Autor Wątek: Pomoc w wyborze pierwszego młynka  (Przeczytany 1791 razy)

Offline spawaczek Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Pomoc w wyborze pierwszego młynka
« dnia: 01 Luty 2022, 12:10:24 »
Cześć,
stałem się szczęśliwym posiadaczem Oscara 2, ale niestety mój młynek pamiętający czasy PRL nie daje sobie rady. Chciałem kupić młynek żarnowy.
Jaki byście polecili na początek? Jeżeli chodzi o budżet, to nie chciałem wydać więcej niż 600-700zł.
Myślałem o Graef CM800 albo Wilfa Svart CGWS-130B.
Znajoma, która podarowała mi ekspres mówi, że powinienem kupić młynek Nuova Simonelli grinta black. Czy jest sens dokładać do takiego młynka? Będę czuć różnicę jeżeli jestem świeżakiem? Jakie są plusy/minusy tych młynków?
Gdzie można szukać używanych? Przeglądam pchli targ na forum, ale ciężko wyfiltrować to czego potrzebuję.

PS
Czy są jakieś polecane/zalecane ściereczki do czyszczenia dyszy spieniającej i ekspresu? Używam takiej najprostszej z mikrofibry za 3zł, ale mam wrażenie, że się do tego nie nadaje.

Z góry dziękuję za każdą pomoc :)

pozdrawiam,
spawaczek

EDIT:
Znalazłem używany simonelli grinta na olx za 599zł, czy to dobra cena?
Czy lepiej szukać nowego?
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2022, 14:12:31 wysłana przez spawaczek »

skansen

• Gość
Odp: Pomoc w wyborze pierwszego młynka
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Luty 2022, 19:37:12 »
stałem się szczęśliwym posiadaczem Oscara 2, ale niestety mój młynek pamiętający czasy PRL nie daje sobie rady. Chciałem kupić młynek żarnowy.
Jaki byście polecili na początek? Jeżeli chodzi o budżet, to nie chciałem wydać więcej niż 600-700zł.
Myślałem o Graef CM800 albo Wilfa Svart CGWS-130B.
Znajoma, która podarowała mi ekspres mówi, że powinienem kupić młynek Nuova Simonelli grinta black.(...)
Znalazłem używany simonelli grinta na olx za 599zł, czy to dobra cena?

Znajoma ma rację-z wymienionych przez Ciebie młynków Grinta to minimum. Chociaż ja bym zawiesił poprzeczkę dla młynka który ma stanowić parę z Oscarem jeszcze wyżej i kupił np. Eurekę Mignon Specialita. Jeśli budżet jest jednak nie do przeskoczenia to bierz Grintę albo jakiś ręczny młynek...
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2022, 20:01:42 wysłana przez skansen »

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2022, 00:21:28 »
Od Graefa trzymaj się jak najdalej, jak chcesz dalej mieć radość z nabytku.

Offline spawaczek Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Luty 2022, 20:42:44 »
Ok. Kupiłem tą grinte.

Mam kilka pytań. Jak go ustawić? :D
Znalazłem ba yt filmik jak ustawić poziom zero (przynajmniej tak to rozumiem). Ale skąd mam wiedzieć jak zmielić kawę?

Druga rzecz to długość mielenia. Mam tą wersje gdzie jest włącznik czasowy i ustawia się go na dole młynka. Jak to najlepiej zrobić? Czy ustawić mielenie pod pojedyncze sitko i po prostu będę musiał dwa razy mielić na podwójne? Czy ustawić krótki czas i klikać kilka razy?
Zrobiłem swoje testy i liczyłem ile trwa mielenie na różnych ustawieniach. W załączniku opis. 0 to minimum i młynek mieli wtedy 1 sekundę.

Najwcześniej używać będę sitka podwójnego. Ale żona czasami tez się chce napić kawy jednak ona pije pojedyncze espresso.
Jakieś rady?
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2022, 21:07:08 wysłana przez spawaczek »

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Luty 2022, 12:39:24 »
Nikt Ci nie powie jak grubo masz zmielić, to musisz sam ustawić eksperymentalnie.
Bierzesz sitko takie jakiego będziesz używał, patrzysz ile w nie wchodzi (np 18g).
Mielisz 18g, robisz kawę i sprawdzasz czy idzie wg "standardu" (czyli ogólnie 36g kawy w ~30 sek).
Jak szybciej to mielisz drobniej, jak wolniej to mielisz grubiej.
Jak już znajdziesz odpowiednie ustawienie to wtedy mielisz jedna dozę i ją ważysz, jak nie wyjdzie 18g to dodajesz czasu, jak ponad 18g to odejmujesz. I Ci wyjdzie że te 18g mielisz np w 10 sek.
Drugi krok robisz po pierwszym bo grubość będzie miała wpływ na to ile g wyjdzie w danym czasie.
Jeśli chodzi o pojedyncze/podwójne to jeśli głównie robisz podwójne to pojedyncze najprościej zrobić z podwójnej wylewki i jeden strumyk do filiżanki a drugi do tacki, marnotrawstwo, ale dużo mniej roboty niż z kalibrowaniem wszystkiego tylko na jedną kawę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi