cieplej myślę o LM LM lub GS3 MP, ale nie teraz, jak się kryzys gospodarczy skończy, bo w mojej branży robi się nieciekawie.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 21:46:01 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Kwiecień 2022, 01:36:48 »
@skansen,

Musisz uwzględnić fakt, że ludzie na tym forum mogą mieć inne zdanie, różne opinie i doświadczenia niż Ty. Dla jednego cienka gięta blacha będzie super, dla innego niekoniecznie.
Tak samo jak plastikowe trójniki, przewody i inne podobne. Ktoś powie że to wystarczy, inny będzie niezadowolony. Ktoś bez profilowania będzie uważał że nie da się zrobić dobrego espresso inny powie że się da.

Obecny Twój post jest kolejnym, z serii jakie to problemy mają inni producenci. Tylko po co?
Mają owszem, bo to zdarza się większości.

Wiele osób na forum lubi czytać Twoje merytoryczne wypowiedzi dotyczące testów, porównań  ekspresów. To jest fajne i na pewno wiele osób liczy się z Twoją opinią, w tym i ja.
Niepotrzebnie tracisz czas na posty jak ten aktualny, podważasz tylko niepotrzebnie swój autorytet.

Czekam(y) np. na posty opisujące zalety Bianki, jak Ci się z nią współpracuje, dziel się wrażeniami dot profilowania. Wszystkim co ważne w użytkowaniu tego ekspresu.

To będzie ciekawsze.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 01:53:44 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Biff

« Odpowiedź #35 dnia: 27 Kwiecień 2022, 06:41:36 »
Polskie presostaty pracujące bez przerwy, przez naście lat wyglądały dużo lepiej. Nawet jeśli załączały bezpośrednio silniki trójfazowe... Zresztą na samym filmiku nie czepiają się tyle styków, co tego, że zastosowano tani presostat.
Nie wiem jak wyglądają opisywane przez Ciebie polskie presostaty, ale wiem jak wyglądają te w ekspresach kolbowych i podtrzymuję swoje zdanie. Myślę, że w tym ekspresie zastosowano przede wszystkim taki jaki się zmieścił. Nota bene nigdy takiego nie widziałem w modelu Mechanika/Technika IV Profi na polskim rynku. Wiem, że takowe były, ale akurat w modelach z tamtych lat stosowano jeszcze gorsze rozwiązanie czyli malutki presostat Mater z mikrowyłącznikiem. Zużywał się zarówno ten mikrowyłącznik jak i przekaźnik zabezpieczający na elektronice. W 2017 weszła modyfikacja dodająca przekaźnik SSR, co tylko dowodzi, że żaden producent nie jest doskonały. W każdym razie ten konkretny problem został już wyeliminowany.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Kwiecień 2022, 08:49:51 »
Tak samo jak plastikowe trójniki, przewody i inne podobne.
Poniżej zdjęcie wnętrza Profitec Pro 700. Zdjęcie pochodzi z Naszego Forum. Widać na nim plastikowe trójniki a raczej to co z nich zostało. Lelit w Biance takich już nie stosuje. Mimo to grzejecie ciągle temat trójników w Biance a innych producentów mitologizujecie.

Obecny Twój post jest kolejnym, z serii jakie to problemy mają inni producenci. Tylko po co?
W wątkach Lelita przewija się ciągle, zupełnie nieprawdziwa narracja, że problemy które próbujemy tam rozwiązać nie zdążają się innym. To wprowadzanie innych użytkowników w błąd. Uważam, że oddzielny wątek to lepsze miejsce by to omawiać, niż rozwadniać niepotrzebnie wątek Lelitów. Ciągle za pewnym sklepem piszesz o tym jaką to ECM/Profitec jest rzekomo wyższa półką... Bo ma grubszą blachę? A co z tego, że blacha gruba jak w środku komponenty z niskiej półki lub po prostu źle dobrane co widać na filmie z pierwszego postu...

Myślę, że w tym ekspresie zastosowano przede wszystkim taki jaki się zmieścił.
ECM usiłuje kreować się na producenta solidnych maszyn, bez kompromisów w kwestii jakości. Mogli więc zastosować większy presostat i powiększyć obudowę. Mogli zastosować elektroniczny presostat. Mogli zastosować PID. Natomiast w poniższym się z Tobą w pełni zgadzam:
nie widzę w nich żadnej mitycznej jakości, mają też dla mnie wiele wad,
I dlatego irytuje mnie marketing ECM/Profitec na zasadzie - mamy obudowy z grubej blachy więc ekspresy są solidnej jakości... Rozumiem, że to taki niemiecki, niezbyt finezyjny marketing ale powtarzać te głupoty na forum kawowym?
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 09:25:09 wysłana przez skansen »

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Kwiecień 2022, 09:23:32 »
Czekam(y) np. na posty opisujące zalety Bianki, jak Ci się z nią współpracuje, dziel się wrażeniami dot profilowania. Wszystkim co ważne w użytkowaniu tego ekspresu.

To będzie ciekawsze.

Piękne słowa i górnolotne idee, szkoda że niewiele mają wspólnego z rzeczywistością, bo jakakolwiek aktywność w wątku Bianki kończy się natychmiastowo zlotem kółka przekrzykującego się jak to "cinkie blachy pękajo" i "u świagra prosto z fabryki się rozpadło". Zaraz potem wjeżdża "ja poszedłem w jakość" i już mamy standardową samonakręcającą się karuzelę. Sam w tym partycypujesz, a potem w wątkach opisujących realne i udokumentowane (a nie "słyszałem od kolegi co jest technikiem...") problemy innych ekspresów nawołujesz do rozmowy o zaletach ekspresów, bo przecież wady to ma każdy i mądrzejsze o tym nie wspomnieć.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #38 dnia: 27 Kwiecień 2022, 10:25:57 »
Przecież wątek założył "Leliciarz" więc o o co kaman? :) Użytkownicy ECM/Profitek jakoś nie zakładają wątków o tym, że Lelit jest be.
Jak napisałem, że miałem w domu maszyny obu firm i moją o nich opinię to źle? Opinia użytkownika zła. Kocham to forum :)
Bianca to nie tylko cienkie ścianki, co się tak czepiliście tych ścianek? 

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Kwiecień 2022, 11:03:36 »
Bianca to nie tylko cienkie ścianki, co się tak czepiliście tych ścianek?
Bo ECM ma grube, jak Gruba Berta :-)

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Kwiecień 2022, 11:52:15 »
co się tak czepiliście tych ścianek?

MY???  :wow2:

« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 11:55:06 wysłana przez kabzior »

« Odpowiedź #41 dnia: 27 Kwiecień 2022, 13:14:58 »
@skansen
Cytując klasyka: nie idź tą drogą oraz kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie.
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Kwiecień 2022, 13:44:34 »
@skansen
Cytując klasyka: nie idź tą drogą
Sam grzałeś wielokrotnie temat trójników w Biance. Uporczywie wklejałeś te teksty nawet gdy nie to było tematem rozmowy.
Dlaczego teraz więc nie skomentujesz trójników w Profiteku?
Zwłaszcza, że Lelit się z nich wycofał a Profitec stosuje je nadal?

kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie.
"Zginięcia" się nie obawiam. Na forum jest wszak reinkarnacja czego sam jesteś najlepszym dowodem. To już chyba twe dwudzieste forumowe wcielenie... Pamiętasz w ogóle wszystkie swoje wcześniejsze nicki?
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 14:48:34 wysłana przez skansen »

« Odpowiedź #43 dnia: 27 Kwiecień 2022, 15:16:03 »
Zginięcia" się nie obawiam. Na forum jest wszak reinkarnacja czego sam jesteś najlepszym dowodem. To już chyba twe dwudzieste (chyba było dwa razy więcej, abstrahując świetny argument wrzuciłeś do naszej polemiki) forumowe wcielenie...
Nie miałem na myśli tego rodzaju "zdarzenia", a Twoje zaangażowanie i faworyzowanie Lelita, to tylko źle wpływa na Twoją reputację niezależnego WoKowicza. Dobrze podsumował Twoje zachowanie @MacJaro dla przypomnienia :

Wiele osób na forum lubi czytać Twoje merytoryczne wypowiedzi dotyczące testów, porównań  ekspresów. To jest fajne i na pewno wiele osób liczy się z Twoją opinią, w tym i ja.
Niepotrzebnie tracisz czas na posty jak ten aktualny, podważasz tylko niepotrzebnie swój autorytet.

To będzie ciekawsze.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 16:58:30 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Kwiecień 2022, 15:44:31 »
Widać trzeba było założyć ten wątek by to do niektórych dotarło... Wcześniejsze wypowiedzi były jednak w zupełnie innym tonie. Sam zobacz ile razy grzałeś temat trójników w Biance. Bądź więc łaskaw i skomentuj ich pękanie w Profitiekach... 
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 15:46:39 wysłana przez skansen »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi