Autor Wątek: Używana Gaggia Classic - alternatywy  (Przeczytany 2049 razy)

Offline Teusz

• Ekspres: Ascaso DreamUp/Flair PRO2
  • Młynek: Kinu Phoenix
Używana Gaggia Classic - alternatywy
« dnia: 26 Luty 2022, 10:53:37 »
Cześć!

Chciałbym robić dobre espresso w domu, nie boję się nauki serwisowania ekspresu. Miałem w planach upolować po taniości używaną Gaggię Classic, przeserwisować, dołożyć pida, ustawić opv, zmienić kolbę na "naked" etc., ale nie jest łatwo znaleźć coś po taniości (skoro kupuję używany, zakładam że będę musiał co najmniej zainwestować w uszczelki, jakiś zawór). Stąd pytanie - polecacie jakieś alternatywne ekspresy do szukania po aukcjach, poza Gaggią? Potrzebuję więcej haseł do wyszukiwania poza "gaggia classic" i sortowanie od najniższych. Rzucił mi się w oczy Ascaso Dream za 750zł, czy to okazja?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Używana Gaggia Classic - alternatywy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Luty 2022, 14:27:08 »
Jeśli nie przeszkadza Ci czerwony kolor to dobra cena.
Na pchlim był jeszcze Basic za 600, minus tamper i prysznic to ekspres wychodzi za 400?
Na poczatek zabawy fajna opcja.
Wszyscy polecają Rancilio silvie, również pod wzgledem późniejszego upgrade, ale ceny wysokie.
Pewnie zaraz ktoś napisze, a młynek już masz, że młynek ważniejszy..
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Teusz

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2022, 15:12:34 »
No właśnie młynek chyba wezmę po prostu mignona ze sklepu, bo różne używane to królicza nora z Alicji w krainie czarów... Z tego co widzę Dream ma termoblok czyli pid odpada, pytanie czy bez pida da się robić smaczniejszą kawę niz ta moja z automatu?

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2022, 20:47:54 »
Pewnie zaraz ktoś napisze, a młynek już masz, że młynek ważniejszy..

Dokładnie, ale to święta prawda. Bez dobrej jakości młynka o espresso można pomarzyć, nawet mając świetny ekspres. Moim zdaniem to dobrze ze ludzie są uświadamiani odnośnie młynka.

Ja bym spróbował kupic sprzęt z outletu albo używane od sprawdzonego sprzedawcy, lub po jakimś przeglądzie i serwisie. Jest na pchlim targu trochę ofert można poszukać. Ja bym poszukał jeszcze ekspresów Lelit, może coś się trafi.  Mają dobry stosunek cena/jakość ( moim zdaniem)

No ale wracając do młynka.. To jaki masz młynek :)?
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2022, 20:52:08 wysłana przez Dawid1144 »

Offline Teusz

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Luty 2022, 11:26:18 »

Jestem w trakcie ustalania jakiego młynka szukać spośród używanych. Jak się nie uda to eureka mignon jakiś.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Luty 2022, 15:35:04 »

Jestem w trakcie ustalania jakiego młynka szukać spośród używanych. Jak się nie uda to eureka mignon jakiś.

Używany młynek to dobry pomysł. Młynki mogą zmielić sporo kawy zanim żarna będą do wymiany i tak naprawdę w warunkach domowych nie wiem ile trzeba by pić kawy żeby zużyć żarna.. Podejrzewam że wiele używanych młynków po kupnie jeszcze sporo zmieli.

Co do ekspresu to obserwuj pchli targ, coś się na pewno trafi.
Jak już kupisz coś, to polecam zainwestować w dobry tamper i dystrybutor kawy. Obie te rzeczy robią różnice. No i oczywiście waga. Ja po kupnie ekspresu każdego tygodnia jeszcze coś dokupowałem, ale teraz jak już mam wszystko to aż przyjemnie robić espresso.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Luty 2022, 16:50:01 »
Niby dlaczego przytermobloku PID odpada ?
Masz na Pchlim Targu DREAMup z bojlerem za ok. 900 zł

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11973.0
oraz STEEL UNO PROF z bojlerem i dołożonym PID.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11972.0

Droższy ale nic już nie musisz dokładać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Teusz

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Luty 2022, 22:03:40 »
Nie mogę znaleźć żadnych informacji o DIY dokładaniu PID'a do termobloku. Na moją logikę implementacja regulatora w podgrzewaczu przepływowym wydaje się bardziej skomplikowana niż sterowanie temperaturą wody w bojlerze. Niestety zakup proponowanych gotowców, choć niewątpliwie opłacalny, mija się z pomysłem cięcia kosztów zastępując je wkładem własnym. Co do młynka to wygląda na to, że na start sprawię sobie któryś 1zpresso. A do prób po zakupie ekspresu będzie musiał wystarczyć timemore c2. Wracam w takim razie do polowania na gaggię, bo wychodzi na to, że taniej nie znajdę :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi