Autor Wątek: Quick Mill Carola Evo PID czy ECP Puristika  (Przeczytany 3669 razy)

Offline MarcinO1

• Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: jest
Quick Mill Carola Evo PID czy ECP Puristika
« dnia: 19 Marzec 2022, 09:41:43 »
Dzień dobry wszystkim :)
Chciałbym wymienić obecny ekspres, sprawował się rewelacyjnie przez ostatnie bodajże 10 lat, dziękuję Panie Januszu :)
Obecnie celowałbym w coś w stylu Quick Mill Carola EVO PID lub ECM Puristika. Wizualnie kanciaste kształty, chromowana blacha, piję tylko espresso więc nie potrzebne mi są dodatkowe dysze, grupa E61, PID, nie ma znaczenia czy zbiornik zewnętrzny czy wbudowany, mam małą kuchnię więc wymiary mają znaczenie, kwota do 6tys, dobry serwis
Czytałem trochę postów na temat ECM Puristika i trochę ludzie piszą o problemach z przełącznikiem włączanym dźwignią, z nie działającym termosyfonem, itp.. wiadomo zawsze w jakiejś partii zdarzy sie produkt wadliwy, więc nie chcę wypowiadać się negatywnie o całym produkcie na podstawie pojedynczych postów, ale daje to trochę do zastanowienia. Tak czy siak może ktoś z formum miałby bezpośrednie doświadczenia z tymi urządzeniami i mógłby się podzielić doświadczeniami. Czy któreś z ww. urządzeń polecacie bardziej? A może warto zastanowić się nad innym sprawdzonym którego nie brałem pod uwagę?
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc

skansen

• Gość
Odp: Quick Mill Carola Evo PID czy ECP Puristika
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marzec 2022, 10:57:09 »
Obecnie celowałbym w coś w stylu Quick Mill Carola EVO PID lub ECM Puristika. (...) piję tylko espresso więc nie potrzebne mi są dodatkowe dysze, grupa E61, PID
Obie wymienione przez Ciebie maszyny mają grupę E61 i PID... Sam PID jest jak najbardziej zalecany do espresso...

Carola jest na pewno trafnym wyborem. Ewentualnie można jeszcze rozważyć jakiegoś HXa, np. NS Musica. Sporo osób używa HXów tylko do espresso uzyskując bardzo dobre rezultaty...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marzec 2022, 11:11:29 »
Ewentualnie można jeszcze rozważyć jakiegoś HXa, np. NS Musica. Sporo osób używa HXów tylko do espresso uzyskując bardzo dobre rezultaty...
Po co HX tylko do espresso?
》tertium non datur《

Offline Markoni Mężczyzna

• Ekspres: La Peppina, Aeropress, Pa Pavoni,VBM Super Digital
  • Młynek: Casadio, Zassenhaus
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marzec 2022, 11:47:33 »
[quote
[/quote]
Możnaby zadać to samo pytanie nabywcom samochodów po co kupować silnik V6 skoro w większości przypadków jeździmy w korkach lub po mieście. A jednak są nabywcy takich rozwiązań.
Podejrzewam, że w tytułowym przypadku rolę gra wymiar, cena i zastosowanie. Ciężko znaleźć alternatywę dla przedstawionych produktów.
Pewnie fani DB/SB coś wymyślą, ale cena zazwyczaj pódzie w górę.
Ja osobiście wolabłym Carolę czysto ze względów estetycznych (zbiornik obok ekspresu jakoś do mnie nie przemawia) a funkcjonalnie technika parzenia umożliwi uzyskanie takich samych efektów w filiżance.
Żeby stara przyjaźń nie rdzewiała należy ja nasączać kawą lub/i alkoholem.

Offline Busteak

• Ekspres: Gaggia Classic (2019)
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marzec 2022, 12:28:28 »
Hej, ze swoim wybieraniem ekspresu zaczynałem od Lelit Elizabeth poprzez różne inne aż doszedłem do takiego samego finału jak Ty. Pije tylko espresso/americano. Ostatecznie ukierunkowałem się na Puristike ze względu na wygląd oraz (dla mnie ważne ze względu na różne teorie spiskowe) boiler kawowy nierdzewny.
Ostatecznie kupiłem Elizabeth ze względu na niższa cenę, te same „funkcje” co obydwa droższe ekspresy ww. oraz szybszy czas gotowości.
A tak z używania na codzień to np. przestaliśmy używać czajnika elektrycznego w ciągu dnia bo wrzątek jest w ekspresie.
Patrząc na poziom ekspresów które wymieniłeś to w każdym zrobisz super kawę. Powodzenia w wyborze!

Offline MarcinO1

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marzec 2022, 12:45:11 »
Przez chwilę też myślałem żeby fajnie byłoby mieć dyszę do gorącej wody, ale jednak te ww. ekspresy jakoś wpadły mi w oko. Skoro funkcjonalność obu podobna, więc jeśli mówicie że przykładowo ECM nie jest znacząco lepiej wykonany niż Quick to 1 tys. różnicy ma znaczenie, dołożę trochę i może kupię również lepszy młynek do espresso. Teraz mam Graef CM80.
Jeszcze zapytam, widziałem że czasami dla użytkowników forum istnieje możliwość uzyskania dodatkowej zniżki, z kim w zakresie Quick Milla mógłbym porozmawiać?
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2022, 12:48:56 wysłana przez MarcinO1 »

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marzec 2022, 13:03:49 »
Gdybym nie robił mlecznych kaw pewnie wziąłbym Carola EVO PID.
Ale największym minusem szukania tego typu maszyn jest to, że jest ich tak niewiele na rynku, przez co wybór spada. Coś się nie podoba w jakimś modelu DB? Jest 100 innych do wyboru. Tutaj tego komfortu nie ma, stąd też pewnie sięganie po BD/HXy do samego espresso.

Natomiast nie wiem czy nie warto zastanowić się nad Robotem/Kazakiem/Flair jeśli ma to być tylko espresso, będzie taniej a równie smacznie, albo i lepiej ze względu na dodatkowe możliwości. Jest to kosztem mniejszej automatyzacji (chociaż np Flair 58 ma grzanie) ale coś za coś :)

Offline Celdur Mężczyzna

• Ekspres: ACS Vesuvius
  • Młynek: 1Zpresso JE-Plus, K-Ultra; Eureka Mythos Plus
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marzec 2022, 13:26:47 »
Za różnice w cenie możesz pomyśleć o dorzucenie zaworu do profilowania przepływu. Do obu modeli istnieją dedykowane kity.
Zmiana młynka też nie zaszkodzi.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marzec 2022, 13:30:58 »
Możnaby zadać to samo pytanie nabywcom samochodów po co kupować silnik V6 skoro w większości przypadków jeździmy w korkach lub po mieście. A jednak są nabywcy takich rozwiązań.
Nie trafione porównanie.
》tertium non datur《

Offline MarcinO1

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marzec 2022, 16:29:06 »
widzę że faktycznie dostępność Quick Milla Carola to jak na lekarstwo, znalazłem tylko jeden czerwony :(
A tak trochę naginając moje wymogi co byście powiedzieli o takim rozwiązaniu - Lelit „MaraX PL62X”?

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marzec 2022, 20:54:20 »
Lelit „MaraX PL62X”?
Jeśli chcesz skomplikować sobie espressowe życie, choć niektórzy twierdzą, że taki HX dorówna SB 700ml z pidem w podobnej cenie w zrobieniu porządnego espresso i obsłudze serwisowej.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12067.0
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2022, 20:57:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marzec 2022, 23:13:53 »
Carola, Puristika, owszem.
Ale dlaczego nie ECM Classika II PID?
Świetny SB.
Masz dodatkowo opcję spieniania mleka.
Nawet nie wiesz jak szybko Ci się przyda  :taktak:

coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marzec 2022, 06:57:08 »
Świetny SB.
Chyba że ta różdżka Marcina wkurza jak mnie😠 Nawet myślałem o jej zdemontowaniu, eureka!
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2022, 08:11:41 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Zygbert

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Marzec 2022, 09:34:33 »
Nie tak dawno szukałem ekspresu do czarnych kaw podobnie jak Ty, nawet gdzieś chyba na forum jest mój wątek. Sprawę przemyślałem nieco, na dziś jak jesteś przekonany, że mlecznych nie będziesz robił to poszedłbym w la pavoni albo Flair 58. Z drugiej strony jeśli miałbym dać 6k za ekspres to teraz brałbym jakiś DB (profitec pro300, elizabeth albo sage db), dlaczego? Nigdy nie wiesz kiedy funkcja spieniania mleka się przyda a ekspres zazwyczaj kupuje się na kilka ładnych lat.  I taki mały DB wydaje się perspektywicznym sprzętem.

Offline MarcinO1

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marzec 2022, 10:08:32 »
Świetny SB.
Chyba że ta różdżka Marcina wkurza jak mnie😠 Nawet myślałem o jej zdemontowaniu, eureka!

Jakbyś mi w myślach czytał :) Niestety mleka nie używam, tylko espresso, dzieci też nauczyłem pić espresso lub americano a żona woli kawę w stylu cortado. Pamietam chwile kiedy domownicy próbowali używać spieniacza do mleka w ekspresie, zostawiali brudną dyszę, mleko się zapiekało, a potem ja musiałem to czyścić... to nie są chwilę do których chciałbym wrócić ;) Kupiłem zewnętrzny spieniacz i że tak powiem nikt mi przy ekspresie nie grzebie :)

Skontaktował się ze mną Tegespl i dogadaliśmy się w sprawie Caroli :) tak więc w następnym tygodniu będę pisał o wrażeniach.
Dziękuję wszystkim za pomoc

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi