Autor Wątek: Jaka kawa do espresso z przedziału 60-80 zł/kg  (Przeczytany 30985 razy)

Lobo_M

• Gość
Odp: Jaka kawa do espresso z przedziału 60-80 zł/kg
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Styczeń 2015, 21:46:53 »
To że tak można zrobić to chyba wie każdy, mając w Polsce xsklepów i xpalarni i jak z każdego miejsca mielibyśmy zamówić te próbki to po pierwsze będzie to kosztowało po drugie, miesiącami będziemy testowali.
Z drugiej jednak strony każdy ma inny gust i nie ma co się sugerować w 100% opinią innych. Fajnie byłoby degustować przed zakupem , tak jak ma to miejsce w przypadku whisky, tyle że z whisky nie ma znaczenia kto nalewa a z kawą ma to duże znaczenie. Np. Antonio podsunął mi pomysł że w moim mieście jest lokal serwujący jego kawy, tyle że co z tego skoro średnia wieku w nim to 25 lat i rotacja personelu jest dość duża, w sezonie ilość klientów ogromna i wszystko idzie na ilość, myślę że takie degustowanie może prędzej zrazić do kawy.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:01:58 »
to tak.. nie wiem czy można podawać linki, najwyżej mnie zbanujecie  ;D
kawy które sam przetestowałem i mogę polecić do espresso w tej cenie to:
Goran i cała plejada gwiazd od Kenii Nyeri zaczynając - kontakt mailowy
Guatemala Adelante Coffee Proficiency - jedna z najlepszych kaw do espresso jakie piłem i w shocie i w mleku za 84zł z groszami ( te 5zł nadwyżki wybaczcie )
http://www.coffeeproficiency.com/206,cavallo-single-origin-espresso-adelante.html

Yellow Bourbon z Brazylii od CoffeeLab za 86zł (paczkowane po 250g !) świetny słodziak
https://coffeestore.com.pl/produkt/brazylia-yellow-bourbon-fazenda-rainha-2/

bym polecił jeszcze parę kawek ale one już podjeżdzają pod 100zł.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:28:18 »
nie mieści się w tym przedziale cenowym

jak z każdego miejsca mielibyśmy zamówić te próbki to po pierwsze będzie to kosztowało po drugie, miesiącami będziemy testowali.
ale z mojego punktu widzenia, na początku drogi kawowej chciałbym jeszcze posprawdzać inne.

Gubię się już w tym.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:30:07 »
to pijcie lavazze po 60zł za kg i nie narzekajcie. jak chce pomóc i poświęcam czas to można to docenić i sie nie czepiać za 5 czy 6 zł . a jak nie pasuje to za 22zł można kupić kg sido.

« Odpowiedź #49 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:45:18 »
Shaqks ja się nie czepiam jestem tego samego zdania co Ty ale do mnie też skoczył taki jeden że przekroczylem cenę.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2015, 23:04:22 wysłana przez manfred »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:48:54 »
Bo to bez sensu w cenie upatrywać jakiegoś szczególnego waloru kawy. Owszem, cena wiąże się z jakością:  nie sądzę, by ktokolwiek chciał za byle co dużych kwot.

Niestety, gdy rozmowy o kawie schodzą na temat ceny, wyłączam się. Nie lubię tego tematu. Wkładam dużo pracy w to, co robię i staram się uczciwie to wycenić. Mało obchodzi mnie gdzie i za ile można kupić inne kawy... Być może inne palarnie mają większe możliwości w tej kwestii.

Dzięki Manfredowi macie tu na forum rabat, jakiego nie dawałem wcześniej :). Kod rabatowy wciąż jest chyba aktywny, choć chciałem go wyłączyć z końcem roku. Zachęcam do skorzystania: "OKawie" :).
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2015, 23:15:53 wysłana przez Antonio »

jpyt

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:51:18 »
Nie rozumiem koledzy tego całego zamieszania.
Jeśli ktoś chce kawy w przedziale do 80 zeta, to chyba dorzuci te 5-6 złotych. Ja bym rozumiał rzucanie się, gdy pytam o kawę za 80 zeta a ktoś odpisze : kup xyz za 184 bo jest świetna.
Chyba nie dostał gościu 80 zeta od babci pod choinkę i próżno czekać kolejnych 5 na zajączka.
Ja osobiście uważam kawy za 86,  a i za 90 mieszczące się w tym przedziale cenowym . Pytający zazwyczaj rzuca kwoty jakie przyjdą mu do głowy. Ja sam prosiłem o rady co do ręcznego młyna za 80 zeta.
I co?
Wszyscy radzili Porlexa za 160-180 zeta. Powinienem ich op... że nie mieszczą się w zakresie moich pobożnych życzeń.
A skoro mądrzejsi ode mnie radzą mi ze szczerego serca to... 165 wysupłałem i porlexa kupiłem.
Podsumowując:
Jeśli chcesz kolego kawy w przedziale do 80 zeta, to posłuchaj bardziej doświadczonych, zainwestuj dodatkowe 5-9 zeta i kup super kawę od super polecanych gości.
I nie bądźmy wszyscy tak aptekarsko dokładni ( przynajmniej w odpowiedziach na pytania)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Styczeń 2015, 23:04:45 »
Ten dział (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=8.0) zawiera opisy kaw za różne kwoty.
Qzn zapytał podając warunki brzegowe, otrzymał całkiem spory wachlarz propozycji.
IMO warto jednak trzymać się ram, bo dla jednego 9 zł in plus to spoko, dla drugiego +28 do zaakceptowania.

A co do kwot - kiedyś jeden z forumowiczów pytał o chyba młynek i pokrótce przedstawił swoją sytuację vel możliwości finansowe.
I zdarza się, że człek aby pić kawę każdego dnia będzie skłaniał się ku tym za 6 dych, trzeba to zrozumieć i uszanować.

Kawy forumowych Kolegów palaczy są opisane w podanym linku, o ceny można dopytać via mail. Wydaje się, że propozycje padły, to szkoda bić dalej zbędną pianę.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Styczeń 2015, 23:29:24 »
W temacie podany jest wyraźnie przedział cenowy i nie powinno się go przekraczać.
Komuś, kto dopiero zaczyna w tym temacie, cena 60zł/kg wydaje się ogromna, jeśli można segafredo za 30zł kupić, a 80zł to już za drogo.
Proponuję założyć kolejny wątek - kawa z przedziału 80-100zł/kg, kawa z przedziału 100-150zł/kg oraz wątek - Topowe mieszanki polecane przez Manfreda ;)

A poza tym posprzątać wątek i zostawić wartościowe rzeczy, bo się offtop zrobił.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Styczeń 2015, 00:02:32 »
Owszem, cena wiąże się z jakością:  nie sądzę, by ktokolwiek chciał za byle co dużych kwot.
Niestety łatwo kupić byle co za duże kwoty. Jest mnóstwo przydrożnych palarni, które nie oferują niczego lepszego niż żabkowa Brazylia, a ceny sięgają pułapu kołobrzeskich mikrolotów.
W drugą stronę znacznie trudniej. Za dobre ziarno trzeba coś zapłacić, za kiepskie łatwo przepłacić.

Offline Artur S.

« Odpowiedź #55 dnia: 05 Styczeń 2015, 01:01:51 »
Dzięki Manfredowi macie tu na forum rabat, jakiego nie dawałem wcześniej :). Kod rabatowy wciąż jest chyba aktywny, choć chciałem go wyłączyć z końcem roku. Zachęcam do skorzystania: "OKawie" :).

Nie działa niestety... "podany kod promocyjny jest nieprawidłowy lub stracił ważność". Najwyraźniej ktoś z rodziny wyłączył rabat i skąd ja teraz wezmę kawę???

I żeby nie było nie na temat, kawki zakupione w dobrych cenach, w tym z smartcoffe i ery kawy lądowały u mnie zazwyczaj w koszu.
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2015, 01:04:11 wysłana przez Artur S. »

Offline Roksi1

« Odpowiedź #56 dnia: 05 Styczeń 2015, 11:20:13 »
KrzychK, podałąm nazwę producenta, bo go sobie cenię. Rodzaj kawy w zależności od gustu. Ja najczęściej kupuję Vergnano Antica Bottega, bo nadaje się nie tylko do espresso, ale i do kaw z dodatkiem mleka, np. latte. Mają też dedykowaną specjalnie do espresso Vergnano Espresso (z dodatkiem robusty). Co do kawiarni - obawiam się, że nie znam takowych w Warszawie, bo trochę to dla mnie za daleko ;)

jpyt

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Styczeń 2015, 18:09:34 »
Zamówiłem właśnie u Maestra Antonia kawy!!!

Już szykuję się na niebiańskie doznania.

I muszę dodać, że 3 z pięciu z nich zmieściły się w przedziale do 80 zeta.

« Odpowiedź #58 dnia: 05 Styczeń 2015, 18:14:15 »
I muszę dodać, że 3 z pięciu z nich zmieściły się w przedziale do 80 zeta.

Czyli nie wprowadzam ludzi w błąd mówiąc że kawa Antonia mieści się w 80 zł ;-)

jpyt

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Styczeń 2015, 18:23:33 »
Dokładnie.
Poza tym nie zamawiałem kawy na furgonetki, a jedynie małe opakowania do degustacji.
I nie jestem Antonia hurtowym, złotym odbiorcą, ponieważ nigdy wcześniej u niego nie zamawiałem.
Nie znam też jego cen.
Po prostu poprosiłem go o zaproponowanie kilku kaw ( szczególnie pod dripa, ale i też słynną Ariadnę )
No i zaproponował zestawik.

A tak w ogóle chylę czoła przed jego podejściem do klienta.
To jest to "Odpowiednie traktowanie" o którym pisał wcześniej ... bodaj Manfred ( o ile mi się nie pokiełbasiło ).
Po takim załatwieniu sprawy, już czuję zapach kaw które do mnie podążają.  :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi