Autor Wątek: Serwis i konserwacja Lelit - kilka pytań  (Przeczytany 5035 razy)

Dawid1144

• Gość
Serwis i konserwacja Lelit - kilka pytań
« dnia: 21 Styczeń 2022, 16:11:54 »
Cześć wszystkim. Ostatnio nabyłem Lelit Anitę i mam kilka pytań odnośnie bieżącego czyszczenia.

1. Jak często robicie backflush?  Ja piję 1-2 kawy dziennie, w weekend do 4 i zastanawiam się jak często to robić.
2. Jak często czyścicie młynek?
3. Jak często odkamieniacie, zakładając stosowanie filtrów do wody?

I jeszcze pytanie o serwis lelita w konesso, natknąłem się na ich wizytówce Google na kilkanaście bardzo złych opinii o serwisie, ktoś miał może do czynienia? Naprawdę jest aż taki dramat?  Mój ekspres co prawda jest na gwarancji, ale jeśli serwis ma kiepskie opinie to po gwarancji jeśli coś padnie można rozważyć samodzielna naprawę. Na codzien regeneruje głowice silnikowe, więc z ekspresem też bym sobie chyba jakoś poradził.

skansen

• Gość
Odp: Serwis i konserwacja Lelit - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Styczeń 2022, 15:13:14 »
Backflush dobrze robić raz na tydzień z chemią.

Odkamienianie raz do roku, zgodnie z tą instrukcją:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9317.msg203446#msg203446

Młynka w Anicie nie da się prosto rozebrać-pozostaje więc czyszczenie proszkiem, powiedzmy raz na miesiąc. Od czasu do czasu można rozebrać ekspres i dostać się do młynka. Można się posiłkować instrukcją czyszczenia młynka Fred który jest mechanicznie tym samym młynkiem co znajdujący się w Anicie:
https://www.home-barista.com/grinders/how-to-clean-out-le-lit-pl53-grinder-t14794.html

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Styczeń 2022, 15:39:49 »
Backflush dobrze robić raz na tydzień z chemią.
Ja od roku nie używam cafizy, tylko robię długiego backflusha 16s po każdej ekstrakcji, jeśli już nie będę używał ekspresu, z rana, po południu czy wieczore. Odkręcałem parę razy dysk i jest czysto. Po cafizie zawsze mi dźwignia grupy ciężej  chodziła.
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2022, 15:42:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Styczeń 2022, 16:12:17 »
Ale to wynika z budowy e61. Przy grupach, które są w małych Lelitach można robić backflush z detergentem tak często, jak się użytkownikowi podoba. Ja robię raz na tydzień / dwa tygodnie.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Styczeń 2022, 18:52:19 »
Dzięki chłopaki za rady. Widziałem właśnie ze jest jakiś specjalny środek do czyszczenia młynka który się wsypuje i mieli go. Pozostaje kupić potrzebne rzeczy :)

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Styczeń 2022, 19:16:17 »

Offline Małgorzata07

• Ekspres: Lelit Grace PL81T, kawiarka Bialetti Venus
  • Młynek: Lelit William PL72
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Styczeń 2022, 21:21:10 »

I jeszcze pytanie o serwis Lelita w Konesso, natknąłem się na ich wizytówce Google na kilkanaście bardzo złych opinii o serwisie, ktoś miał może do czynienia?

Odnośnie odkamieniania zakładając użycie filtrów i odnośnie serwisu Konesso. Używałam filtrów Lelit a dodatkowo wodę z dzbanka filtrującego. Nie odkamieniałam ekspresu, bo kiedy kupiłam ekspres otrzymałam informację, że tego modelu się nie odkamienia, bo może się coś uszkodzić. Stosowałam tylko backflush zgodnie z zaleceniami.
Po roku i 5 m-cach ekspres wysiadł. Ciśnienie przy parzeniu zerowe. W Konesso stwierdzili kamień w boilerze, i odmówili naprawy gwarancyjnej. Zaśpiewali sobie za naprawę przeszło 1000 zł. Zastrzegając, że kwota może okazać się wyższa...
Pomijam szczegóły serwis Konesso oceniam źle, natomiast jak widać odkamienianie minimum raz na rok, bo inaczej ekspres może paść...
To mój drugi ekspres kolbowy. Wcześniejszy służył 7-8 lat i był normalnie odkamieniany co jakiś czas, bo na szczęsie w instrukcji nie było informacji, żeby tego nie robić....

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Styczeń 2022, 15:18:22 »

I jeszcze pytanie o serwis Lelita w Konesso, natknąłem się na ich wizytówce Google na kilkanaście bardzo złych opinii o serwisie, ktoś miał może do czynienia?

Odnośnie odkamieniania zakładając użycie filtrów i odnośnie serwisu Konesso. Używałam filtrów Lelit a dodatkowo wodę z dzbanka filtrującego. Nie odkamieniałam ekspresu, bo kiedy kupiłam ekspres otrzymałam informację, że tego modelu się nie odkamienia, bo może się coś uszkodzić. Stosowałam tylko backflush zgodnie z zaleceniami.
Po roku i 5 m-cach ekspres wysiadł. Ciśnienie przy parzeniu zerowe. W Konesso stwierdzili kamień w boilerze, i odmówili naprawy gwarancyjnej. Zaśpiewali sobie za naprawę przeszło 1000 zł. Zastrzegając, że kwota może okazać się wyższa...
Pomijam szczegóły serwis Konesso oceniam źle, natomiast jak widać odkamienianie minimum raz na rok, bo inaczej ekspres może paść...
To mój drugi ekspres kolbowy. Wcześniejszy służył 7-8 lat i był normalnie odkamieniany co jakiś czas, bo na szczęsie w instrukcji nie było informacji, żeby tego nie robić....

Ja się zarejestrowałem na stronie lelita i tam jest instrukcja odkamieniania. Ale żeby po 5 miesiącach był kamień w bojlerze aż tak że wysiadł, to dziwne. To już sam nie wiem co ile odkamieniac

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Styczeń 2022, 15:38:48 »
Po roku i 5 m-cach ekspres wysiadł.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Styczeń 2022, 17:22:09 »
Po roku i 5 m-cach ekspres wysiadł.

Sorki, czytałem na szybko i źle doczytałem.

Ale mimo wszystko, 2 rzeczy wydają się dziwne. Pierwsza, dlaczego Konesso poinformowało kogoś że nie trzeba odkamieniać, skoro trzeba. I druga, nawet po roku i 5 mcach, jeśli ktoś wlewał wodę z dzbanka z filtrem ( np brita, dafi) i jeszcze stosował filtr wody Lelit, to nie wierzę żeby zakamienił się aż tak żeby się zepsuł. Mam różne sprzęty w domu które wymagają wody np żelazko, mop parowy i miło że mają że 2-3 lata, to ilość kamienia jest bardzo mała, właśnie przez to że ciągle używam przefiltrowanej wody z dzbanka brita.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Styczeń 2022, 17:24:48 »
Dużo pewnie zależy od wody. Ciekawe co się zepsuło, bo nie jest napisane...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Styczeń 2022, 17:32:13 »
I druga, nawet po roku i 5 mcach, jeśli ktoś wlewał wodę z dzbanka z filtrem ( np brita, dafi) i jeszcze stosował filtr wody Lelit, to nie wierzę żeby zakamienil się aż tak żeby się zepsuł.
To skąd ten kamień? Zależy od wody - jak np Żywiecki Kryształ to nie trzeba odkamieniać, ale już przy Primavera czy Gardinia z filtrem Brita musiałem odkamieniać. Wystarczy posłuchać trzasków dobiegających  z bojlera podczas grzania, żeby wiedzieć, że już kamień osiadł na grzałce. Przynajmniej tak było w moim przypadku.
》tertium non datur《

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Styczeń 2022, 17:45:42 »
Napisałem maila do konesso z zapytaniem jak często mam odkamieniać. Ciekawe co odpiszą, ale myślą że jak wytyczne wyjdą od nich to będzie ok.

Offline Małgorzata07

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Styczeń 2022, 17:49:01 »
Nie używam wody mineralnej, używam wody z kranu przefiltrowanej filtrem Brita. Żadnych trzasków absolutnie nie było. Tego kamienia nie mogłam zobaczyć, a serwis przysłał mi zdjęcia, to nie ma go tyle, co na jakimś innym zdjęciu, które gdzieś tu widziałam. Poprzedni ekspres odkamieniałam systematycznie, bo tak nakazywała instrukcja. Działał 7 lat i kamienia nie było. A co do wody mineralnej, to jak sama nazwa wskazuje ona ma dużo minerałów. Takiej nigdy nie gotuję, tylko piję na zimno.  ;)

Offline Małgorzata07

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Styczeń 2022, 17:57:43 »
Nie doczytałam wcześniejszego wpisu. Żelazko mam wiele lat, ale na ogół używam do niego wody destylowanej, sporadycznie innej, ale wtedy biorę przefiltrowaną i przegotowaną. Ale przecież, to nie to samo. Nie wiem, jak to możliwe, ja tam przecież do środka nie zaglądałam. Informacja jest na stronie internetowej sklepu cały czas. Instrukcja, jak się nie mylę w punkcie 5b. Napisałam to, żeby ktoś inny nie miał takich problemów, bo jestem przekonana, że gdybym odkamieniała, a nie trzymała się instrukcji, to nie byłoby problemu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi