Autor Wątek: Gaggia Classic vs. Lelit Anna PL41TEM ze wskazaniem na Lelit?  (Przeczytany 3981 razy)

Offline grabek_music

• Ekspres: Gaggia Classic Pro, Bialetti 6, French Press, V60
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
Cześć,

utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że jeśli nie chcę absolutnie bawić się w mody Gaggia i mam założony nieprzekraczalny budżet 2000 zł na ekspres to z tych dwóch w tytule najlepszy będzie (biorąc pod uwagę obecną promocję w jednym ze sklepów) Lelit Anna. Prawda? A może jest jeszcze jakiś zawodnik do tej kwoty, którego przeoczyłem? Ekspres w 90% pod espresso. Reszta - bardzo okazjonalnie - latte, cappuccino - dla Żony i gości. To będzie mój pierwszy ekspres. Młyn 1zpresso K-plus.

Pozdro,
Wojtek

skansen

• Gość
Odp: Gaggia Classic vs. Lelit Anna PL41TEM ze wskazaniem na Lelit?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwiecień 2022, 23:05:32 »
Dwa lata temu wstawiłem dwa takie Lelity z PID Rodzinie do kuchni. Annę (młynek Sage już miał ode mnie) i Anitę odpowiednio Szwagrowi i Rodzicom. Są zadowoleni, nie dają się przekonać na upgrade. Przy takim budżecie jak Twój zrobiłbym jak wtedy.

Tak na dobrą sprawę, jeśli ktoś pija pojedyncze espresso bez kaw mlecznych to taki sprzęt mu wystarczy. Schody zaczynają się głównie przy większej ilości kaw mlecznych.

Co innego jeśli już wkręcimy się w hobby. Wtedy mogą pojawić się trudności z doborem akcesoriów na 57mm. Ale czas na zmianę ekspresu będzie dopiero wtedy, gdy obok postawimy jakiś high-endowy młynek. 
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2022, 23:19:54 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2022, 23:13:21 »
A może jest jeszcze jakiś zawodnik do tej kwoty, którego przeoczyłem?
ASCASO Basic oraz ARC Black & Inox.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwiecień 2022, 07:17:49 »
Dodatkowy atutem Lelita nad Gaggia jest też większy bojler (150ml vs 250ml)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwiecień 2022, 18:35:35 »
Dodatkowymi atutami ekspresów ASCASO z termoblokiem nad ekspresami z małymi bojlerkami jest stabilność temperaturowa (każde espresso zaparzane w tych samych warunkach temperaturowych niezależnie od przerw między wykonywanymi kawami) oraz para dostępna praktycznie non stop po przełączeniu - możliwość spieniania kilku dzbanków pod rząd.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline grabek_music

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwiecień 2022, 18:47:48 »
Dzięki Panowie za podpowiedzi. Poczytam jeszcze o ASCASO i jutro jakaś decyzja zapadnie ;)

Offline grabek_music

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwiecień 2022, 21:39:51 »
Tak aby ładnie zakończyć ten mój wątek... po długich rozważaniach i burzliwych dyskusjach wybór padł jednak na... Gaggia Classic Pro w czarnym macie :ups: Decydujący głos miała córka, która spojrzała na Lelit i stwierdziła: "to coś?! absolutnie nie w naszej kuchni!". Także estetyka, estetyka i jeszcze raz estetyka ;) A na poważnie, doszedłem do wniosku, że pobawię i pouczę się espresso na Gaggii, a jak mi się naprawdę spodoba i stwierdzę, że chcę to robić więcej niż 1-2 dziennie to sobie sprawię jakiegoś wypasa za milion monet.

Wojtek

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwiecień 2022, 21:49:09 »
Tak aby ładnie zakończyć ten mój wątek... po długich rozważaniach i burzliwych dyskusjach wybór padł jednak na... Gaggia Classic Pro w czarnym macie :ups: Decydujący głos miała córka, która spojrzała na Lelit i stwierdziła: "to coś?! absolutnie nie w naszej kuchni!". Także estetyka, estetyka i jeszcze raz estetyka ;) A na poważnie, doszedłem do wniosku, że pobawię i pouczę się espresso na Gaggii, a jak mi się naprawdę spodoba i stwierdzę, że chcę to robić więcej niż 1-2 dziennie to sobie sprawię jakiegoś wypasa za milion monet.

Wojtek

Najważniejsze że jesteś zadowolony i dokonałeś wyboru :) oby służył jak najlepiej

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwiecień 2022, 10:38:09 »
wybór padł jednak na... Gaggia Classic Pro
Gratuluje zakupu. Znajomy swego czasu przesiadł się z HXa na Classika właśnie. W oparciu o materiały dostępne w internecie świetnie opanował maszynę i wyciągał z niej doskonałe rezultaty. Warto się posiłkować materiałami przygotowanymi właśnie o Classiku.
Jeśli dojdziesz do wniosku, że czegoś w Gaggii jednak Ci brakuje to udaj się na blog Moja Gaggia, Moje Mody...
Oczywiście wsparcie znajdziesz też tu na Forum...

Offline grabek_music

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwiecień 2022, 13:33:53 »
Jeśli dojdziesz do wniosku, że czegoś w Gaggii jednak Ci brakuje to udaj się na blog Moja Gaggia, Moje Mody...
Oczywiście wsparcie znajdziesz też tu na Forum...

dzięki @skansen :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi