Autor Wątek: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu  (Przeczytany 16456 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Luty 2022, 02:38:59 »
Jak rozsądnie wydać Twój budżet prawie nieograniczony?  ;)

Bezzera Matrix Top MN, skonstruowana i wyprodukowana w Italii w firmie z ponad 100 tradycją i wiedzą.

Rocket R58 Cinquantoto firma młoda ale już w zasadzie legenda.

Powyższe ekspresy DB, czas nagrzewania 15 min wystarczy,

Ceado E6P świetny przemiał, prosta regulacja, proste czyszczenie. Trafia w punkt, nie zaśmieca otoczenia.

kosmiczny Mazzer Jolly V Pro Electronic

Fiorenzato F64 Evo nowa wersja

konkretny sprzęt na lata. Nie będziesz go chciał wymieniać za rok czy dwa.

Zapomnij o Mignonach, to taka ładna kolorowa wkurzająca zabawka.
Miałem to 2 dni. Tfu…

kawka
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2022, 02:42:36 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Luty 2022, 09:18:07 »
Zaczynanie przygody od bardzo zaawansowanej maszyny niesie ze sobą ryzyko łatwego zniechęcenia.
Nie zgodzę się. To może miało swoje uzasadnienie 20 lat temu, kiedy topowe maszyny to były HX'y, które z racji zasady działania wymiennika trzeba umieć kontrolować, flushować i głaskać. Teraz jest łatwiej.

Bo co wpływa na dobrą kawę? Oczywiście w skrócie:
- temp wody
- ciśnienie wody
- dystrybucja kawy i cała otoczka

Obecnie większość topowych, a nawet ekspresów ze średniej półki ma możliwość bardzo precyzyjnej kontroli temperatury, ciśnienia itd. Więc odpadają Ci dwa pierwsze, moim zdaniem najważniejsze zmienne. Można się skupić na dystrybucji i całym kawowym "rytualne". W słabej maszynie musisz myśleć o wszystkim. A na początku nie wiesz czy czy kawa jest kwaśna, bo masz za małą temperaturę, przestrzeliłeś z przemiałem czy złapałeś kanał.

Oczywiście zgadzam się, że jak ktoś myśli, że wyda na kolbę 10k i mu się kawa sama będzie robić zawsze idealnie to się może przejechać, no ale zakładam że zainteresowany ma chociaż minimalną wiedzę, lub sprzedawca go uświadomi, że dobra kawa to nie jest takie hop-siup.

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Luty 2022, 10:41:30 »
Ceado E6P świetny przemiał, prosta regulacja, proste czyszczenie. Trafia w punkt, nie zaśmieca otoczenia.

Ja osobiście zastanawiam się nad tym G-RISTO TITANIUM CARBON BLACK, głównie ze względu na wagę. Co właścicieli E6P przekonało do kupienia jednak młynka który mieli z tego co rozumiem przez określony czas?
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Luty 2022, 11:34:36 »

Ja osobiście zastanawiam się nad tym G-RISTO TITANIUM CARBON BLACK, głównie ze względu na wagę. Co właścicieli E6P przekonało do kupienia jednak młynka który mieli z tego co rozumiem przez określony czas?
Na pewno nie to, co wytłuściłem, a to co napisał @MacJaro
》tertium non datur《

Offline adiki

« Odpowiedź #34 dnia: 24 Luty 2022, 11:57:35 »
Ale czy G-Risto tez tego nie ma? Może poza łatwym czyszczeniem

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Luty 2022, 12:07:10 »
Ale czy G-Risto tez tego nie ma? Może poza łatwym czyszczeniem
Ja nie miałem okazji testować G-Risto, więc porównania nie jestem w stanie zrobić.
Natomiast z perspektywy wyboru młynka podstawowym parametrem to powinna być jakoś przemiału, brak zbrylenia oraz dokładne sypanie do PF, a nie naokoło.
Reszta to kwestia wygody obsługi, jakości i preferencji pewnie różnie przez różnych odbierana w poszczególnych produktach
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Luty 2022, 12:16:10 »
Też stałem przed takim wyborem jak Ty, tzn. Ceado E6P vs G-RISTO z wagą, wziąłem ten drugi i jestem zadowolony. Dobrze i szybko mieli, nie zbryla kawy (ma chyba na obwodzie żaren clump crusher). U mnie zdecydowało bezpośrednie ważenie i cena, tzn. zmieszczenie się w wyznaczonym budżecie wraz z ekspresem, a także bardzo dobre opinie od innych użytkowników, jest m.in. wątek z tym młynkiem na forum. Jedyne co mi się nie podoba to wielki kanciasty hoper, ale już się przyzwyczaiłem Trzeba sobie zdawać sprawę z gabarytów tego młynka czy zmieści Ci się w planowanym miejscu w kuchni, dla porównania warto też ustawić oba młynki obok siebie, może @Janusz ma taką możliwość u siebie na wzorcowni? Do tego młynka "szarpnąłem" się na Bellonę, jak dla mnie zestaw idealny na start z kolbą.
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2022, 12:22:03 wysłana przez radekzaj »

« Odpowiedź #37 dnia: 24 Luty 2022, 14:00:36 »
Odkąd przestałem się przejmować idealną wagą kawy w sitku a skupiłem się na jej prawidłowym zmieleniu, uformowaniu stożka, niezbyt mocnym ubiciu tamperem, to shoty wychodzą raz za razem prawidłowe. Espresso jest takie jakie powinno być perfetto, profondo, potente.
Zapraszam do siebie niedowiarków na kawę.
„Na młynku” ustawiam czas mielenia dostosowany do pojemności sitka i tyle.
Zwykle używam sitka IMS nano 16g, ale do zrobienia idealnego espresso dozuję 2g kawy więcej, niż podaje na stronie producent. Wszystko jest względne.
Przesadne ważenie, mierzenie, doprowadziło mnie w pewnym momencie do frustracji.
Po wysłuchaniu i skorzystaniu z rad doświadczonego baristy, pasjonata kawowego,  kumpla prowadzącego dochodową kawiarnię, jak rownież właścicieli Coffesite, Coffee-lovers, forumowego @Antonio zmieniłem podejście z „aptekarskiego” na racjonalne , bardziej wyluzowane.
Dlatego wszystko wychodzi tak jak powinno. Polecam!
 kawka   :taniec:
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2022, 14:05:52 wysłana przez MacJaro »

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Luty 2022, 14:29:32 »
Widocznie masz dobrze skalibrowany młynek, który dozuje cały czas taką samą ilość kawy. W sumie to nic nadzwyczajnego. Ale podejście na luzaka jest właściwe :) Nie mniej, żeby móc sobie na nie pozwolić to trzeba kilka ładnych kilogramów przerobić, wtedy wiedząc co się dzieje można korygować błędy na bieżąco, a nie błądzić po omacku
Dobry sprzęt na pewno nam w tym pomaga.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Luty 2022, 14:44:45 »
Zwykle używam sitka IMS nano 16g, ale do zrobienia idealnego espresso dozuję 2g kawy więcej, niż podaje na stronie producent.

Czyli jakoś ważysz te 18g?
A tak na poważnie, to każdy ma inne upodobania, przyzwyczajenia, itp. - możliwe, że za X miesięcy będę już wprawiony tak, żeby przy mieleniu na oko każdy shot mi smakował i może wtedy zastanowię się nad wymianą G-RISTO na Ceado.

Na końcu i tak najważniejszy jest czynnik ludzki, w branży IT jest powiedzenie: PEBKAC czyli "Problem Exists Between Keyboard And Chair", można to sparafrazować na "Problem Exists Between Coffee Machine And Grinder"

« Odpowiedź #40 dnia: 24 Luty 2022, 14:54:07 »
Jak już masz swojego „chińczyka”  ;) to nie ma sensu zamieniać go na Ceado.

Jak już to min. Mazzer Jolly V  Pro Electronic. Ale to bez wagi, nie da się żyć  :hihihi:

Offline radekzaj

« Odpowiedź #41 dnia: 24 Luty 2022, 14:56:48 »
Raczej nie, za drogi, chociaż nigdy nie mów nigdy

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Luty 2022, 15:05:55 »
Zwykle używam sitka IMS nano 16g, ale do zrobienia idealnego espresso dozuję 2g kawy więcej, niż podaje na stronie producent.

Czyli jakoś ważysz te 18g?
A tak na poważnie, to każdy ma inne upodobania, przyzwyczajenia, itp. - możliwe, że za X miesięcy będę już wprawiony tak, żeby przy mieleniu na oko każdy shot mi smakował i może wtedy zastanowię się nad wymianą G-RISTO na Ceado.

Na końcu i tak najważniejszy jest czynnik ludzki, w branży IT jest powiedzenie: PEBKAC czyli "Problem Exists Between Keyboard And Chair", można to sparafrazować na "Problem Exists Between Coffee Machine And Grinder"

No tak, tylko brak wagi w młynku nie uniemożliwia zważenia zmielonego ziarna.... Masz do tego wagi i możesz zrobić "tarę" na pustym PF i zważyć napełniony - dokładność w zależności od wagi ale przeciętnie do 0.1g...
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline radekzaj

« Odpowiedź #43 dnia: 24 Luty 2022, 15:09:51 »
Tak, wiem o tym, tylko trochę więcej zabawy z dodatkową wagą i czynnościami do wykonania.

Offline adiki

« Odpowiedź #44 dnia: 24 Luty 2022, 15:19:10 »
Dobra widzę że wybór młynka też do najprostszych nie należy. W takim razie dla porównania opinii trzeba się będzie jeszcze zgłosić do coffeesite :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi