Autor Wątek: Zmiana Lelit Victoria na ...  (Przeczytany 4309 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Zmiana Lelit Victoria na ...
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Marzec 2022, 22:28:08 »
Nie stosuję WDT
Samo obracanie kolby podczas mielenia może być niewystarczające dla uzyskania pożądanej dystrybucji w sitku. Zrób prowizorkę: korek, rozłóż trzy spinacze biurowe, wciśnij w korek pod kątem, aby u góry po trójkącie były w odległości ok. 25mm. Mieszasz 10 obrotów w prawo i to samo w lewo i gotowe. Masz funnel? Jak nie to wytnij z kubka po jogurcie, aby bałaganu nie robić przy mieszaniu w sitku.

Dlaczego ubijasz mocniej przy drobniejszym mieleniu?

@Hakuri
Tamping
5 groszy na ubitą mielonkę
Zapinasz kolbę
Odpinasz
Jak moneta wgłębiła się ok. połowę to jest Oki w stosunku do prysznica. Ja zawsze sypię jeszcze mniej mielonki.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2022, 22:37:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Marzec 2022, 22:56:12 »
W większości kawariani robią gorszą kawę niż sam robię w domu więc to całkiem ciekawa opinia.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Marzec 2022, 23:41:50 »
@traker: Pomijajac doskonalenie swoich umiejętności (o czym wspominali Koledzy) pomyślałbym również o precyzyjnych sitkach i innych ziarnach.

Przy Williamie warto pamiętać o utrzymywaniu w miarę stałej ilości ziarna w hopperze.

Jeśli poprawa własnego warsztatu, zmiana sitek i ziaren nie pomoże, warto pomyśleć o konsultacjach u siebie w domu. Kilku znajomym bardzo pomogło skorzystanie z porad baristy u siebie w domu, na ich sprzęcie...

Dopiero na samym końcu pomyślałbym o zmianie sprzętu, ale zaczynając od młynka - może jakiś młynek SD będzie dla Ciebie odpowiedniejszy?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marzec 2022, 07:05:24 »
Przy Williamie warto pamiętać o utrzymywaniu w miarę stałej ilości ziarna w hopperze.
Właśnie. Czy Ty @tracker nie używasz swojego młynka jak SD?
》tertium non datur《

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marzec 2022, 08:49:37 »
Jeżeli masz blisko do Łodzi to zabierz sprzęt pod pachę i zapraszamy na kawę. Z chęcią pomogę przy stawianiu pierwszych kroków :)

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marzec 2022, 09:48:12 »
Też uważam, że musisz poćwiczyć, niedawno kupiłem Victorię i zapewniam Cię, że nic jej nie brakuje, to mój drugi ekspres :) Jestem z Poznania jakby co.

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Marzec 2022, 10:08:29 »
I jak wrażenia z użytkowania?
Pytam bardziej pod kątem robienia kaw mlecznych. Czy daje radę zaparzyć 2 espresso i spienić to nich mleko?

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Marzec 2022, 10:21:45 »
Na co dzień robię espresso dla siebie i capu dla żony, więc nie powiem :) Ale myślę że da radę spienić na 2 capu.

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marzec 2022, 10:24:48 »
Na co dzień robię espresso dla siebie i capu dla żony, więc nie powiem :) Ale myślę że da radę spienić na 2 capu.
Dzięki za info.

Offline headstar

• Ekspres: Lelit MaraX V2
  • Młynek: Lelit William PL72
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Marzec 2022, 13:32:20 »
Właśnie. Czy Ty @tracker nie używasz swojego młynka jak SD?
A jest coś niewłaściwego w używaniu młynka William jako SD? Sam tak ostatnio używam. Na początku miałem zasypany hopper, ale naczytałem się o wietrzeniu kawy itd., więc teraz wsypuję 18g, w kolbie ląduje 18g (+/- 0,1g).

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Marzec 2022, 14:12:09 »
A jest coś niewłaściwego w używaniu młynka William jako SD?
Nie dla urządzenia, ale dla ekstrakcji kawy. Przemiał nie jest tak prawidłowy/regularny jak przy zasypanym hopperze, bo ziarna podskakują.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Marzec 2022, 19:37:08 »
A jest coś niewłaściwego w używaniu młynka William jako SD?
Nie dla urządzenia, ale dla ekstrakcji kawy. Przemiał nie jest tak prawidłowy/regularny jak przy zasypanym hopperze, bo ziarna podskakują.
Dokładnie. Nawet mój młynek, który jest chyba dość dobry ma problem jak nasypie odważoną kawę na jedną porcję - espresso odpada. Tylko przelew.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi