Autor Wątek: Jeśli nie Niche to co? Czyli jaki młynek do espresso w cenie poniżej Niche Zero  (Przeczytany 9952 razy)

Offline mikus Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
To logo Bellezzy nawet jakby stylizowane pod Niche (:

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
Panie i Panowie   kawka
Z racji, że moja wybranka lubi kawki o profilu orzechy, czekolada a ja bardziej lubię kawki owocowe to na chwilę obecną mamy wypracowany kompromis jedna paczka jej kawy a druga paczka mojej kawy. Zastanawiam czy młynek SD by nie wyeliminował naszego problemu ? Na chwilę obecną mamy Eureke Specialite. Tak, wiem można dokupić hoper SD oryginalny lub jakiś z etsy tylko mam wrażenie, że w tym młynku zostaje duże ilości kawy. Zawsze po zmianie kawy odkurzam go, przedmuchuje etc.
Zastanawiam czy Niche czy jakiś inny SD w ogóle zda egzamin czy smaki nie będą mieszać się? Czy nie będę miał mieszanki pozostałości kawy od mojej partnerki i na odwrót ?  :diabelek:

skansen

• Gość
@MatroX Smaki nie będą się mieszać, ale musisz liczyć się z tym, że konieczna może być zmiana nastawy grubości mielenia... Ja z tego m.in. powodu poszedłem w dwa młynki -żona woli inną kawę do mlecznych :)
« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2022, 13:56:55 wysłana przez skansen »

Offline MatroX Mężczyzna

Mamy ten sam problem ja pije espresso a moja flat white'y i jakoś owocowe nuty z mlekiem jej nie pasują   :-(
Jak zaczynałem zabawę z kawą to zawsze marzył mi się Fiorenzato F64 ale jak byłem na szkoleniu i zobaczyłem wymiary to trochę przestraszyłem się :) No nic trzeba sprzedać swój ekspres i wtedy zastanowić czy Eureka SD, Giota czy jednak Niche Zero.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Nie wiem jak inne młynki SD, ale Niche na pewno wyeliminowałby Twój "problem".
To jest właśnie główną zaletą tego młynka i do tego został zaprojektowany, żeby zmieniać ustawienia mielenia i zarazem kawy łatwo, przyjemnie i bezproblemowo, choć może chodziło im o zerową retencję? :mhh:
Jakbym tak ustawił młynek na jedną grubość mielenia i tak zostawił, to Niche byłby fajny, ale przez to, że sobie zmieniam ustawienia 3 razy w ciągu dnia, do różnych metod zaparzania, jest on świetny i za to osobiście go najbardziej cenię.
Duża, czytelna, łatwa w użyciu regulacja grubości mielenia i bezproblemowy powrót do wcześniejszych ustawień, to dla mnie główna zaleta tego młynka, a znikoma retencja i brak wielkiego hoppera to taki "dodatkowy bonus", który ja uznałem za coś oczywistego, bo nigdy nie miałem innego młynka.
Aż się prosi, żeby sobie pokręcić tym kółkiem do regulacji i spróbować kawy po... jakiemu mi właśnie przyjdzie do głowy, a nie tak, jak mam ustawiony młynek.

Oczywiście, jakby obok stał sobie jakiś topowy młynek typowo do espresso, to pewnie by nie zaszkodziło, ale jeśli ktoś chce jednym młynkiem ogarnąć wszystkie swoje kawowe zachcianki, to Niche nie ma konkurencji.

Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

skansen

• Gość
Moja żona stwierdziła jakiś czas temu, że mogłaby zaakceptować młynek SD.
Używała przez pewien czas Eureki Mignon Single Dose. Przygotowywałem jej w słoiczkach porcje kawy...
Jakby mnie kiedyś naszło na SD to mam już zielone światło od żony  :kwiat:

Offline MatroX Mężczyzna

Nie wiem jak inne młynki SD, ale Niche na pewno wyeliminowałby Twój "problem".
To jest właśnie główną zaletą tego młynka i do tego został zaprojektowany, żeby zmieniać ustawienia mielenia i zarazem kawy łatwo, przyjemnie i bezproblemowo, choć może chodziło im o zerową retencję? :mhh:
Jakbym tak ustawił młynek na jedną grubość mielenia i tak zostawił, to Niche byłby fajny, ale przez to, że sobie zmieniam ustawienia 3 razy w ciągu dnia, do różnych metod zaparzania, jest on świetny i za to osobiście go najbardziej cenię.
Duża, czytelna, łatwa w użyciu regulacja grubości mielenia i bezproblemowy powrót do wcześniejszych ustawień, to dla mnie główna zaleta tego młynka, a znikoma retencja i brak wielkiego hoppera to taki "dodatkowy bonus", który ja uznałem za coś oczywistego, bo nigdy nie miałem innego młynka.
Aż się prosi, żeby sobie pokręcić tym kółkiem do regulacji i spróbować kawy po... jakiemu mi właśnie przyjdzie do głowy, a nie tak, jak mam ustawiony młynek.
Oczywiście, jakby obok stał sobie jakiś topowy młynek typowo do espresso, to pewnie by nie zaszkodziło, ale jeśli ktoś chce jednym młynkiem ogarnąć wszystkie swoje kawowe zachcianki, to Niche nie ma konkurencji.
Elektrycznego używam tylko do espresso a ręcznego mam do metod alternatywnych :)

Moja żona stwierdziła jakiś czas temu, że mogłaby zaakceptować młynek SD.
Używała przez pewien czas Eureki Mignon Single Dose. Przygotowywałem jej w słoiczkach porcje kawy...
Jakby mnie kiedyś naszło na SD to mam już zielone światło od żony  :kwiat:
@skansen  nie miałeś robić porównania Eureka Specialite do SD? Bo w wątku o SD nie widziałem porównania :( :(

Ktoś zamawiał ostatnio Niche? Ile czeka się ?

skansen

• Gość
@skansen  nie miałeś robić porównania Eureka Specialite do SD?
Porównywałem do siebie tylko Niche, Eureka SD i G-IOTA.
Speciality nie miałem. @pawel890  przesiadł się ze Speciality na Mignona SD, trzeba poszukać w jego postach porównania lub o nie go poprosić...

Offline popcorn

Biały Niche to już prawie standard obok Bianci na youtubie ;), więc nie ma się co długo zastanawiać skansen :). Dodatkowo WAF jest też wysoki.
Chyba, że chcesz pójść pod prąd i z przekory nie kupić "tego co wszyscy", jaki to trend też daje się tu na forum zauważyć, to bierzesz coś innego. Potem już tylko zostaje jakiś z płaskimi żarnami, robiony u Valeriego na zamówienie i mówisz żonie, że to już ostatni :mrgreen:.

Elektrycznego używam tylko do espresso a ręcznego mam do metod alternatywnych :)
Fakt :ok:, że tego ręcznego też jest dobrze używać, jak się go już kupiło, ale właśnie taki Niche skłania do lenistwa.

Ktoś zamawiał ostatnio Niche? Ile czeka się ?
Ja zamówiłem 2 dni temu, a ile się czeka to zobaczymy. Kiedyś mnie pozytywnie zaskoczyli i wysłali prawie miesiąc przed zapowiadanym terminem i teraz też jestem przy nadziei ::).
Jeśli nikt Ci nie da jakichś aktualnych informacji w międzyczasie, to dam znać jak dojdzie (teoretycznie czerwiec).

Offline MatroX Mężczyzna

@skansen dzięki. Poczytam :)
@popcorn Jak będę zamawiać Niche to czarny, bo dzbanek czarny a chyba czarny z srebrnym będzie dobrze prezentować się :)

Offline popcorn

To dopiero teraz dopisałeś MatroX, że też masz Biance. W takim razie to sorry, ale nie możesz sobie kupić czarnego, bo na youtubie każdy biankowicz ma białego ;), więc tylko taki wchodzi w rachubę :D.
Poza tym, to już chyba sama nazwa mówi, że do Bianci pasuje biały, no chyba że masz jakieś yin-yangowe zapędy? :mhh: :)

Offline MatroX Mężczyzna

@popcorn Jak zdecyduje się na Niche to raczej czarny bo wiesz do czarnego dzbanka od Fellowa nie będzie pasować biały :evil: ale zmartwiła mnie informacja na stronie, że wysyłka wersji europejskiej planują dopiero w lipcu  :-\ :'( :(

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
To spróbuj w międzyczasie młynek G-IOTA. Mogę Ci podesłać na próby.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
Pytanko ile teraz wychodzi taki Niche w całości ze wszystkimi opłatami w pln? Pytam bo niedługo rozpoczynam przygodę zakupową i zaczynam od młyna.
Czy jako początkujący odczuje różnice między stożkiem a płaskimi żartami?
Ew jakie alternatywy do Niche w okolicy max 3k pln?

Offline MrBobert:) Mężczyzna

• Ekspres: Perkolator, gaggia
  • Młynek: Eureka minion single dose
Czołem, ja tylko chciałem powiedzieć, że może tez warto pomyśleć o tym że niche ma ziarno w kształcie stożka a na przykład taki już o to gi ota to ma jednak lepszej formy żarno płaskie. Ja nie będę się tutaj kłócić, które jest lepsze po prostu daje coś o czym warto pomyśleć przed kupieniem. Żarno stożek = espresso bardziej mocne i agresywne
Płaskie żarno = bardziej takie mniej mocne i można trochę lepiej rozróżniać poszczególne niuonse
 :jezyk:
lol

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi