Autor Wątek: Lelit anita pl042temd - czas gotowości do pracy  (Przeczytany 2166 razy)

Offline jaroslav Mężczyzna

• Ekspres: Lelit anita
  • Młynek: Wbudowany Fred
Lelit anita pl042temd - czas gotowości do pracy
« dnia: 06 Kwiecień 2022, 18:07:33 »
Dzień dobry, mam pytanie do posiadaczy Anity dotyczące czasu gotowości do pracy. Chodzi mi o przedział, od momentu włączenia zasilania, do załączenia pompy. Nie znalazłem nigdzie w instrukcji, ale u mnie nie jestem w stanie rozpocząć ekstrakcji nie wcześniej niż jakieś 40minut od włączenia (temperaturę pracy ekspres osiąga w jakieś 10). Trochę zaczyna to być uciążliwe, stąd zacząłem się zastanawiać czy aby nie za długo? Dzięki za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2022, 19:46:15 wysłana przez jaroslav »

skansen

• Gość
Odp: Lelit anita pl042temd - czas gotowości do pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwiecień 2022, 20:28:23 »
@jaroslav możesz dokładniej opisać dlaczego nie jesteś w stanie rozpocząć wcześniej ekstrakcji?
Anita to prosta konstrukcja. Pompę można uruchomić od razu po włączeniu zasilania ekspresu - ale wtedy będzie leciała zimna woda. Sama woda w bojlerze osiąga temperaturę po dosłownie 2-3 minutach, ale dobrze poczekać chwilę dłużej na rozgrzanie grupy. Po 10-15 minutach spokojnie można parzyć kawę.... 

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwiecień 2022, 20:33:39 »
Cześć, tak jak napisałem potrzeba około pół godziny zanim po przełączeniu dźwigni od załączenia pompy, zaczyna tłoczyć wodę w prysznic. Do momentu upływu tego czasu, pompa nie reaguje na przełącznik. Woda zagrzana już dawno ( te 2,3 czy 5min- nigdy nie mierzyłem) a przełącznik martwy.
Z Twojej sugesti już wnioskuję, że to nie jest normalne.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2022, 20:56:19 wysłana przez jaroslav »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwiecień 2022, 21:27:14 »
W jakim położeniu masz wlacznik pary?

W wersji bez PiD, woda leci od razu.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwiecień 2022, 21:46:13 »
Czy wyjdę na otępiałego ignoranta, jeśli napiszę, że nie odkręcam go przy każdym uruchomieniu, bo myślałem, że ta procedura obowiązuje tylko przy pierwszym uruchomieniu zanim zassie wodę (takie odpowietrzanie)?  :sciana:

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2022, 01:14:07 »
Ogarnięte, dziękuję za czujność.  :picardpalm: Pokrętło pary, będę o nim pamiętać (:
do zamknięcia

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi