Autor Wątek: Manometr zamiast różdżki spieniającej  (Przeczytany 3652 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Manometr zamiast różdżki spieniającej
« dnia: 20 Marzec 2022, 08:49:01 »
Cześć!

Od zawsze mnie  wkurzało (żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie) te wystające brzydactwo z boku ekspresu i dzisiaj podczas pisania komentarza w innym wątku wpadłem na pomysł o likwidacji różdżki do spieniania mleka, a w jej miejsce zamontowanie manometru, który by wskazywał ciśnienie w bojlerze. Oczywiście wszystko musiałoby być zrobione profesjonalnie, z pietyzmem, nawet z manometrem z logo ECM-a włącznie.

Teraz prośba do fachowców m.in.:
¹ @Krakus
² @Janusz i mój imiennik z firmy Janusza
³ z Coffeesite Przemek z serwisu @El Espreesso
⁴ i innych z WoK-a.

Czy taka przeróbka w ogóle byłaby technicznie możliwa, bo jeśli tak, to byłbym wniebowzięty!
Uprzedzam podpowiedzi, żeby sprzedać Classikę, a kupić Puristikę (nie podoba mi zewnątrzny zbiornik) lub QM Carolę (za lekka, bojler niestalowy), za to dwa manometry w Classice wyglądałyby obłędnie i dla mnie byłoby to game over za tę kasę w ekspresach stricte do espresso.

Wielkie dzięki za wszelkie sugestie i eksperckie komentarze.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2022, 10:40:12 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Manometr zamiast różdżki spieniającej
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marzec 2022, 11:23:33 »
Sądzę, że nie powinno z tym być wiele problemów. Największy to chyba kwestia idealnego wycięcia otworu pod manometr w przedniej ściance ekspresu tak aby nie spowodować rys na tej ściance.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marzec 2022, 11:38:30 »
Największy to chyba kwestia idealnego wycięcia otworu pod manometr w przedniej ściance ekspresu tak aby nie spowodować rys na tej ściance.
Dzięki za odzew.
Średnica otworu na manometr może by pasowała do tego po wyjęciu różdżki.

Mam rozumieć, że manometr po podłączeniu w miejsce różdżki będzie wskazywał podczas grzania rosnące ciśnienie powstające w bojlerze kawowym do zadanej temperatury np 92°C, strzelam ok. 1 bara, a przy podbiciu temperatury do 140 stopni ok. 2 bara, czego oczywiście nie mam zamiaru robić.

« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2022, 11:48:02 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marzec 2022, 11:54:55 »
Nie sądzę aby ta średnica pasowała. Manometry mają dużo większą średnicę niż ten otwór.
Manometry nie da się podłączyć w miejsce różdzki do bojlera. Gorąca woda jest pobierana od spodu bojlera. Manometr musi być podłączony w górnej części bojlera. Podejrzewam, że ten bojler ma zaślepkę w miejscu do podłączenia manometru. Jeśli możesz to najpierw to sprawdź.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marzec 2022, 13:02:07 »
QM Carolę (za lekka, bojler niestalowy)

To źle, że nie stalowy?

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marzec 2022, 14:38:49 »
Manometr musi być podłączony w górnej części bojlera. Podejrzewam, że ten bojler ma zaślepkę w miejscu do podłączenia manometru. Jeśli możesz to najpierw to sprawdź.
Mam zdjęcia z innego tematu i tak jest:
To źle, że nie stalowy?
Po co mam się zastanawiać, czy mimo wszystko coś się tam nie wytrąca z mosiądzu.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2022, 14:43:04 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Biff

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marzec 2022, 18:47:02 »
Manometr na tym bojlerze nie ma najmniejszego sensu, to nie kocioł parowy. Efekt będzie Cię irytować jeszcze bardziej - ciśnienie będzie tańczyć w okolicy tego ustawionego przez OPV a w czasie ekstrakcji będzie po prostu pokazywać ciśnienie ekstrakcji (a taki przecież już masz). Szkoda zachodu i pieniędzy, a tym bardziej niszczyć ekspres, który możesz kiedyś odsprzedać kupując nowy/inny.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2022, 18:49:44 wysłana przez Biff »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marzec 2022, 18:49:52 »
Mam podobne zdanie jak @Biff . Ewentualnie można odmontować różdżkę i jej wejście zaślepić jakąś gustowną zaślepką, w sposób odwracalny.

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marzec 2022, 19:27:59 »
Szkoda zachodu i pieniędzy, a tym bardziej niszczyć ekspres, który możesz kiedyś odsprzedać kupując nowy/inny.
Miałem zamiar kupić nową kolbę, ale idą ciężkie czasy, więc trzeba zweryfikować plany.
Manometr na tym bojlerze nie ma najmniejszego sensu, to nie kocioł parowy. Efekt będzie Cię irytować jeszcze bardziej - ciśnienie będzie tańczyć w okolicy tego ustawionego przez OPV a w czasie ekstrakcji będzie po prostu pokazywać ciśnienie ekstrakcji (a taki przecież już masz).
Kurcze, a ja myślałem, że będzie pokazywał ciśnienie pary a nie pompy podczas ekstrakcji. Na 100%? Ale na początku nagrzewania ciśnienie będzie sukcesywnie rosło na tym manometrze?

@skansen
Jakbym miał jakąś zaślepkę zastosować, to już wolę patrzeć się na tę brzydką różdżkę.
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marzec 2022, 20:07:03 »
to już wolę patrzeć się na tę brzydką różdżkę.
Zacznij spieniać mleko dla wnuczki - dzieci je uwielbiają :)

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marzec 2022, 20:16:22 »
Zacznij spieniać mleko dla wnuczki - dzieci je uwielbiają
Cały czas to robię - na Elektrze.
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marzec 2022, 20:22:25 »
Off-Topic:
:ok: :ok: :ok:
To jeszcze dołącz do menu gorącą czekoladę-różdżką podgrzewa się ją sprawniej niż w garnku :)

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marzec 2022, 20:34:51 »
Off-Topic:
:ok: :ok: :ok:
To jeszcze dołącz do menu gorącą czekoladę-różdżką podgrzewa się ją sprawniej niż w garnku :)
Mam coś takiego z sitkiem i przesiewam czekoladę na piankę.
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Marzec 2022, 20:38:05 »
Miałem na myśli coś takiego. Dzieci małe i duże to uwielbiają.
Barcioc.jpg

Offline Biff

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marzec 2022, 21:12:56 »
Kurcze, a ja myślałem, że będzie pokazywał ciśnienie pary a nie pompy podczas ekstrakcji. Na 100%? Ale na początku nagrzewania ciśnienie będzie sukcesywnie rosło na tym manometrze?
Na 100%. W tym ekspresie bojler jest całkowicie wypełniony wodą, zatem w wyniku rozszerzalności cieplnej, ciśnienie wzrośnie dość szybko od zera do wartości, na którą ustawiony jest OPV.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi