Autor Wątek: młynek z wbudowanym tamperem  (Przeczytany 4359 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: młynek z wbudowanym tamperem
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Luty 2022, 19:20:27 »
Jak pisałem w innym wątku funel i powinno być znośnie jeżeli chodzi o czystość. Małynki z wbudowanym tamperem (rozumiem że chodzi o automatyczny?) to egzotyka i pewnie i tak nie zapewną 100% porządku, bo tą kolbę trzeba z nich wyjąć w końcu. A potem po ekstrakcji jeszcze opróżnić.  Po co się ograniczać i bezsensownie podnosić koszt.
Dodatkowo niektórzy dziwacy dorabiają sobie tutaj tampery na dokładny rozmiar sitka kolby (mam taki jeden do VST) a z atomatem już tego nie zrobisz.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Luty 2022, 20:28:17 »
pomyślałem o dual boiler sage 920 + młynek
jaki młynek docelowy proponujecie proszę jakieś 3 propozycje najtańsza / najlepszy stosunek do jakości / aż za dobry jak na użytek domowy
Do Sage Dual Boilera takie minimum to Eureka Mignon Specialita (aczkolwiek może trochę brudzić na blacie) lub Baratza Sette. Niżej bym nie schodził.
Takim w miarę optymalnym młynkiem do pary może być np. Fiorenzato F64 EVO czy Ceado E37J.
Teoretycznie młynek nigdy nie może być za dobry, więc do póki nie rozważa się jakiejś gastronomicznej "krowy" z dużą retencją młynek nie będzie przesadzony... Wśród młynków on-demand takim domowym high-endem może być np. CEADO E37S.
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2022, 21:26:33 wysłana przez skansen »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Luty 2022, 09:06:15 »
Oooo nie wiedziałem, że La Marzocco i mazzer zrobili wspólnie taki młynek, fojnie że jest mniejszy ale szkoda że ma też mniejsze żarna, prosta i niezawodna konstrukcja mimo, że mocno trąci już myszką ;-)

https://international.lamarzoccohome.com/en/product/la-marzocco-lux-d-by-mazzer-metallic-silver/

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Luty 2022, 10:41:10 »
pomyślałem o dual boiler sage 920 + młynek
jaki młynek docelowy proponujecie proszę jakieś 3 propozycje najtańsza / najlepszy stosunek do jakości / aż za dobry jak na użytek domowy
Do Sage Dual Boilera takie minimum to Eureka Mignon Specialita (aczkolwiek może trochę brudzić na blacie) lub Baratza Sette. Niżej bym nie schodził.
Takim w miarę optymalnym młynkiem do pary może być np. Fiorenzato F64 EVO czy Ceado E37J.
Teoretycznie młynek nigdy nie może być za dobry, więc do póki nie rozważa się jakiejś gastronomicznej "krowy" z dużą retencją młynek nie będzie przesadzony... Wśród młynków on-demand takim domowym high-endem może być np. CEADO E37S.

Jak budżet pozwala, to odświeżona wersja hitowego F64 Evo jest dobrą opcją.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11927.0

« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2022, 10:43:38 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Luty 2022, 11:24:02 »
Za wiele młynków większych od tych wymienionych to nie ma, no chyba że mówimy o sklepowych które mogą całe paczki w trybie ciągłym mielić. "Małe" Ceado to dla mnie E5P/E6P, ktore w sumie miniatuyrkami tez nie są.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Luty 2022, 11:30:35 »
poszukuje młynka z wbudowanym tamperem (do 5tys zł)
tylko dlatego by wyeliminowac bałagan powstały przy mieleniu/ubijaniu kawy
młynek pod kolbę 58mm

G-RISTO W z wagą. Wbudowanego tampera co prawda nie ma ale sypie równo do portafiltra i ma programowanie wagi mielonej kawy na pojedynczą i podwójną dozę. A nie czas mielenia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline nowy57

• Ekspres: nivona 860
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Luty 2022, 16:21:27 »
a gdyby pominąc juz te moje udziwniacze w związku z automatycznym tamperem
eureka atom 60E - to spoko wybór na lata ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi