Autor Wątek: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu  (Przeczytany 16438 razy)

Offline nike21 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Kwiecień 2022, 21:50:53 »
Mam jeszcze pytanie odnośnie możliwości robienia shotów jeden po drugim. Ile można na raz ich zrobić bez czekania na dogrzanie boilera w Biance, R58 czy Duo MN? Nie chciałbym w przypadku konieczności zrobienia powiedzmy 10 kaw dla gości stać przy kolbie pół godziny...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Kwiecień 2022, 22:03:36 »
Ile można na raz ich zrobić bez czekania na dogrzanie boilera w Biance, R58 czy Duo MN? Nie chciałbym w przypadku konieczności zrobienia powiedzmy 10 kaw dla gości stać przy kolbie pół godziny...
Jeśli nie będzie korzystać z profilowania to czas będzie podobny w każdym z tych ekspresów.
Jeśli jednak zależy Ci na czasie zostaje Bezzera DUO TOP DE czyli wersja z programowaniem. Automatyka wówczas kontroluje ekstrakcję a Ty w między czasie możesz spieniać mleko lub robić inne rzeczy nie rozpraszając uwagi na kontrolę ekstrakcji.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Kwiecień 2022, 22:08:07 »
W R58, Duo, Matrixie bez czekania. Osobiście jak mam gości 80% pija kawy z mlekiem.
Używając kolby z podwójną wylewką robię dwa pojedyncze espresso z 20g, następnie spieniam mleko ok 350 ml. Dwa cappucino gotowe. Powtarzam to samo i mam kolejne dwa. Na koniec dopio tą samą kolbą 20g. Jak gości nie mam to na co dzień korzystam z kolby NPF do dopio, a cappu robię tak jak napisałem wyżej. Spokojnie zrobisz i więcej bez problemu. Bianki nie znam, ale tego rodzaju ekspresy dadzą radę bez problemu.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline nike21 Mężczyzna

« Odpowiedź #93 dnia: 05 Kwiecień 2022, 06:37:43 »
zostaje Bezzera DUO TOP DE
Myślałem o tym ekspresie bo to by było kolejne ułatwienie dla żony. Wole jednak klasyczną grupę E61 bo chyba jest bardziej popularna. W sumie to nie wiem czemu nie zrobili w tym ekspresie grupy pod klasyczne PF.

Bianki nie znam, ale tego rodzaju ekspresy dadzą radę bez problemu.
Na jednym z filmików o Biance koleś opowiadał o + i - po roku użytkowania i m.in. wymieniał to że można zrobić tylko 2 shoty pod rząd a potem trzeba czekać kilka min na dogrzanie boilera. Tylko to koleś z USA więc może na wersji 110V tak jest a na 230V już nie. W sumie to spotkałem się w innym temacie z podobnym problemem wolniejszego dogrzewania urządzenia w wersji 110V.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Kwiecień 2022, 09:09:14 »
Na jednym z filmików o Biance koleś opowiadał o + i - po roku użytkowania i m.in. wymieniał to że można zrobić tylko 2 shoty pod rząd a potem trzeba czekać kilka min na dogrzanie boilera.
Grzałka w bojlerze kawowym Bianki ma 1400W i na pewno nie ma żadnych problemów z ponownym dogrzaniem bojlera. W filmie mogli natomiast wspominać o czasie potrzebnym na stabilizację temperatury na grupie E61 przy robieniu wielu shotów pod rząd. Jest to cecha grupy E61, nie ekspresu. Nie ma to większego wpływu na kawę dla gości-goście raczej się nie zorientują. Teoretycznie lepiej pod tym względem może wypadać Bezzera DUO TOP DE z elektrycznie dogrzewaną grupą. Jeśli bardzo Ci zależy na stabilności temperaturowej przy wielu shotach z rzędu to nie ma co iść w E61. Tutaj przykładowy wątek do lektury: https://www.home-barista.com/espresso-machines/saturated-group-vs-e61-group-on-temperature-repeatability-t12594.html
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2022, 09:32:11 wysłana przez skansen »

Offline nike21 Mężczyzna

« Odpowiedź #95 dnia: 05 Kwiecień 2022, 10:05:27 »
Jeśli bardzo Ci zależy na stabilności temperaturowej przy wielu shotach z rzędu to nie ma co iść w E61.
Nie będę kupował ekspresu dla 3-4 imprez w roku gdzie musiałbym zrobić ok 8-10 kaw (50:50 czarne i cappu). Myślę, że przy odpowiednim zaplanowaniu kolejności kaw tak jak to opisał wyżej @MacJaro jestem w stanie w kilka minut przygotować wystarczającą ilość kaw w ok 5 minut. W zupełności mi to wystarczy, a np. 4 kawy pod rząd to już w ogóle żaden problem.

Grzałka w bojlerze kawowym Bianki ma 1400W i na pewno nie ma żadnych problemów z ponownym dogrzaniem bojlera.
Jemu jednak chodziło o pojemność boilera: youtube.com/watch?v=xcBEW9mdEns#t=7m32s. Zastanawiam się tylko jak to jest możliwe skoro konkurencja ma nawet ciut mniejszy boiler kawowy.

Podsumowując obojętnie, który z tych trzech ekspresów wybiorę będzie ok. Sercem jestem za Bianca, rozumem za pozostałą dwójką :). Muszę je wszystkie obejrzeć na żywo. Dla mnie wziąć śrubokręt i coś poprawić nie stanowi problemu. Nawet jakieś drobne naprawy czy wymiany też ogarnę. W końcu jestem inżynierem :lol2:. Ktoś już pisał na forum, że powinna być możliwość poskładania własnej konfiguracji ze wszystkich dostępnych modeli :taniec:.

Ekspres i tak będzie stał częściowo schowany w kąciku na blacie kuchennym więc głównie będzie widoczny od frontu i z góry. Przy okazji rozkminiłem wczoraj jak pociągnąć zasilanie i odpływ za szafkami :hihihi:.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Kwiecień 2022, 10:20:01 »
Grzałka w bojlerze kawowym Bianki ma 1400W i na pewno nie ma żadnych problemów z ponownym dogrzaniem bojlera.
Jemu jednak chodziło o pojemność boilera: youtube.com/watch?v=xcBEW9mdEns#t=7m32s. Zastanawiam się tylko jak to jest możliwe skoro
Nie wierz we wszystko co zobaczysz Interenecie :) Czas samego dogrzana nie jest problemem, łatwo można go policzyć. Grzałka w wersji US ma 1000W. Zakładając 100ml wody na shota, temperaturę wody gorącej 95 stopni i zimnej 15stopni grzałka potrzebuje ok 34 sekund na dogrzanie takiej ilości wody. Nie ma ona oczywiście sprawności 100%, PID nie włącza jej cały czas, ale tak czy inaczej nie powinna mieć żadnego problemu z dogrzaniem wody. Problemem przy E61 może jednak być sam czas stabilizacji. Dlatego tą grupę coraz rzadziej spotka się w kawiarni.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2022, 11:26:32 wysłana przez skansen »

« Odpowiedź #97 dnia: 05 Kwiecień 2022, 12:52:19 »
W Bezzerze możesz sobie ustawić priorytet  jednego lub drugiego bojlera, w zależności od potrzeby w danej chwili. Zapewnie w Lelicie również.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 05 Kwiecień 2022, 21:35:29 »
W Bezzerze możesz sobie ustawić priorytet  jednego lub drugiego bojlera (...)Zapewnie w Lelicie również.
:nienie: Bianca nie ma takiej opcji.
Bianka, Rocket R58, Profitec P700 nagrzewa najpierw bojler kawowy a następnie parowy. Chłop z tego filmu coś pokręcił. Na YouTube nie da się edytować wysłanych już filmów, więc bym go za to nie kamienował :)

« Odpowiedź #99 dnia: 05 Kwiecień 2022, 21:40:43 »
W Bezzerze możesz sobie ustawić priorytet  jednego lub drugiego bojlera (...)Zapewnie w Lelicie również.
:nienie: Bianca nie ma takiej opcji.
Bianka, Rocket R58, Profitec P700 nagrzewa najpierw bojler kawowy a następnie parowy. Chłop z tego filmu coś pokręcił. Na YouTube nie da się edytować wysłanych już filmów, więc bym go za to nie kamienował :)

W sumie takie proste rozwiązanie powinno być w każdym DB.

Offline nike21 Mężczyzna

« Odpowiedź #100 dnia: 14 Kwiecień 2022, 21:32:59 »
No dobra chłopaki. Zakupy zrobione więc czas uzupełnić profil. Dziękuję wszystkim za pomoc i tu w wątku i na PW i nawet osobiście u kolegi @premium . Jestem pewien, że wybrany przeze mnie zestaw posłuży mi długo i będzie umilał każdy dzień dobrą kawą. Do następnego! (problemu ;))
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2022, 21:35:08 wysłana przez nike21 »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Kwiecień 2022, 21:37:21 »
Do następnego! (problemu )
Młynek bym wykluczył.
》tertium non datur《

Offline nike21 Mężczyzna

« Odpowiedź #102 dnia: 14 Kwiecień 2022, 21:41:36 »
 :lol2:

skansen

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Kwiecień 2022, 22:36:26 »
Zakupy zrobione więc czas uzupełnić profil
Gratuluje zakupu. Gdybym miał kupować dzisiaj swój zestaw wybrałbym podobnie.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Kwiecień 2022, 12:31:04 »
Gdybym miał kupować dzisiaj swój zestaw wybrałbym podobnie.
Znaczy eSkę?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2022, 12:33:53 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi