Autor Wątek: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu  (Przeczytany 16461 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Marzec 2022, 01:03:38 »
1. młynek - początkowo zakupiłem Eureka mignon specialita, ale po pierwsze pierwszego wieczoru przestała działać (to pewnie jakaś usterka co można by było naprawić), ale po drugie i najważniejsze ona strasznie bałagani naokoło podczas sypania zmielonej kawy do kolby i dodatkowo uchwyt do kolby jest mz wyjątkowo marnej jakości. Trzecie to regulacja - dość kłopotliwa bo kręcenie jest kilkuobrotowe, więc nigdy nie wiadomo jak to jest...
Zatem zdecydowałem się oddać urządzenie następnego dnia i po wizycie w show roomie jednego ze sklepów wybrałem Ceado E6P - moim zdaniem super maszyna. Bardzo dokładna regulacja oraz rewelacyjna dokładność wysypywania zmielonego ziarna - wszystko trafia do kolby i nie ma naokoło żadnego bałaganu.
Przymierzałem się do tego młynka, ale po Twoim wpisie mam mieszane uczucia. Wybrany przez ciebie Ceado E6P to jednak inna półka finansowa. Nasuwają się wnioski, że bez 3k zł. nie ma mowy o przyzwoitym młynku...

I tu się nie zgodzę.

ECM S-Manuelle co prawda bez programowanej czasowo dozy, ale da się żyć. Cena ok 2350,- Jakość przemiału nie odbiega od Ceado. Miłem 2 lata wiec wiem co piszę.
Ewentualnie nowa wersja Fiorenzato F4 E z nowym ekranem, programowaniem. Minimalnie mniejsze żarna 58 mm nie są problemem i specjalnej różnicy w przemiale nie zauważysz.
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2022, 01:41:13 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Marzec 2022, 06:20:38 »
ECM S-Manuelle
i Profitec, mam na myśli młynki tych firm, w porównaniu z młynkami Ceado mają słabsze obudowy.
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2022, 06:23:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Marzec 2022, 06:38:37 »
E5P jest nieco tańszy i równie dobry. Śruby z pokrętła można wyrzucić i nic się nie zmieni w funkcjonalności.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Marzec 2022, 09:28:18 »
Ten ECM ma 12g retencji. Dużo więcej niż Ceado i Eureka.

« Odpowiedź #64 dnia: 26 Marzec 2022, 19:49:08 »
Ten ECM ma 12g retencji. Dużo więcej niż Ceado i Eureka.

Testowałeś osobiście?

Kupując młynek OD musisz liczyć się z retencją, dla mnie ważniejsza powtarzalność.

« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2022, 20:01:06 wysłana przez MacJaro »

« Odpowiedź #65 dnia: 26 Marzec 2022, 19:56:46 »
No to idziemy jeszcze taniej, po taniości  :D

ECM S-Manuelle 54 cena 1800,-  cena zbliżona do Mignona, co prawda bez programowanej czasowo dozy ale za to jakość  przemiału lepsza i nie śmieci na około. 

Offline roman66

« Odpowiedź #66 dnia: 27 Marzec 2022, 13:12:09 »
@MacJaro  dzięki za propozycję :ok:. Muszę na spokojnie przegryźć się z tematem.Im dalej w las tym retencja większa :lol2:.

« Odpowiedź #67 dnia: 27 Marzec 2022, 15:13:51 »
@MacJaro  dzięki za propozycję :ok:. Muszę na spokojnie przegryźć się z tematem.Im dalej w las tym retencja większa :lol2:.

Kup SD i pozbędziesz się koszmarów  ;)
Lub wyluzuj, zmień podejście, rób kawę i się nie przejmuj.
Najważniejsze to co w filiżance.
 kawka

Offline roman66

« Odpowiedź #68 dnia: 27 Marzec 2022, 17:21:41 »
Kup SD i pozbędziesz się koszmarów  ;)
Lub wyluzuj, zmień podejście, rób kawę i się nie przejmuj.
Najważniejsze to co w filiżance.
 kawka
Aktualnie użytkuję Eurekę Zenith 60 i jestem gólnie zadowolony, ale to jest młyn użyczony przez kolegę i będę musiał go niedługo oddać. Ponadto z uwagi na ograniczoną ilość miejsca jak również budżet bez gumy  :evil: myślę o czymś mniejszym i dlatego biorę pod uwagę Eurekę Specialitę. Gdyby kawa była jedynym moim konikiem to byłoby prościej... Jednak na pierwszym miejscu sprzęt audio i muzyka...

Offline nike21 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Ceado E37J
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Marzec 2022, 08:09:03 »
We wtorek będę miał okazję zobaczyć Biankę v3 bo takowa przybyła w rodzinie. Wtedy podzielę się swoją aktualną opinią 

I jak wrażenia? Coś się zmieniło w Twojej opinii? Ja chyba zdecyduje się na obejrzenie i pomacanie przed zakupem, ale i tak najbardziej skłaniam się ku temu ekspresowi... No i w kwestii młynka pójdę za radami z forum i wezmę Ceado E6P. Trochę liczę na to, że bez częstych zmian kawy (bo zazwyczaj pije jedną przez dłuższy czas) uda mi się ten sprzęt jak to mówią na youtubie, set and forget :).

« Odpowiedź #70 dnia: 01 Kwiecień 2022, 23:39:57 »
We wtorek będę miał okazję zobaczyć Biankę v3 bo takowa przybyła w rodzinie. Wtedy podzielę się swoją aktualną opinią 

I jak wrażenia? Coś się zmieniło w Twojej opinii? Ja chyba zdecyduje się na obejrzenie i pomacanie przed zakupem, ale i tak najbardziej skłaniam się ku temu ekspresowi... No i w kwestii młynka pójdę za radami z forum i wezmę Ceado E6P. Trochę liczę na to, że bez częstych zmian kawy (bo zazwyczaj pije jedną przez dłuższy czas) uda mi się ten sprzęt jak to mówią na youtubie, set and forget :).

Niewiele się zmieniło, w czwartym dniu eksploatacji wystąpił problem z bojlerem pary, brak kontroli temperatury. Ekspres wrócił do sprzedawcy. Szwagier się zniechęcił i będzie coś innego.

Offline nike21 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Ceado E37J
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Kwiecień 2022, 16:20:15 »
Awarie się zdarzają w każdym ekspresie i tego się przewidzieć nie da. Ale ostatnio ciągle czytam, że komuś coś w Biance nie działa albo źle działa... I tak myślę czy ta profilacja ciśnienia jest mi do szczęścia potrzebna i czy nie wybrać jednak Rocketa. Tylko chyba wolałem stalowe bojlery zamiast miedzi. Akcesoria też na plus u Lelita.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Kwiecień 2022, 16:25:44 »
Jeśli nie Bianca to proponuje wycieczkę do @Janusza do Łodzi - masz rzut beretem z Poznania. Może wrócisz do Poznania z Barista Baby albo jakąś Bellezzą :)   

« Odpowiedź #73 dnia: 02 Kwiecień 2022, 16:54:55 »
Awarie się zdarzają w każdym ekspresie i tego się przewidzieć nie da. Ale ostatnio ciągle czytam, że komuś coś w Biance nie działa albo źle działa... I tak myślę czy ta profilacja ciśnienia jest mi do szczęścia potrzebna i czy nie wybrać jednak Rocketa. Tylko chyba wolałem stalowe bojlery zamiast miedzi. Akcesoria też na plus u Lelita.

Wpadki zaliczają wszystkie firmy, tylko niektóre częściej    ;)
Szwagier w końcu dał się przekonać do Bezzery, będzie Matrix.
Dzięki temu ja będę miał z górki, nauka potrwa o wiele krócej.    :hihihi:

A tak bez ironii, to nie czytałem na forum o problemach z Bezzerą, QM czy Rocketem.
Doświadczenie i historia robią swoje.

« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2022, 16:59:55 wysłana przez MacJaro »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Kwiecień 2022, 17:00:37 »
Wpadki zaliczają wszystkie firmy, tylko niektóre częściej   
Są jakieś statystyki odnoszące się do ilości sprzedanych ekspresów?

A tak bez ironii, to nie czytałem na forum o problemach z Bezzerą, QM czy Rocketem.
Doświadczenie i historia robią swoje.
Jesteś nieobiektywny. Tutaj dwa pierwsze z brzegu wątki o problemach z Rocketem:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11530.msg241412#msg241412
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12043.msg249984#msg249984

Sam Rocket działa kilkanaście lat krócej niż Lelit... Ekipa Rocketa wywodzi sie z ECM, proponuje doczytać nawet na forum dlaczego się rozstali z ECMem.

« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2022, 17:07:28 wysłana przez skansen »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi