Autor Wątek: Przesiadka z Ascaso Basic na ASCASO UNO PID  (Przeczytany 1917 razy)

Offline GrzegorzS

• Ekspres: Ascaso Uno Pid , V60
  • Młynek: Graef CM 800; Eureka Mignon
Przesiadka z Ascaso Basic na ASCASO UNO PID
« dnia: 31 Marzec 2022, 15:32:55 »
Cześć wszystkim,

Kilka tygodni temu po prawie dekadzie z Ascaso Basic przesiadłem się na Ascaso Uno Pid. Może komuś przyda się te kilka moich spostrzeżeń odnośnie takiej zmiany.

Poniżej cechy, które zwaliły mnie z nóg, a o których myślałem bardziej jako o elemencie, który będzie mało wykorzystywany w życiu. Pewnie dla większości forumowych kolegów wyda się to dziwne, że dopiero teraz to odkryłem; jednak potwierdza się reguła, że człowiek uczy się całe życie  ;):

Zachwyciła mnie możliwość całkowitej kontroli nad procesem parzenia :

1. Sterownik PID
- regulacja zakresu temperatur; lubię kawy jasno palone; niesamowite jest jak bardzo bogaty staje się smak naparu dzięki możliwości regulacji temperatur; w tym wypadku w górę
- preinfuzja w zasadzie to samo co wyżej dogranie tego parametru z typem kawy daje niesamowite wrażenia smakowe
- shot timer; to jest moja ulubiona funkcja tego sterownik;  nauczony schematem w Ascaso Basic chciałem się trzymać kurczowo wagi zaparzanej kawy oraz naparu i czasu przepływu przy założeniu maksymalnego czasu parzenia 26s; jednak w tym wypadku zaskoczyło mnie objętościowe liczenie przepływu. Jest to wspaniała sprawa szczególnie zauważyłem to przy zmiennej sile nacisku tampera otrzymujemy w założonym czasie różnej wielkości napar (co jest w zasadzie normalne), ale jest on smakowo bardzo wyrównany. W przypadku Basica można było mocno się naciąć. @Janusz nie wiem czy to moje wrażenie czy tak jest ?  :)

2. Zawór OPV; nie myślałem, że jest to tak istotne  :) regulacja jest bardzo prosta i również mocno działa na smak naparu

3. Przestrzeń pod kolbą jest troszkę mniejsza, niż w przypadku Basica, ale bez żadnego problemu mieści się waga i filiżanka do espresso

4. Wykonanie grupy oraz portafiltra robi naprawdę świetne wrażenie. Dodatki drewna to już jest wisienka na torcie

5. Moc pary jest niesamowita, operowanie dyszą jest bardzo wygodne. Jednak nie jestem fanem cappuccino, również moja lepsza połowa po znacznym skoku jakości smaku espresso zrezygnowała z cappuccino. Więc ten element będzie mało wykorzystywany w moim przypadku.

6. Poniższe rzeczy również urzekają swoją świetną funkcjonalnością
- szybka gotowość do pracy
- cichsza praca niż w przypadku Basica
- dodatkowe grzanie filiżanek
- duży zbiornik wody
- podświetlenie przy kolbie; przydaje się i to bardzo :)

Na sam koniec co nie oznacza, że najmniej ważny aspekt, wysoka estetyka; prezentuje się naprawdę wspaniale. Początkowo zastanawiałem się nad zakupem Quick Mill Pippa, ale mało znalazłem informacji na forum o marce i w głównej mierze od tych wielu lat jesteśmy przyzwyczajeni do szybkości thermoblock. Podsumowując jestem bardzo zadowolony z działania maszyny i śmiało polecam takie zmiany.

Z zabawnych faktów ze względu na umiejscowienie ekspresu ( jak możecie zauważyć w szafie) dostałem jeden punkt od małżonki, który musiał spełniać ekspres: gabaryty, a w szczególności głębokość musiały zgadzać się z możliwością zamknięcia drzwi szafy. Tak więc z miejsca wszystkie „kotłownie” moja małżonka sprytnie wyeliminowała.
Dzięki bardzo @Janusz za jak zwykle świetny kontakt i tak dokładne wymierzenie urządzenia co do 0,01 mm  :) i za kolejny ekspres  :)

Niestety jest mały minus tego wszystkiego … w ciągu tego miesiąca znacząco wzrosła konsumpcja ziarna dotarliśmy właśnie do 3 kg w cztery tygodnie co na dwie osoby pomijając gości testowych nowego ekspresu wychodzi chyba sporo.

https://images92.fotosik.pl/582/f75ef7622484acd9.jpg
Przesiadka z Ascaso Basic na ASCASO UNO PID
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2022, 15:45:14 wysłana przez Fux »

skansen

• Gość
Odp: Przesiadka z Ascaso Basic na ASCASO UNO PID
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2022, 15:21:57 »
@GrzegorzS, gratuluję zakupu. Niech służy jak najdłużej  :kawa: Twoja recenzja na pewno pomoże innym w wyborze ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2022, 15:25:39 wysłana przez skansen »

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwiecień 2022, 15:32:32 »
Miałem ten ekspres na testach i moje wrażenia są bardzo podobne do Twoich. Świetny ekspres.

Offline szuler Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cinquantotto / Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwiecień 2022, 16:09:39 »
Gratulacje,
na pewno wytrzyma 10 lat tak jak mój wytrzymał...
fajna przygoda :)
Przewiduję, że przy remoncie kuchni zadbasz o głębszą i szerszą szafkę:)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwiecień 2022, 21:37:05 »
Gratuluję i życzę samych udanych shotów ! :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Pawelc25 Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof
  • Młynek: ZF64W
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwiecień 2022, 07:55:11 »
U mnie 3kg/ m-c to już raczej norma na dwie osoby.
Więc nie jesteś osamotniony  [emoji38]

Offline GrzegorzS

• Ekspres: Ascaso Uno Pid , V60
  • Młynek: Graef CM 800; Eureka Mignon
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień 2022, 14:08:37 »
Dzięki bardzo :-) Jest radocha :-) @szuler z tą szafką to jest to jak najbardziej możliwe :D  @Pawelc25 trochę mi ulżyło, bo już przeszło mi przez myśl, że trochę za szybko idziemy w górę z kilogramami :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi