Cześć,
Dostałem w spadku ekspres do kawy Gaggia Viva Style RI8433/11. Nowy, nigdy nie był używany, ma to znaczenie w przypadku rozważania uszkodzenia uszczelki.
Nie znam się na fachowym nazewnictwie, ale opiszę jak umiem.
Po uruchomieni i gotowości ekspresu do działania, włączam na robienie kawy i woda cieknie z miejsca zaznaczonego strzałką, spod tej łyżki do której sypie się kawę, a łyżkę dokręca się do tej uszczelki gumowej.
Rozkręciłem żeby zobaczyć co i jak.
I mam kilka pytań. Czy na zdjęciu jak zaznaczyłem na czerwono, między dwoma metalowymi częściami tej metalowej ciśnieniowej kopułki powinna być uszczelka, czy tylko skręca się ją do siebie na ścisk?
Druga sprawa to ta uszczelka w tej kopułce do której dokręca się łyżkę, pod światło widać prześwity (zaznaczone na niebiesko), jakby nie dociskała do ścianek kopułki i prawdopodobnie to jest przyczyną cieknięcia, ale czy to możliwe, że nowa uszczelka i już jest wadliwa?
Po rozkręceniu kopułki, w środku widać taką maź, koloru jasno niebieskiego zmieszanego z białym. Jakby nalot, jakby smar, takie śliskie. Nie wiem co to jest? Resztki od kawy?
Mam nadzieję, że pomożecie, bo ekspres nowy i szkoda by było go nie wykorzystać.