Autor Wątek: Zmiana Lelit Victoria na ...  (Przeczytany 4313 razy)

Offline traker

Zmiana Lelit Victoria na ...
« dnia: 10 Marzec 2022, 20:12:10 »
Na jaki ekspres musiałbym się zdecydować, aby poczuć wyraźną różnicę w konsystencji espresso?
Zależy mi na większej gęstości, takie espresso jak w kawiarni. W Victorii tego nie osiągam, kawy mleczne są w porządku, ale samo espresso jest słabe. Pianka nie jest gęsta i trwała. Sama kawa jest zbyt rzadka, bez względu na intensywność.
Jakieś sugestie?

Dawid1144

• Gość
Odp: Zmiana Lelit Victoria na ...
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2022, 20:18:05 »
Na jaki ekspres musiałbym się zdecydować, aby poczuć wyraźną różnicę w konsystencji espresso?
Zależy mi na większej gęstości, takie espresso jak w kawiarni. W Victorii tego nie osiągam, kawy mleczne są w porządku, ale samo espresso jest słabe. Pianka nie jest gęsta i trwała. Sama kawa jest zbyt rzadka, bez względu na intensywność.
Jakieś sugestie?

Skąd pomysł że to wina ekspresu? Na takie rzeczy jak opisałeś ma wpływ rodzaj kawy, i sposób przygotowania, zmielenie, dystrybucja. Zdziwiło mnie to bo mam tańszy ekspres a udaje mi się przyrządzić gęste espresso ze spora ilością cremy

Offline traker

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2022, 20:53:30 »
Biorę jeszcze pod uwagę zbyt małe doświadczenie w tej kwestii. Jednak przeglądając różne filmy na yt z ekspresami Lelita, na żadnym nie widziałem idealnego "body" kawy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marzec 2022, 20:54:09 »
Polecam spróbować kawy u nas, na ekspresie DREAM PID lub UNO PID. Jak podpasuje to zmieniaj. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marzec 2022, 20:58:30 »
Mi wychodzi takie, a mam budżetowy ekspres z Lelita :) z niższej półki niż Twój.

Dużo zależy od tego jakiej kawy używasz. Im więcej robusty tym więcej cremy i jest ona gęstsza.

Ale nie wszystko wychodziło mi od razu, na początku też były różne problemy. Czytałem forum, dokupowałem akcesoria ( tamper, waga że stoperem, mieszadełko, dystrybutor) w międzyczasie przerabiałem kolejne kawy i teraz są już jakieś pierwsze  zadowalające efekty.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marzec 2022, 21:02:04 »
Biorę jeszcze pod uwagę zbyt małe doświadczenie w tej kwestii.
Nie od razu Rzym zbudowano, więc nie zniechęcaj się i jeszcze pomęcz się z Lelitem, a jakby co, to Janusz już czeka w blokach startowych ;)

Jaki masz młynek i jaką obecnie pijesz kawkę?
》tertium non datur《

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marzec 2022, 21:03:10 »
Janusz już czeka w blokach startowych

😂😂😂

Offline traker

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marzec 2022, 21:07:20 »
Młynek William PL72, najczęśniej doppio i od niedawna flat white.
Chyba muszę jeszcze trochę czasu poświęcić na przyrządzanie kawy ;)

Dawid, no całkiem fajne Ci wychodzi, tylko cremy sporo.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marzec 2022, 21:12:36 »
Młynek William PL72, najczęśniej doppio i od niedawna flat white.
Chyba muszę jeszcze trochę czasu poświęcić na przyrządzanie kawy ;)

Dawid, no całkiem fajne Ci wychodzi, tylko cremy sporo.

To akurat ze 100 % robusty, dlatego tyle cremy. Teraz mam mieszankę 50% arabika 50% robusta też z palarni Bazzara, cremy jest połowa, może 2/3 z tego. Co kto lubi :) ale zapewniam Cię że espresso wychodzi smaczne i gęste.

Masz świetny młynek i ekspres. Jak poświęcisz czas na dopracowanie przygotowania, dobierzesz dobrze kawę do swoich oczekiwań, to osiągniesz jeszcze lepsze efekty niż ja na swoim budżetowym zestawie

Dla porównania wrzucę fotkę doppio z mieszanki 80%arabiki 20% robusty od coffeelab wypalanej pod espresso

Jak widać cremy mniej, także wszystko da się uzyskać w zależności od tego co byś chciał
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2022, 21:20:34 wysłana przez Dawid1144 »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marzec 2022, 21:16:31 »
doppio
To dobrze. W te podwójne sitko ile mielonki sypiesz?  Jakie konkretnie ziarna mielesz obecnie?
》tertium non datur《

Offline traker

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marzec 2022, 21:21:42 »
doppio
To dobrze. W te podwójne sitko ile mielonki sypiesz?  Jakie konkretnie ziarna mielesz obecnie?

16-18 g, obecnie mam jeszcze końcówkę kawy Brazilliana Toucano

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marzec 2022, 21:37:09 »
16-18 g,
Dobrze byłoby ustalić testem monety 5 groszowej, ile maksymalnie możesz zmieścić mielonki (ja daję zawsze mniej niż więcej) i zmielić drobniej (potrzebna dobra dystrybucja w sitku, stosujesz narzedzie WDT?), ale tak aby uzyskać naparu dwa razy tyle przez, tak uogólniając, brazylijskie ziarna średnio palone pasują mi w czasie 28-30s, bez preinfuzji.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2022, 21:48:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marzec 2022, 21:42:12 »
16-18 g,
Dobrze byłoby ustalić testem monety 5 groszowej, ile maksymalnie możesz zmieścić mielonki (ja daję zawsze mniej niż więcej) i zmielić drobniej (potrzebna dobra dystrybucja w sitku, stosujesz narzedzie WDT?), ale tak aby uzyskać naparu dwa razy tyle przez, tak uogólniając, brazylijskie ziarna pasują mi w czasie 28-30s, bez preinfuzji.

Co to za test monety?

Offline traker

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marzec 2022, 21:42:49 »
Nie stosuję WDT, jak drobniej mielę, to często za mocno ubijam tamperem i wychodzi zbyt ciemna i kwaśna.
Poczytam, bo jednak wychodzi że muszę dalej ćwiczyć.
Dzięki za rady ;)

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marzec 2022, 21:53:23 »
Nie stosuję WDT, jak drobniej mielę, to często za mocno ubijam tamperem i wychodzi zbyt ciemna i kwaśna.
Poczytam, bo jednak wychodzi że muszę dalej ćwiczyć.
Dzięki za rady ;)

Polecam narzędzie "kazak sputnik", odmieni Twoje espresso :) i niedrogie jest

Tak to wygląda

No i oczywiście waga, najlepiej z timerem. Ustal jakąś dozę np 16g i trzymaj się niej, będzie łatwiej złapać powtarzalność.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2022, 21:55:48 wysłana przez Dawid1144 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi