Witam wszystkich kawoszy, a w szczególności użytkowników Comandante i JE-Plus!
Szykuję się do upgrade'u z kawiarki na La Pavoni lub Robota (to już pewne), ale nadal zastanawiam się nad młynkiem;
chyba będzie to albo Komeś albo JE-Plus. (ewentualnie JX-Pro). Aktualna cena Comandante to już maksymalny budżet, więc odpada raczej opcja "dozbierać do Kinu". I na pewno chciałbym kupić nowy.
@ Comandante: jedni piszą, że się nie nadaje do espresso, inni, że jak najbardziej...

ci drudzy twierdzą, że chociaż czasem ciężko wstrzelić się w odpowiednie ustawienie i trochę dłużej nakręcić, to jednak "robi" kawę lepszą niż Kinu (za Hoffmanem). Wydaje mi się, że jakość wykonania chyba lepsza niż JE-Plus, podoba mi się też szklany pojemnik na kawę. 60 czy nawet 90 sekund kręcenia to żaden problem dla mnie. Chyba trochę za dużo płaci się za samą markę. No i ryzyko korzystania z redclixa (=jeszcze wyższa cena).
@JE-Plus: żarna dedykowane pod espresso, ktoś tu na forum pisał, że wychodzi gęste jak syrop - takie lubię. Nie przekonuje mnie ten pojemnik na kawę na magnesy. Na plus wygodniejsza i dokładniejsza regulacja niż Comandante. Oraz niższa cena.
Z góry dziękuję!